Туроператорите искат помощ от държавата - загубите им са цели 95%

155 млн. лева са нужни, за да се покрият
13 окт 2020 10:22, Анисия Иванова
115

95% са загубите при туроператорите. В туризма има различни сектори. Някои от хотелиерите на морето и по планинските ни курорти успяха да компенсират. Някои дори отбелязаха ръст. Но по отношение на изходящия туризъм - нещата са плашещи, каза в ефира на "България сутрин" Румяна Балтова от Асоциацията на българските туроператори.
Още по темата

Според нея това е единственият сектор, който е бил блокиран със закон.

"Ние имаме право да работим, но не може да се работи, при положение, че на всеки 15 дни се променят правилата. През април започна голямата кампания. За да оцелеем, ни трябват около 10% от оборота", коментира Балтова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ 155 млн. лева са парите, които са необходими, за да покрие браншът загубите си.

"Истината е, че днес се отваря една програма, за която ние се борихме активно от юли досега - тогава ни бяха обещани едни 10 млн. лева, които трябваше да получим в началото на септември. Програмата в момента не е адаптирана към нашите нужди. Тези пари ще ги вземем в края на ноември. Тези 155 млн. лева са единствено за нашето оцеляване", подчерта тя.

Балтова изтъкна, че сумата не е невъзможна, за да се спаси туристическият сектор.

"Този сектор осигурява 14% от БВП на страната. Ние имаме надеждата, че в един момент ще започнем да работим и ще върнем парите на хората. Тези 155 млн. лв. могат да бъдат и под формата на кредити, не само под формата на грантове", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има забрана за държавно финансиране на фирми според европейското законодателство. Така че, да се оправят. Години наред са на печалба, ако нямат достатъчно да издържат един слаб сезон самите фирми са си в грешка. Данъкоплатците не са им длъжни.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво имат туроператорите - хотелиа обикновенния българин едно жилищена него кой да помогне налри и той е без работамутренска му работа така е като искате да ви управлява банкянски комунист
26
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха.. Когато аз имах проблем с туроператора, знаете ли какво ми каза? Проблема си е бил мой. Ами... сега, като са опрели до данъците на хората, нека си решат проблема сами, както аз си реших проблема сам.
25
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още ми дължат 300лв капаро от преди корона кризата. Пробутаха ми ваучер, който не се знае въобще дали ще мога да ползвам....Никакви пари за тези ***.
24
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SsТе всяка година се оплакват че било слабо, дали хотелиери или туроператорите все тая, вързани са като свински черва :)) Не знам какви бизнесмени са, щом се оплакват постоянно и искат да им хвърлят едни пари през жипката, то всеки може така :)))
23
1
 
15
 
! Отговори
селянин преди 3 години
на мене кат удари една градушка и сичко иде зян на кой да се плачемего лани ми измръзная три лозички още плачем кат маненко дете и пием пием да удавим мъката
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вкусни ли са бананите?Вкусни са. Айде сега отивай да плачеш в ъгъла.
21
0
 
31
 
! Отговори
Хахах преди 3 години
Защо търсите държавата за помощ? Нали сме капитализъм бе? Свободен пазар е. Като е криза и като си некадърник ще фалираш. Защо пак чакате на държавата, и какви капиталисти изобщо сте вие? Фалшиви капиталисти!Ако бяхте истински капиталисти щяхте да се застраховате срещу фалити, и да си заделяте капитал през добрите години. А вие некадърници не само че нямате капитал, ами вие сте затънали в дългове и всичко сте взели на кредит. Тъпана*ри.
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При социализма само проста българска лютеница с домати и печени чушки и кафе "инка", а при капитализма българина маже вносна западна нутела с шоколад и лешници и сърба вносно западно кафе "илли"!
19
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А при капитализма колко ви е дълга, и защо пенсионерите ровят в кофите за огризки от храна, и България е първа по смъртност в света? Вкусни ли са бананите?
18
0
 
6
 
! Отговори
Спокоен човек преди 3 години
Споко бе, скоро всичко ще свърши, и ще се върнем към стария начин на живот, и след 30 години чакане ще дойде светлото капиталистическо бъдеще и ще взимаме серезета по 4 хил евро като Германия и ще караме мерцедеси, споко, само носете маски и мирувайте.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами, аз бях началото на септември на Созопол. На Златна рибка беше много, ама много рехаво. Дори в почивни дни можеше да си намериш шезлонг на първа линия. Вярно, на нашето море не бях ходил от години, но това не е било никога.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом едни са успяли да компенсират а други не, какво трябва да ни говори това?Че едните знаят как се прави бизнес и привличат клиенти, другите са куци коне, които оцеляват на принципа да мине тази година, пък недоволните клиенти майната им.Там където почивах аз беше по-пълно от миналата година. Качеството на ниво, хигиена, анимация, още повече екстри от миналата година.Защо трябва да наливаме пари там, където няма дъно?
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще оцелеят по добрите хотелидругите да ги продават по навреме
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама при социализма нямаше банани, сони и фанелки пума.То и доста други неща нямаше. Финиширахме с 12 милиарда тогавашни кинти дълг и пак нямаше :D
13
0
 
17
 
! Отговори
Ss преди 3 години
Нз за каква загуба говорят! Юни бях на Черноморец всичко беше пълно, Август бях в Поморие същото, около 10ти септември пак бях в черноморец пак също пълно ! Звания по хотели предварително поне 2 седмици по-рано и всичко фул ! И говорим за по десетина дни всеки път! Хотели фул, кръчми фул, плажа фул, паркингите фул ... 95% загуба ... Алоуу аз толкова пълни тез курорти не съм ги виждал никога !!!
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорус защо няма криза с ковид и завосите и всичко работи нормално?
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само те, всички фалират, но България като бананова република от третия свят има само туризъм и кръчми - икономика за смяна на чаршафи, за това говорят за туризма предимно.
10
0
 
25
 
! Отговори
еми преди 3 години
ох, хайде стига вече с тези туроператори - не само те ще закъсат, за останалите хора каква помощ ще има - по 40лв за дете...
9
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама при социализма нямаше банани, сони и фанелки пума. Е сега ще видите банани, сони- панасони 4К и 5К и фанелки пума! Ще има по 100 човека чакащи за едно работни място и ще се молите за работа. 30 години мизерия и чакане на светлото капиталистически бъдеще и до вече идва, така ще ви светне, че свят ще ви се завие.