Борисов в Словения: Показахме, че в условията на пандемия не сме готови!

Премиерът изрази притеснения, че още няма протокол за действие
Обновена: 31 авг 2020 12:57 | 31 авг 2020 12:57, Веселина Йорданова
130
Борисов в Словения: Показахме, че в условията на пандемия не сме готови!
Снимка: Правителствена пресслужба

Показахме, че в условията на пандемия не сме готови. Март месец се надпреварвахме коя държава първа ще затвори границите. Това заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си пред участниците в Стратегическия форум в гр. Блед.

Борисов участва в дискусия с лидерите от Централна и Югоизточна Европа за бъдещото на Общността след Брекзит и пандемията COVID-19.

Още по темата
България беше солидарна, произвеждахме медицински облекла, шлемове, маски и на всички, които са поискали в Европа, сме изпратили, каза още той, цитиран от правителствената пресслужба.

Министър-председателят изрази притеснения, че и към този момент държавите членки не разполагат с единен медицински протокол за действия при COVID-19 в контекста на очакваната втора вълна. "Още нямаме ваксина", добави българският премиер.

Според Борисов предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват да сме по-обединени отвсякога. Бойко Борисов припомни пред лидерите, че пандемията постави на изпитание здравните и икономическите системи и продължава да бъде фактор за нестабилност и несигурност.

"Всички искаме да бъдем по-добре подготвени и да реагираме по-ефективно на кризите. В рамките на ЕС е необходима солидарност и единомислие между държавите членки, за да бъдем силни в справянето с кризата", подчерта премиерът.

Той приветства и подкрепя инициативата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за глобален отговор на пандемията, която от първата кампания за събиране на средства през май 2020 г до началото на август е събрала близо 16 милиарда евро.

"Това е силен и ясен сигнал за глобална солидарност“, изтъкна българският министър-председател. Борисов даде и положителна оценка на адаптирането на триото, председателстващо Съвета на ЕС - Германия, Португалия и Словения, към предизвикателствата на пандемията и насочването на усилията за осигуряване на бързо икономическо и социално възстановяване, което да доведе до засилване устойчивостта на Европа.

В изказването си премиерът фокусира вниманието на лидерите и върху значимостта от бъдещото развитие на държавите от Западните Балкани и счита, че Европа трябва да остане последователна в изпълнението на ангажиментите си към приобщаването им.

"Следва да продължим да подкрепяме процеса на реформи в тези държави. За нас е важно поддържането на добросъседските отношения и изграждането на общи регионални проекти, които ще допринесат за социалното и икономическо развитие“, подчерта министър-председателят.

Борисов припомни, че съвместното председателство на Берлинския процес с Република Северна Македония през 2020 г цели подобряване свързаността и интеграционния процес в региона с цел постигане на стабилност, мир и просперитет.

В речта си премиерът акцентира и върху другото предизвикателство пред Европа - Брекзит, като подчерта, че основен приоритет е постигането на възможно най-близко сътрудничество с Обединеното кралство, което да гарантира максимална приемственост.

"Какъвто и да е резултатът от преговорите, ЕС и държавите-членки трябва да бъдат подготвени. От особена важност за България е гарантиране на правата на гражданите след Брекзит, заедно със сътрудничеството в редица области", категоричен беше българският премиер.

Пред лидерите от Югоизточна Европа министър-председателят подчерта, че в този изключително важен момент от развитието на Европа е нужно държавите да останат обединени и да покажат, че могат да се справят ефективно с настоящите предизвикателства.

"Трябва да адаптираме политиките си и да продължим работата си по всички приоритети", допълни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: Бойко БорисовСловения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
15
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Тулупа пак чака някой да му каже как да действа... Когато не спи, знае само да краде и да прибира подкупи.
36
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До emigrantНаучи се да се изказваш кохерентно в ясен текст, преди да заливаш света с шизоидните си несвързани умоизлияния. Да, важно е да знаеш език. Даже чистачките знаят поне един чужд език, за разлика от "ПРЕМИЕРА". Че съм млад, млад съм. Че съм умен и красив съм го чувал от много хора, затова вероятно е поне частично вярно. Пък ти се замисли защо си емигрант и миеш чинии (или нещо по-неприятно) в чуждата земя. Баце козирува на портиера, а ти на баце. Заслужавате се един друг.
35
17
 
6
 
! Отговори
Елена преди 3 години
Бъдете благословен господин Борисов ! Неуморен
34
4
 
4
 
! Отговори
Нищо ново локуми преди 3 години
Този премиер не обръща внимание на важни проблеми.1. Въпиеща е нуждата от ваксина и тук политика не играе, а реализмът.Значи Израел може да заяви милиони броя серум за проби, а Боце чака все още серум от ВБр! 2.Противоречията между Гърция и Турция, които могат да избият във военни действия.ББ е "пас"... 3.Ситуацията с доставката на газ - от Турция или LNG - ББ пасува.4.Икономическата криза,която ще се развихри през зимата паралелно с КВ-19. Това е най-сериозният проблем и нито дума за него.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А този до него не е ли колегата унгарец,когото нашия подпука с 200?А колегата баварец беше ли там?
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Велико народно събаряне" на Мутрофашистката власт.
31
6
 
12
 
! Отговори
Срам за България преди 3 години
Тая мутра как има очи да се показва в Европа.
30
5
 
13
 
! Отговори
реалист преди 3 години
За пандемия не сте готови, но и да се борите с корупцията също, защото сте част от нея. ЕС е съучастник на нашите бандити, защото виждат и мълчат.
29
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У нас не смее да се покаже,но отишъл в Словения акъл да ръси.И продължава да се прави на луд,както сам си признава.
28
15
 
6
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и почитания господин Борисов ! Най-успешният министър-председател в историята ! Цялата нация е с Вас !
27
5
 
9
 
! Отговори
Чакаме преди 3 години
Изявление на дебелака от Софийския Централен.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахаха,голям ***
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Присъствието на тулупа на такива мероприятия е безсмислено. Нито може да разговаря сам на четири очи с друг премиер, нито пък разбира от темата за която се дискутира, сламено *** размахващо ръце и това си е.
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-сетне ще се сбъдне мечтата на Куцото Слави да управлява 50 на 50 с Бойко.
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До азът:Големи изводи от една моментна снимка,няма що.Типична черта, от всичко много разбираме , но все се оплакваме , че нищо не ни е наред.
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бочко чака някой да му каже какво да прави.Айде изчезвай от хоризонта,че много ни писна от теб и твоята шайка.
21
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там ли се скри този плъх?! А оставка кога?
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрофашистката коалиция се разпада. Идва Мутрочалгарска власт и Мутрочалгарска коалиция на "Слави и Бойко" ООД. Държавни и европейски пари потичат към фалиралата кабеларка "Седем-осми".
19
4
 
11
 
! Отговори
... преди 3 години
Бойко за всяка реч ли ще говориш как тр да се усвояват някви пари от ЕС? Е ненакрадохте се.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бързият крах на либералния демократичен глобален ред травмира много от бившите му жители, оставяйки ги политически бездомници, залитащи през сегашния разрушен пейзаж в състояние на объркана скръб и надежда, че по някакъв начин старата реалност може да бъде възстановена. Както удавник се хваща за сламка, така сега се правят опити за запазване на статуквото с всяване на страх от вируси, измислени пандемми, въвеждане на изънредни мерки принуждаване на населението да носи намордници.