Туроператорите искат помощ от държавата - загубите им са цели 95%

155 млн. лева са нужни, за да се покрият
13 окт 2020 10:22, Анисия Иванова
115

95% са загубите при туроператорите. В туризма има различни сектори. Някои от хотелиерите на морето и по планинските ни курорти успяха да компенсират. Някои дори отбелязаха ръст. Но по отношение на изходящия туризъм - нещата са плашещи, каза в ефира на "България сутрин" Румяна Балтова от Асоциацията на българските туроператори.
Още по темата

Според нея това е единственият сектор, който е бил блокиран със закон.

"Ние имаме право да работим, но не може да се работи, при положение, че на всеки 15 дни се променят правилата. През април започна голямата кампания. За да оцелеем, ни трябват около 10% от оборота", коментира Балтова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ 155 млн. лева са парите, които са необходими, за да покрие браншът загубите си.

"Истината е, че днес се отваря една програма, за която ние се борихме активно от юли досега - тогава ни бяха обещани едни 10 млн. лева, които трябваше да получим в началото на септември. Програмата в момента не е адаптирана към нашите нужди. Тези пари ще ги вземем в края на ноември. Тези 155 млн. лева са единствено за нашето оцеляване", подчерта тя.

Балтова изтъкна, че сумата не е невъзможна, за да се спаси туристическият сектор.

"Този сектор осигурява 14% от БВП на страната. Ние имаме надеждата, че в един момент ще започнем да работим и ще върнем парите на хората. Тези 155 млн. лв. могат да бъдат и под формата на кредити, не само под формата на грантове", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
14
 
! Отговори
мхм преди 3 години
да умират, от 20 години вдигнаха цените до небесата, сега малко им било..
67
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз искам помощ от държавата, защото съм човек. Абе човек съм. Искам помощи. Искам апартамент ако може да е тристаен, и , абе може и Дачия Логан, да не ставам много нахален.
66
0
 
24
 
! Отговори
Резултата от ДДС преди 3 години
Намалиха ДДС на хотелиерския бизнес, заведенията, алкохола (жизнено важни неща за всеки българин) и резултата е че в 3 заведенията които посещавам редовно качиха цените почти двойно. Познавам единия собственик и викам -защо така? - Еми трябва да компенсираме по-малкото клиенти.Евала , бравос, машала!
65
0
 
27
 
! Отговори
Има нещо сбъркано преди 3 години
Значи така ставало. Отварям си кафене, бизнеса не ми върви по ред причини и вместо да си търся друга работа, почвам да рева като вдовица за к.. държавата да ми дава пари ?!? Ама ще реват като има кой да търпи всички тия безумия, намалиха им ДДС (което така и не плащат) сега и помощи искат. Що?! Щото са много важни и държавата не може да живее без мутрагените!
64
0
 
17
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
бизнеса носи рискове със себе си, не само пачки. Тия са търговци прекупвачи/продавачи на услуги. Хотелиерите не мрънкат дето имат къде къде по-големи инвестиции та тия седнали да ми мрънкат за пари. Да се оправят - капитализъм е!
63
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бетонджиите ревът, природата е чиста, морето това лято беше кристал, природата си отдъхна от пияните англичани и руснаци. Нема лошо, живот и здраве, догодина пак така. Малките курорти бяха пълни с българи и местните са доволни, празни останаха само бетоновите комплекси.
62
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли какво е социален капитализъм? Социалният капитализъм е система при която кадърните само бачкат а некадърните само ядат!Когато социалните капиталисти печелят - печалбите си ги прибират само те.А когато социалните капиталисти загубят - тогава загубите ги плащат всички.Сега ми кажете има по смотана система от тая? Според мен няма. Ако това ще ни е капитализма, ами аз често казано предпочитам да се върне комунизма. Там поне някакъв имаше баланс.
61
0
 
12
 
! Отговори
адв.Павел Пенев преди 3 години
При съвременните средства за комуникация и общуване,туроператорската дейност е излишна.Да се насочат към преквалификация.Точно в това направление трябва да им бъдат дадени средства от държавата.
60
4
 
7
 
! Отговори
Умник преди 3 години
По-добре дайте им 500 милиона. И после нямат нужда въобще да работят. Ще ходят само на протеста
59
0
 
20
 
! Отговори
Оператор преди 3 години
Няма смисъл да им се помага. Понякога инвестициите не са удачни , те са Частници да продават като не им е угодно. Друг ще им развива бизнеса като те не могат!!!!!!!
58
1
 
31
 
! Отговори
Ганьо техника преди 3 години
Значи така, аз съм данъкоплатец и не отидох на море със семейството понеже няма как да с ипозваля 60 лева за пица и 10 за баничка без айрян и сега на фона на това че не отидох щото нямам пари държавата ще ми ги прибере и им ги даде под формата на данъци които аз плащам даже без пицата баницата и айряна.Страхотно.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Почиваващ е чужбинаЛуди колкото си искаш, но си прав че го няма онова усещане от преди, сега всичко е презастроено и само чакалят :))
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ги. Притеснявам се.Вместо да се притесняваш, помисли дали ще оставаш на потъващия кораб, или ще целунеш ръка на Цвък :)
55
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДДС-то им е 9% процента и не плащат като другите. Сега да вземат от нашите данъци и да им дадат, че да продължат да ни бетонират природните красоти и да ни хранят с развалена храна. ДА ФАЛИРАТ!!!!!!!!!!!!
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е, набори? Добре ли е при герб?
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 56Не ни вълнуват протестите Тонка, пишем за маститите "бизнесмени".....:)))
52
2
 
11
 
! Отговори
туроператори преди 3 години
От мошеници нагоре както винаги.През соца гъмжеше на морето от командировани ченгета от цялата страна а сега мутри!
51
1
 
30
 
! Отговори
Балкански Селяндури преди 3 години
Вчер асе върнах от Анталия 1200 лева за двама със самолет ултра ол инклузив.Беше пълно с руснаци .Хотелите пълни до горе.За кое по БГ браздата с морето ми говорите.20 години са натрупали достатъчно за да обезпечат една година.Продавайте Мерцедесите.Направете така че да и за вас да се говори и фразата ден година храни да се забрави и може би......само може би ще оцелеете.Няма го простият народец вече.
50
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А когато печелеха, защо не деляха с държавата?! Егати и алчните наглеци.
49
3
 
22
 
! Отговори
D преди 3 години
Щом са им такива загубите, представете си за какви печалби е ставало въпрос. Тази година хотелите се пукаха по шевовете. НямаКовид, няма Мовид.