Днес отбелязваме Световния ден на сърцето

Тази година той е посветен на сърдечната недостатъчност
Обновена: 29 сеп 2020 06:52 | 29 сеп 2020 06:51, Ния Христова
2
Днес отбелязваме Световния ден на сърцето
Снимка: Pixabay
Днес се чества Световният ден на сърцето, а тази година той е посветен на сърдечната недостатъчност. 
 
Статистиката сочи, че над 64 милиона души в света страдат от сърдечна недостатъчност, а броят им не спира да расте. В България пациентите с тази диагноза са около 170 хиляди. Те са и сред най-рисковите групи при евентуална инфекция с коронавирус.
 
България е сред страните с най-бърз пряк достъп на пациентите до съвременно лечение на сърдечно-съдови болести. Най-доброто лечение на сърдечната недостатъчност е профилактиката, заяви пред БНР председателят на Дружеството на кардиолозите у нас, доц. Мария Токмакова.
 
Кои са рисковите фактори?
 
Това са артериална хипертония, захарен диабет, исхемична болест на сърцето, някои от ритъмните нарушения, някои други ендокринопатии.
 
Ранното откриване на рисковите фактори и здравословният начин на живот могат да помогнат за отлагането на развитието на заболяването. Редовните прегледи също са ключов фактор, напомнят специалистите и съветват пациентите да не отлагат посещенията при лекар заради епидемията от COVID-19:
 
Тазгодишният Световен ден на сърцето ще премине под мотото "Използвай сърцето си, за да победиш сърдечно-съдовите заболявания".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
5
 
! Отговори
Лилка преди 3 години
Честит Празник на хората със сърдречни забиляване и на лекари , сестри ,санитари, които с умения и знания помагат на болните! Здраве, сили и кураж на всички ! Хора, използвайте сърцето за обич, благодарност, любов и не го натоварвайте с омраза, завист, отмъстителност ! Бъдете здрави и обичани !
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тъй като имам вроден сърдечен проблем (1.5% от хората го имаме) , ще започна с уводно изречение от една статия - 80% от сърдечно-съдовите болести се дължат на мръсният въздух.... така че 10 000 крачки на ден сред природата, повече плодове и зеленчуци и по-малко нерви ...