Заведенията на закрито - най-рисковото място за зараза с COVID-19

Нещата в България вече не изглеждали добре поради некомпетентното говорене
241
Заведенията на закрито - най-рисковото място за зараза с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито, сочи проучване на университета в Тексас. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните, коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

Според него поради липса на контрол и некомпетентното говорене, нещата в България вече не изглеждат добре.

"Говори се, че няма нужда от маски и дезинфекция. Но в същия момент народът си спомня, че ако през пролетта не бяха баловете и религиозните празници щяхме преминем безпроблемно през първия пик на заразата“, посочи той.

Още по темата

Според него публичните събития и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заболелите у нас.

Той коментира и ситуацията на здравната система в страната, болниците и личните лекари. Проф. Кантарджиев заяви, че не вижда ентусиазъм от личните лекари в страната да въведат бърз тест за COVID-19, който може да се прави в кабинетите им.

"Когато учихме медицина, ние много добре знаехме нещо важно. Че в дадем момент ние може да рискуваме нашето здраве и това на близките си, за да запазим общественото такова. Ако някои колеги са забравили това, трябва да им се припомни. Много спокойно нашето общество допусна медицината да стане бизнес", заяви проф. Кантарджиев.

"Витамин Д и Витамин Е са антиоксиданти, но първият има и отношение към имунната система и към клетките, произвеждащи антитела. Хубаво е да се взима неголямо количество сега, когато има по-малко слънце", обясни той.

Специалистът обясни, че водата за уста, както и содата убиват вирусите.

"Колкото повече увеличаваме хигиената на устата си, рискът от заразяване намалява. Добре е и да се смучат бонбончета с етерични масла", каза той.

Той добави, че Щабът не отваря и не затваря нищо в страната.

"Ние просто даваме медицински препоръки", обясни проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Короната ще им изяде главата на нощниците, защото си нямат представа за какво получават по един куп пари.
161
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те дори и гърците могат да служат за пример в случая!
160
3
 
10
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
Утре пътувам за Германия пич, грешна ти е пропагандата. Всеки от рискова държава трябва да се тества или да си стои 14 дни в къщи.
159
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф. Кантарджиев, учителите ги задължават да ходят на Външна квалификация извън градовете, в които работят и живеят.Събират ги в автобуси по над 40 човека и ги карат на хотел с преспиване по 2 дена и 1 нощувка. Тези Външни квалификации са за някакви 2 или 3 кредита.Никой не иска да ходи от учителите.Ама директорите перат пари с фирмите и ги задължават.Майка ми е преподавател и не иска да ходи.Директора им казал, който не отиде - ще го режи с точки от диференцираното.Тотална свинщина.Перат пари.
158
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами те и германците вече не пускат софиянците! А вие си плачете за кръчми и свободи!
157
2
 
11
 
! Отговори
Антиспециалист преди 3 години
Важен е само резултатът, а той е безбожно лош. Това е - слаб 2 за всички експерти с техните мерки и маски. Ако всеки така си вършеше работата, щяхме още да живеем в пещерите.
156
3
 
9
 
! Отговори
... преди 3 години
До Анонимен164Тъй ли? Нали англичаните пробваха и видяха че не става. Затова сега се чудят кво да правят. Мисли малко или вземи се информирай, преди да драскаш. НАГЛЕЦ такъв.
155
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-Пушат като комини на печка Перник-Дават по 5лв за кутия цигари - нямат 1.50 за многократна маска-Пият като за последно-Не се къпят седмица-Сменят си бельото в събота-Устата им е леш-зъби тук-там-Краката им миришат на пор-Чорапите като си сабуят-стоят като ботуш изправени-направо колосани-Пот се лее от всякъде жълто подмишниците-Косата им мазна-2 кюфтета можеш да опържиш на главата им-Ноктите им черни - 3 кг кал под тях-Ушите им пълни с тор-за това не чуват нищоМАСКИТЕ ИМ ПРЕЧАТ :D
154
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма сватби,няма дискотеки,няма тържества,дистанционно обучение,забрана за излизане без придружител за учениците,пенсионерите само на разходка с кучето и до хранителни стоки,ресторантите затворени,маските задължителни! Това е за момента в Полша! Глупав народ,ние сме къде,къде..!
153
5
 
