Ваксина срещу коронавируса в България – около Нова година

Има договорени дози от 2,5 млн. от препарата за рисковите групи
24 окт 2020 07:38, Елка Василева
230
Ваксина срещу коронавируса в България – около Нова година
Снимка: архив, БГНЕС

Оксфордската ваксина срещу COVID-19 ще е в България около Нова година. Най-напред от нея ще се възползват безплатно рисковите групи - хора с хронични заболявания и възрастните. Това съобщи пред “Труд” зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

“Силно се надявам по Нова година ваксината да е в България. Фирмата е изключително отговорна и се полагат всички усилия за пълна безопасност на препарата, който предстои да бъде регистриран от Европейската агенция по лекарствата. България има договорка да получи 2,5 милиона броя от препарата основно за рисковите групи - с придружаващи заболявания и възрастни хора”, каза още Пенков.

Още по темата

Попитан дали в Бразилия след смъртен случай на 28-годишен мъж тестването на ваксината е спряно, той съобщи, че вече има доказателства, че мъжът е бил от плацебо групата.

На 28 август ЕК съобщи, че е подписала договор от името на страните членки с британския фармацевтичен гигант AstraZeneca за доставката на най-малко 300 милиона дози от нейната ваксина срещу новия коронавирус. Споразумението предвижда опция за купуване на 100 милиона допълнителни дози, които да бъдат разпределени според населението на страните членки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Фирмата е изключително отговорна".Колко изключително? Може би толкова, че да упомене в договора с ЕС, че не носи каквато и да е отговорност при евентуални странични действия и/или смърт на ваксиниран субект. Вие, които лобирате за ваксини, чели ли сте договора между АстраЗенека и ЕС, или само пари получавате за пропаганда. Аз лично, намирам за крайно безотговорно да продавам продукт, който ако убие или осакати, виновния да бъде купилия продукта.
189
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не са замисли добро тези които подготвят ваксината, не ми трябва тяхната ваксина. през 2019 февруари претърях работен инцидент в германия медицината отказаха да ме лекуват имах всички осигуровки и прочее.творенията на сатана са подготвели някаква злина с тази ваксина
188
0
 
2
 
! Отговори
Астра Зенека преди 3 години
Тия имат не-малко "успех" и в противогрипната ваксина. Ето например тя доста добре трепе в Южна Корея. Вече има няколко загинали и осакатени от нея. Моята доза от тази ваксина за НЕ-изолиран вирус ще си я даря на др. Кунчев, той да си сложи двойна доза, ако може и тройна.
187
0
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ ,БЕ .....ВСЕ ЩЕ СЕ МРЕ ОТ НЕЩО...ХА,ХА,ХАААААААААНАЛИ , САМИ СИ ГО ИЗБИРАТЕ...??!МЕНЕ КВО МЕ БРИГА , ВАШИОТ ИЗБОР..?!
186
1
 
1
 
! Отговори
nimportequi преди 3 години
Няма да се ваксинирам понеже имам съмнение че го изкарах - лека кашлица и болки в гърлото няколко дни ту се появява ту изчезва, но ако бях в рискова група щях да се ваксинирам и съветвам хората със странични заболявания да се ваксинират и да не се правят на луди и дано наистина ваксината да е успешна. А относно антиваксърите като се разболеят да не ходят в болница и да вдигат скандали все пак да се лекуват вкъщи нали не вярват на медицината.
185
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кога ще ни заблуждават с измислените ваксини? Нали самите доктори казаха, че за една ваксина й трябва поне година разработка, и малко отгоре?!?!? Какво се получава на практика- някои правят ваксини, продават ги като топъл хляб, а ефектът? Всичко е игра на пари и власт! Интересно, кога някои ще разберат това, а не само да живеят в кошарата?
184
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 200Какво какво?
183
2
 
