Лекарите искат: Задължителен тест преди преглед, за да бъдат защитени

Не трябвало да е само PCR, имало и по-евтини варианти
264
Лекарите искат: Задължителен тест преди преглед, за да бъдат защитени
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пациентите да минават на тест, преди да отидат на преглед при джипито. Това мнение изрази пред „Монитор” общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, която е член и на УС на Българския лекарски съюз.

Тя изтъкна, че няма нужда това да е PCR, а можело и друг вид тест, които са по-достъпни на пазара и на по-ниско цена.

Още по темата

„Има различни тестове, които не са на висока цена и могат да се направят. Например, антигенните са добра алтернатива. Идеята е да имаме някаква защита, видяхте, че буквално за 24 часа загубихме двама колеги”, изтъкна тя.

Според д-р Николова по този начин ще се защитят и други пациенти, които посещават кабинетите на джипито, като бременни жени, болни хора, както и хора от рисковите групи.

Преди около десет днипредставители на УС на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Шумен поискаха при семейния лекар да се ходи само с отрицателен PCR заради усложнената епидемиологична обстановка на свое заседание медиците са приели предложения за спешни решения.

Тогава от Сдружението на общопрактикуващите лекари отказаха да коментират идеята. Те изтъкнаха, че идеята е на БЛС и очакват щом имат такава, да е предложат където трябва. Днес председателят на сдружението доц. Любомир Киров обаче поиска антигенните и PCR тестовете да се правят по електронен път и да не се разнасят на хартия.

Изказването му бе по повод случаите, в които болници отказват прием на пациенти с коронавирус, ако не носят на хартия резултат от PCR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
18
 
! Отговори
Мм преди 3 години
А лекарите джипитата за какво са ни тогава ???А здравното осигуряване и данъците за какво ги плащаме ???Иначе имам идея за замяна на джипитата с машини .слагаш си ръка крак в една кабинка взема ти кръв урина казваш си болката и имаш диагноза и лечение .както в някои фантастични филми!
108
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пациент 22:Направление за PCR го има само в медийното пространство.Като си гледам ресорния министър лично мен страх ме хваща, пич.
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има фронтова линия, тя е невидима за глу-павия човек не, защото е природно глупав, а защото е оглу-пял от облъчването на масовите медии.Разделителната линия е между властимащи и властнямащи.Пациентът, който каза, че пациентите са нужни на ОПЛ като средство за печалба е прав.Някои колеги бичат хилядарки само на хартия.
106
1
 
28
 
! Отговори
Пациент 22 преди 3 години
За да получим направление за PCR, трябва да имаме вече такъв.Тия затапиха самия Джоузеф Хелър.
105
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без значение какви са тестовете, те пак трябва да се правят от други медици. Тогава, поради повишения брой на хората по опашките пред лабораториите, други медици ще бъдат натоварени с по-висок риск, както и други други хора от рисковите категории по опашките. Предложението на Николова прилича не само на ултиматум към пациенти, но и на прехвърляне на рискови фактори към колеги - другите лекари кучета ги яли.
104
1
 
9
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ПРЪЦ преди 3 години
ТЕСТ-- ДА ,НО ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ ПАЦИЕНТА ДА Е МИНАЛ И ПРЕГЛЕД ПРИ ДОКТОР,ПРЕДИ ДА СЕ ПОЯВИ ПРИ ЖИ-ПИ-ТО---ТАКА Е ПО СИГУРНО,ЧЕ ЖИ-ПИ-ТО НЯМА ДА ПРИХВАНЕ ВИРУС...
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм ОПЛ.Направих си здравна застраховка, защото знам каква е системата.Допълнителното ми здравно осигуряване е за 260 лв.годишно вижте си възможните застрахователи.Защо го направих?Защото идват пациенти с подобни застраховки и за тях няма чакане за ЯМР от НЗОК например.КОВИД е 3-тата Световна война в действие.Разберете се на коя страна сте.
102
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днешната ситуация подсказва че май ние като пациенти сме им по нужни,отколкото те на нас като лекуващи.Опитват се да ни разболеят насила.
101
1
 
7
 
! Отговори
В магазините също преди 3 години
Да се влиза само с положителен pcr тест. Останалите да *** от глад. Само така ще постигнем 100% стаден имунитет.
100
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Събирането на днк проби продължава с пълна сила covid 19 certificate of vaccination ID за днк паспортизация"ХАХХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХАКю анон баце кююю аноооооон!
99
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 108:Как по-точно ви надяват хомота?
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много започват да лаят в тея коментари, като разберат какви са мизерни и/или зависими!
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 96:До сега ОПЛ не са могли да дават направление за PCR тест и все още не могат.Началствата обещаха за следващата седмица.
96
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги се отнасям сериозно към здравето си.Почти не зависех от днешната ни здравна система.Добре се справях и без тях.Но днес те се опитват да ми надянат хомота и да стана един напълно зависим пациент ,без да съм болен и да имам нужда от тях.
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 103Супер ... всеки пациент трбява да зане ТОЧНО от какво страда, за да намери ТОЧНИЯТ специалист. Някой може да го боли ухото и да търси ушен лекар, а да се окаже, че има болен зъб. Друг може, да го боли главата, некат търси невролог, а всъщност да има хранително натравяне.
94
11
 
2
 
! Отговори
До 97 преди 3 години
Споко бе, докторчето. На 23 години съм и заплатата ми е 12 хиляди лева след данъци като програмист. Имаш още доста хляб да ядеш. А, и още 140 хиляди получавам на година в бонуси.
93
2
 
22
 
! Отговори
ани преди 3 години
На личните лекари предложиха да им доставят пълна екипировка - костюм, шлем и т.н. Те отказаха! Защо?
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Щели да напуснат, не можем без тях, да не са хванали Господ за шлифера? Колко напуснаха до сега?? Селски вечеринки!!!"ТАКА! ДА СЕ УВОЛНЯТ ВСИЧКИ ЛЕКАРИ! И да се затворят и болниците! Смао ковид пръскат!
91
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам дали след пандемията да не поискаме радикална промяна в здравеопазването. Личните лекари да отпаднат. Всеки пациент да бъде преглеждан от лекар по заболяването - вътрешни болести, очен, ендокринолог и т.н. .... цената на прегледа е еднакъв. направлението да се предоставя за отчитане след прегледа, а не преди това. Което означава, че докторът ще трябва да се постарае, а не да претупа работата2 си. Това с тези доктори - търговци не може да се търпи повече.
90
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хората все още от социализма имат доверие на лекаритеобаче все повече се сблъскват с новите лекари нек.адърниции се осъзнавати скоро лекарите няма да имат пациентизащото всички разбраха колко са неккадърниоставяме печалбарството ими тогава пишмат лекарите ще се наложи да станат тираджии