15
 
! Отговори
ДО 164 преди 3 години
Да, затвориха ни,но бяха най-леките мерки в Европа.Нямаше нито една грешка.Затвориха защото имахме само 1 лаборатория.Нямаше аспиратори.Нямаше маски, шлемове, очила и дрехи за медиците.Нямаше нищо.Нямаше дори тестове.Някои страни от Европа рекламираха тестове опради грешки над 70%.Кой ви е затворил?Света се затвори.Трябваше да ви пуснат да излизате с смс като гърците и сърбите.А вие по цял ден обикаляхте до магазините и аптеките без ограничения.Пълно е с ков.идиди.оти.Горят маски толупитееее
152
4
 
7
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До реалнафантазияАбе не им знам градовете и науката какви са,обаче щом ядат полусурови кучета,котки,маймуни,змии,червеи,плъхове и прилепи не ми ги хвали Китайците:):):):)
151
3
 
10
 
! Отговори
... преди 3 години
Плюете китайците, ама те за седмица построиха 2 огромни болници. От първа копка, до оборудвани болници и започнаха да приемат хора в тях. Има клипчета, вижте ги...Тук не могат да направят коптор за 2 легла вече месеци... Иначе всички излизат и ревът колко много зараза има. Ми направете нещо, не ви плащаме заплати с данъците си, за да ни казвате колко заразени има. Плащаме ви за да правите нещо. Безделници такива. ОСТАВКА.
150
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе Радев крещя, вика и се покри. Него и останалите ще ги излекуват,ами ние какво правим на площада?
149
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един съгласенДвама сме. И аз съм съгласен. Дори не само заведенията. Да се затворят училищата, градините, яслите. Да минават онлайн, имат вече платформа и опит. Да се затворят и обласните градове и много, ама много строг контрол. Да се върнат КПП-тата и никой никъде няма да ходи. Само ако е много належащо. Ама да отидеш на гости, че видиш ли имало сбор на село - НЕ. Само по работа (ако работиш извън населеното място). Сватби - в тесен кръг. Погребения - в тесен кръг. Никакви събирания.
148
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не вярвам на лекарите в момента,на кой да вярвам?
147
7
 
9
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
В Япония маските не са задължителни,обаче 95% от хората ги носят,защото са отговорни и дисциплинирани!А тук на протеста Фигуранта каза,че вирус няма и събра една тумба народ да се катерят на Шипка,а некви други измислени въстаници горят маски и призовават хората да не ги носят:):):)
146
0
 
5
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До Един от народа,Ти виждал ли си какви градове построиха и каква наука развиват макар открадната? :)
145
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София още малко и я чака карантина! Вие какво ми браните ***?
144
2
 
7
 
! Отговори
Един от народа преди 3 години
Само не ми проповядвайте за китайски комунизъм (тоталитарен държавен капитализъм).Нито съм китаец, нито искам да живея в комунизъм!
143
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако беше мн.смъртоносен-щеше бързо да премине защото щеше да убива гостоприемника. Но той не е свръх смъртоносен. Дори има много безсимптомни. Тези безсимптомните спомагат да се разпространява много бързо. Хора изобро не подозиращи, че го носят - те заразяват други хора несъзнателно.ЗА ТОВА ДА СЕ ЗАТВОРИ КЪДЕТО Е ВЪЗМОЖНО. ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ЯСЛИТЕ - СЪЩО УЧИЛИЩАТА. ТАМ ДЕЦАТА СА БЕЗСИМПТОМНИ.ТЕ СЕЯТ ЗАРАЗАТА И ПОСЛЕ ДРУГИ ОТ ДЕЦАТА Я НОСЯТ НА БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ.ДРУГИ ПЪК РАЗБОЛЯВАТ УЧИТЕЛИТЕ.