Лекарите искат: Задължителен тест преди преглед, за да бъдат защитени

Не трябвало да е само PCR, имало и по-евтини варианти
264
Лекарите искат: Задължителен тест преди преглед, за да бъдат защитени
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пациентите да минават на тест, преди да отидат на преглед при джипито. Това мнение изрази пред „Монитор” общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, която е член и на УС на Българския лекарски съюз.

Тя изтъкна, че няма нужда това да е PCR, а можело и друг вид тест, които са по-достъпни на пазара и на по-ниско цена.

Още по темата

„Има различни тестове, които не са на висока цена и могат да се направят. Например, антигенните са добра алтернатива. Идеята е да имаме някаква защита, видяхте, че буквално за 24 часа загубихме двама колеги”, изтъкна тя.

Според д-р Николова по този начин ще се защитят и други пациенти, които посещават кабинетите на джипито, като бременни жени, болни хора, както и хора от рисковите групи.

Преди около десет днипредставители на УС на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Шумен поискаха при семейния лекар да се ходи само с отрицателен PCR заради усложнената епидемиологична обстановка на свое заседание медиците са приели предложения за спешни решения.

Тогава от Сдружението на общопрактикуващите лекари отказаха да коментират идеята. Те изтъкнаха, че идеята е на БЛС и очакват щом имат такава, да е предложат където трябва. Днес председателят на сдружението доц. Любомир Киров обаче поиска антигенните и PCR тестовете да се правят по електронен път и да не се разнасят на хартия.

Изказването му бе по повод случаите, в които болници отказват прием на пациенти с коронавирус, ако не носят на хартия резултат от PCR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А инфекционистите, които трябва да преглеждат болни, и да установяват от какво са болни, какви тестове трябва да поискат?Може би от всички възможни инфекции известни на човечеството, преди да започнат да работят. Стига претенции. Медиците знаят какво и как се прави. Останалите да спрат да говорят по медии. Ако имат условия и възможности, да помагат, ако не, да не пречат.
8
4
 
42
 
! Отговори
Фг преди 3 години
Защо са станали доктори, за да пишат рецептурни книжки и да дават направления и болнични ли? Появи се нов вирус и те се скриха като мишоци. Ситуацията е тежка, защото болни със симптоми с ковид могат да се лекуват само в болница. Редно е вече личните доктори да бъдат включени в борбата с ковид в доболничната помощ.
7
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самите лекраи трябва да вземат предпазни мерки ,а не да изискват от иначе изстискания пациент,дето и така и така никой не му обръща внимание,освен да се точат от него пари!
6
4
 
32
 
! Отговори
Истината преди 3 години
НЯМА ПРОБЛЕМ В ЦЯЛ СВЯТ PCR ТЕСТОВЕТЕ СЕ ПЛАЩАТ ОТ ХАЗНАТА ПРИ ЗДРАВНООСИГУРЕНИ ХОРА.И ТУКА ТРЯБВА ДА Е ТАКА НЕ ДА СВЛИЧАТЕ от ХОРАТА КОЖАТА
5
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕвъзможно и недопустимо!Че то тогава и в пощите с тест само ще искат служителите!
4
1
 
28
 
! Отговори
Това е добре преди 3 години
Това е добре, но как да стане? Сметне по ако по 10 пациента минават при едно ОПЛ. Колко са лекарите? Можеби 5000. Това са 50000 теста. Кой ще ги направи? Освен това знам, че при някои ОПЛ или ДжиПи минават и над 20 на ден. Как да стане туй?
3
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей това са истински доктори! Бравос! За какво сте там бе хашлаци? Може би искате и някой друг да ви я свърши, някоя санитарка например, а вие да не си нарушавате спокойствието!! Ама г.ълтате здраво от касата!! Търговци на здраве!
2
3
 
27
 
! Отговори
Бау преди 3 години
разбирам ги, но се надявам не очаквате хората да си ги плащат?
1
3
 
58
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО!!ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА НИ ИСКАТ НАПРАВЕН ТЕСТ ЗА ДА ВЛЕЗЕМ В БАНКАТА ИЛИ МАГАЗИНА!

Спонсорирани публикации