4
 
! Отговори
А руската ваксина ?! преди 3 години
А какво стана с руската ваксина ? Още ли не могат (вече три месеца от регистрацията )да я произведат ? Или не работи и затова не се произвежда?
182
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 185"Умрелият от "английската ваксина" се оказа, че е бил от контролната група за сравнение, на които не им е правена ваксина за covid."Голямо разочарование за русофилите в България. А така се надяваха. Сега щетрябва пак да се фокусират върху следното:В Българи западна ваксина след месец и половина, а в Блатная руска (па било то и противошапна) КАГДА?
181
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само некъдърници и непрофесионалисти казват, че няма имунитет срещу ковид. Това, че антителата изчезват след известно време не означава, че изчезва и имунитете. Веднага се произвеждат при нужда.
180
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали нямало траен имунитет срещу коронавируса бе, професорчета???За какво ни е тая шарлатанска ваксина тогава дето я измислихте за няколко месеца???По-голям ефект ще има ако поръся със светена вода и прекадя с тамян!!!
179
1
 
9
 
! Отговори
ЯЖТЕ СИ УШИТЕ! преди 3 години
"Да не оставим нито един болен да умре без лекарска помощ!"Надпис от времето на коминизма.Да се ваксинират религиозните - аз съм атеист, освен това не съм суеверен - не вярвам в таласъми и ваксини срещу коронавируси!!!
178
11
 
7
 
! Отговори
Амин преди 3 години
Умрелият от "английската ваксина" се оказа, че е бил от контролната група за сравнение, на които не им е правена ваксина за covid. Какво правим сега - ваксинираните са живи, а някои от неваксинираните взеха да ***.Ай честито на антиваксърите. Аз ще се ваксинирам в първия възможен ден, като дойде ваксината! Трябва да има кой да ви носи цветя все пак на 40-то дни. Глупаците после ги забравят!
177
6
 
14
 
! Отговори
Слънчасали преди 3 години
Той и доктора от Бургас, водеше много здравословен живот, спортуваше и ядеше полезни храни,... ама умря като куче. Не бъркайте инфекциозните заболявания с другите влияещи се от начина на живот. Не се правете на умни, защото хабер си нямате за какво става дума. Гробищата са пълни с умници, които са имали собствени версии за полезните и вредните неща в живота, прочетени в ненадеждни на източници. Совите не са това което са!
176
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласен съм, но трябва да е европейска или американска. Рушки или китайски *** не щем.
175
3
 
17
 
! Отговори
Кина преди 3 години
Който иска да се боцка: платено, или безплатно, все тая. Няма и не може да има работеща ваксина за това мутантче хахаха
174
2
 
3
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
...da obsadim Parlamenta i da zalovim 250-te tikvenitsi vatre ! Posle da go vacinirame vsichkite do edin i da gi pusnem ! Tova triabva da napreavim !!!
173
14
 
4
 
! Отговори
УПОРИТО СЕ ГОВОРИ преди 3 години
Че лекарската фамилия Ваклеови са си уредили и са си инжектирали от руската ваксина и около месец след това за съжаление починаха.
172
7
 
8
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 3 години
..И СРЕЩУ , КОЯ ТОЧНО МУТАЦИЯ НА ВИРУСА КОВИД-19 Е ИЗГОТВЕНА ВАКСИНАТА??ЗА НАИВНИЦИ ЛИ НИ МИСЛИТЕ?ЯВНО , СТЕ РЕШИЛИ ОТ БАН , ДА ТРУПАТЕ ПАРИ ....С ПРОИЗВОДСТВО НА МЕНТЕТА , ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!МНОГО Е ВЪЗМОЖНО И ДА СТЕ КОПИРАЛИ НЯКОЯ РУСКА ВАКСИНА --МЕНТЕ...ХА,ХА,ХААААА...ПРИ ТОЛКОВА КОМУНИСТИЧЕСКИ ДЪРТАЦИ НА ХРАНИЛКАТА В БАН---ОЧАКВАМ ВСЯКАКВИ ГАДНИ МРЪСОТИИИ...!
171
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименq si sloji vaksina pa schte izpratim sys saliuti ot f 16 aaxaax