Туроператорите искат помощ от държавата - загубите им са цели 95%

155 млн. лева са нужни, за да се покрият
13 окт 2020 10:22, Анисия Иванова
115

95% са загубите при туроператорите. В туризма има различни сектори. Някои от хотелиерите на морето и по планинските ни курорти успяха да компенсират. Някои дори отбелязаха ръст. Но по отношение на изходящия туризъм - нещата са плашещи, каза в ефира на "България сутрин" Румяна Балтова от Асоциацията на българските туроператори.
Още по темата

Според нея това е единственият сектор, който е бил блокиран със закон.

"Ние имаме право да работим, но не може да се работи, при положение, че на всеки 15 дни се променят правилата. През април започна голямата кампания. За да оцелеем, ни трябват около 10% от оборота", коментира Балтова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ 155 млн. лева са парите, които са необходими, за да покрие браншът загубите си.

"Истината е, че днес се отваря една програма, за която ние се борихме активно от юли досега - тогава ни бяха обещани едни 10 млн. лева, които трябваше да получим в началото на септември. Програмата в момента не е адаптирана към нашите нужди. Тези пари ще ги вземем в края на ноември. Тези 155 млн. лева са единствено за нашето оцеляване", подчерта тя.

Балтова изтъкна, че сумата не е невъзможна, за да се спаси туристическият сектор.

"Този сектор осигурява 14% от БВП на страната. Ние имаме надеждата, че в един момент ще започнем да работим и ще върнем парите на хората. Тези 155 млн. лв. могат да бъдат и под формата на кредити, не само под формата на грантове", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко в страни от темата: ама нищо не пише за "масовите" протести снощи.:))))))))))))Тез хора, "революционери" изчезнаха. Няма ги. Притеснявам се. Троловете им и тях никакви ги няма. Живи ли са? Нещо системата ли ги уби!? Тия дни пак "въстание" ще правят ама явно е само за по-отбрани хора:))))))))))))))))))))
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До горкитеЗа селското стопанство трябва труд, не е като да сменяш чаршафи :))) Но съм убеден че и там точат яко пари, без дори да си помръдват пръста :))
46
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво им е тая помощ, като туризъм скоро няма да има, или не в тия мащаби Да си търсят нова работа
45
1
 
30
 
! Отговори
горките преди 3 години
Живи да ги оплачеш! Те години наред са работили само колкото за храна и нищо не са спестили. Сега нямат и за храна вече, ужас! Защо ли не се захванаха с нещо друго? Селско стопанство?
44
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитрата сврака - с двата крака. Айде сега към браздите с праз и зеле. И картофи.
43
1
 
5
 
! Отговори
НАТО-ЕС-САЩ преди 3 години
До комуниститеТе ще сложат новия ред във страната! - брез Турция вероятно за късмет!
42
1
 
14
 
! Отговори
комунистите преди 3 години
До никому нищо!Днес са пребоядисани в капиталисти!. превратаджии и руски мекерета.Всяго правителство пада само със знанието и съгласието на Русия от 5 русофилски партии
41
0
 
18
 
! Отговори
първата стъпка преди 3 години
При фалит или под наем се дава или продава!
40
1
 
19
 
! Отговори
никому нищо! преди 3 години
До истинаДокато ни гонеха и прибраха западни туристи - сега ни търсят Късно опряха до нас!
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да поразпродават от натрупаните си имотчета, дето са им въобще вповече. И да не наглеят с кркодилски сълзи.
38
1
 
19
 
! Отговори
българейшани преди 3 години
До ПрограмистТака ни наричаха 45 години персоналите на морето и тичаха по западняци за валута!Краят настъпи!Гониха ни асега ни търсят, но границите са отворени и днес няма прегради!
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Този сектор осигурява 14% от БВП на страната" + "95% са загубите при туроператорите"Значи БВП е паднал с 14%? Според ГЕРБ БВП-то ни не е мръднало, даже има лек ръст. Сега ГЕРБ ли лъже, туроператорите ли лъжат...
36
3
 
4
 
! Отговори
пилците преди 3 години
Забравихте да ги преброите и накажете бившата министърка по назначение от Герб
35
0
 
25
 
! Отговори
истина преди 3 години
Всички туроператори са богаташи. Сега искат да издоят държавата. Загубите били 95 %. Защо не са се застраховали. Умря ми кравата, и загубите ми са 100%. Искам държавата да ми купи крава.
34
0
 
36
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
туроператорите и изобщо туристическият бизнес е крайно време да разберат че българският клиент, който е бил скубан и пренебрегван с десетилетия им е безкрайно сърдит. Сега като опряха до нас да не се чудят защо никой не иска да им помогне.
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Не са случайни хора, който е работил по курортите ще го потвърди :)) Тези мантри за ниската печалба, може само някой приближен до тях или заблуден реднек да го твърди :)
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бившите комунисти искаха див, див капитализъм. 2 милиона българи затри тоя див капитализъм. Сега дойде времето и на бившите комунисти да пият от собственото си лекарство. Който копае гроб другиму, сам пада в него. Такъв е животът. Да се спасяват както могат. Да ходят да правят бизнес на френската ривиера. Нали много пари имат, що грабене грабеха. Да ги видим сега колко са големи.
31
0
 
19
 
! Отговори
Adam преди 3 години
тия селски бизнисмиени май ревът за комунизъм
30
0
 
29
 
! Отговори
гост преди 3 години
Да взимат заеми. Не са бюджетни организации, а частни фирми. Все пак ми се струва, че послъгват за загубите си.
29
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"За да оцелеем, ни трябват около 10% от оборота"Значи 10% са им оперативните разходи, а останалите 90% са... печалба. И така с десетилетия. А сега за един кофти сезон, няма пари. Нещо не ми се връзва.