Кантарджиев за вируса: Хората да не се плашат, без паника

Всеки трети тест за COVID-19 в референтната лаборатория бил положителен
14 окт 2020 20:10, Анисия Иванова
142
Кантарджиев за вируса: Хората да не се плашат, без паника
Снимка: БГНЕС

Всеки трети PCR тест за коронавирус, извършван в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, е положителен, каза директорът на центъра и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

“Всеки трети тест беше положителен, защото ние работим материали за епиднадзора от 15 области и голяма част от болниците, които нямат PCR диагностика в София и в тези области“, обясни той пред БНР.

"Това, което можем да контролираме, е да продължаваме да убеждаваме хората да взимат противоепидемичните мерки. По важност - те са първо маски на закрито, второ отстояние, физическа дистанция и трето това са мерките за дезинфекция и хигиена", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Според професора и в малките, и в големите градове в страната масово не се ползват маски на закрито.

"Доста служби и институции в страната не изпълняват своите задължения. Държавните железници трябва да осигурят всички да бъдат с маски, не да раздават маски, а да следят дали се носят маски във влаковете, там където има чакални по гарите трябва това да е отговорност на БДЖ. Агенцията по безопасност на храните - маски в местата, където се продават хранителни продукти - това са магазините, маски задължително в кухните, където се приготвя храна - в ресторантите, в кетъринговите фирми, маски задължително, хигиена стриктна, това е работа на Българската агенция по безопасност на храните. Третото нещо - общините трябва да следят за маски на закрито във всички обществени места на територията си", подчерта проф. Кантарджиев.

Необходимо е да не се преекспонира проблема с коронавируса в масмедиите, защото хората се умориха и не трябва да бъдат плашени, не трябва да се допускат и най-малките следи на масова паника.

"Мерките, които сега са в заповедта на министъра на здравеопазването трябва да се спазват чрез убеждаване на хората. Който носи маска не заразява, намалява до 5% възможността да зарази някого даже и да отделя голямо количество вирус. Който носи маски и е сред хора, които са заразени, около три пъти намалява възможността да се зарази, а когато всички носят маска на закрито вероятността да заразят пада под 1%", подчерта експертът.

Според него, ако през пролетта сме се ограничили още малко без балове, тържества и нощни заведения, сега не бихме имали този скок на заразените.

По думите му най-големия проблем е при лекарите - събитията покрай коронавируса показва недъзите на нашето здравеопазване. Преди 20-30 години политици решиха да намалят броя на студентите по медицина, сега берем плодовете му, каза професорът.

"Препоръката е да се убеждават хората, че маските, дистанцията и донякъде дезинфекцията са нещата, които могат да намалят разпространението на тази инфекция, за да може да съхраним живота на лекарите и да можем по-ефективно да пазим възрастните, хронично болните и хората с имунен дефицит", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Бай Шиле е клоун !
58
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
След като и СЗО обърна палачинката - накъде ще вървите Вие от НОЩ! СЗО каза няма да затваряме държави!
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ffffffffffНемецът е беззъб що се отнася до Русия и САЩ, не ги сравнявай с нацистка Германия :) Разбира се имат икономика, но точно по тези въпроси се нас ират сега :)
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми що ги плашите бе.....бау бау пък не се плаши
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааа, не се плашим, не се грижи. Обаче идва време вие да се уплашите.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Търговище без да се плашат минаха на онлайнен обучение. Скоро и в други градове!
53
0
 
3
 
! Отговори
ffffffffff преди 3 години
Немецът не се майтапи със злобата си! Немецът се увлича по злобата!Така и трябва донякъде! Скарайте Германия със САЩ! И с Русия, защото и руснаците клали немски деца!
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 56Най-добре е да почнат да ги продават по аптеките тези писиар тестове и така положителните да намаляват в офицялните статистики.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те хората масово вече не се плашат.Оня ден заговорих една в магазин за дрехи с пикъп *** такова животно като короната няма и тя почна да се хили и двамата бяхме без маски и в събота ще ходим на среща.
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе пишман докторе, пср теста не е за диагностика бе, ти *** ли си или корумпиран, по скоро второто, самия създател на пср го оспорва, изключитилно неточен и нищо не откриващ пръсни пари тест. Хванахте се на хорото на световната мафия, сега му мислете щото видов ден иде
49
2
 
1
 
! Отговори
ffffffffff преди 3 години
Швайнщайгер да пуска пак атомни бомби в Америка, скарайте Германия със САЩ да се изтрепят. Децата на Германия повечето са изклани, те пък немците са слепи и не виждат, че децата им са подменени с глинени кукли на деца и бебета, досущ като истински с енергии на допир и усещане при докосване и звуци, но не са истински, американецът изклал немеца! С еякулат в обезглавените очни ябълки на немските бебета. Направете го на нищо тоя Джеръми Ът от банката в САЩ, нали законов свят било неговото??
48
0
 
1
 
! Отговори
Маде ин Цхина 2025 преди 3 години
няма страшно, Китайската Комунистическа Народо-Освободителна Червена Армия, ще дойде да разчисти труповете и засели територията с новото местно население от чистокръвни Китайски Комунисти! Да живее Планетарен Император Жи и плана му за доминация над Познатия Свят!!
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали точно вие герберастките пом ияри плашехте хората за да не протестират срещу Вожда ви
46
0
 
4
 
! Отговори
Капитанът преди 3 години
Спокойно, моряци, корабът потъва бавно!
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27 . Приятно ми е да узная , че в Нашата Мила Родина има поне един сънародник , който ме разбира и одобрява . И още един интересен момент - Русия регистрира Втора Ваксина , а 12 000 заразени за един ден . Съмнявам се , че не е изпълнен Плана по леталните изходи .
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха-ха. Фрашкано е сТъпанари и тук и в България по принцип. ВсякаквиОтрепки от кол и въже събрани се мислят за по-умни от професорите.Ужас...
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въй, въй, няма паника, няма паника, въй, човек!
42
3
 
2
 
! Отговори
ffffffffff преди 3 години
Калоян Парев от Силистра, ебббал учителката си по бг език аннално е Бастиан Швайнщайгер под прикритие, тая по бг език се казва Руска Недялкова, малко му развоняла курра, но кво от тва..
41
3
 
1
 
! Отговори
ffffffffff преди 3 години
Руска Недялкова си сложила лицето на Прислава тая малко грозноваттата облечена в черно с черни очила от клипа на Преслава "Беден в сърцето", тя малко грозновата, той и затова я оправил задно в анналла!
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да няма паника със 100 статии на ден как идва апокалипсиса. Укрoтете миcирките и годжитатa.