На 42% от българите им омръзнало от ограниченията заради COVID-19

Масово обаче се одобряват мерките на правителството в пандемията
130
На 42% от българите им омръзнало от ограниченията заради COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На границата на октомври и ноември общо 44,5% са напълно съгласни (15,1%) или по-скоро съгласни (29,4%), че правителството се справя добре със ситуацията с коронавируса, а общо 53,6% са по-скоро несъгласни (25,2%) или напълно несъгласни (28,4%). Това показват данните от проучване на „Галъп Интернешънал“ по темата „коронавирус“, проведено между 28 октомври и 1 ноември сред 800 души.

Още по темата

 През пролетта делът на положителните оценки беше преминал и 70% и това се дължеше на бързата реакция, на страха, който навсякъде по света накара хората да забравят политическите различия, както и в крайна сметка на сравнително ниския брой отчетени в България случаи. През лятото обаче, с новия ръст на случаи, имаше и разколебаване в оценката.

С решителния ръст през есента, а и вероятно с новия политически контекст от лятото насам, оценките са по-ниски.
 
Мненията са почти равно разделени и по въпроса дали са необходими отново твърди ограничителни мерки. От лятото насам явно има и известно „свикване с мисълта“ – вероятно заради новините от други европейски страни. Ако при предходния скок, през лятото, около 60% са били несъгласни, а под 40% – съгласни, сега отговорите са в съотношение 50,8% съгласни (21,8% по-скоро съгласни и 29% напълно съгласни) срещу 47,6% несъгласни (18,6% по-скоро несъгласни и 29% напълно несъгласни). Въпреки тази тенденция и ръста на новите случаи обаче, ясно мнозинство в подкрепа на нови мерки липсва – за разлика от настроенията през пролетта, когато по много критерии личеше сериозна обществена готовност за повече ограничаване.
 
42,5% от българите признават, че им е писнало от всякакви ограничения. Все пак, мнозинство от 54,8% не приемат подобна позиция. Известен дял се колебаят.
 
Явно, когато става дума за мерките, българите биха искали да разчитат повече на личната си отговорност – както беше отбелязано и през лятото. Предстои да се разбере обаче колко сериозна е тя.

Например, мнозинство, макар и крехко (50,6%), приема, че маските осигуряват добра защита. 45,7% са на обратното мнение, а има и известен дял колебаещи се. В общи линии, българите явно показват разбиране към мерките и необходимостта от тяхното съвестно спазване, но явно личи, че немалки дялове предпочитат да вярват и в алтернативни истории.
 
Последното ясно личи и в отношението към тестовете: 53,2% се приемат съмнението в тяхната надеждност. 31,4% им вярват напълно. Тук обаче зоната на затрудняващите се да отговорят е закономерно висока – 15,4%.
 
В края на октомври 21,9% избират опцията „Коронавирусът е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали“. 52,2% избират по-умереното „Коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип“. 24,3% намират, че „Коронавирусът не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника“.
 
Дяловете на тези три реакции – паническа, тревожна и спокойна – варираха в годината. Винаги надделяваше междинното възприятие, но с различни нюанси. Например, в началото паниката набъбна, за да почне после постепенно да спада и да стигне ниски нива през лятото. Сега обаче отново показва признаци на ръст. Спокойната реакция пък е в най-високото си ниво от началото на пролетта насам. Междинната реакция сега остава с най-висок дял измежду трите опции, но като че ли е в най-ниските си нива от началото на пандемията въобще.

Така се оказва, че двете крайности – паническа или спокойна – са заели „територия“ за сметка на умерено тревожната реакция. Това е известен белег на поляризация на мненията – още един симптом на разделено обществено мнение.
 
Много осезаема е тревогата за здравната система. 76,2% споделят страха, че евентуално няма да могат да разчитат на здравната система при нужда. 21,7% явно не изпитват такъв страх, а има и известен дял колебаещи се.
 
75,7% намират обаче, че медиите създават и излишна паника. 62,3% виждат подобна вина у институциите. Очевидно, не са малко и хората у нас, които не са склонни да преувеличават опасността и биха желали по-спокойна публична среда.


130
Още от Страната
Задържаха мъж зад волана с алкохол и дрога в кръвта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
doko преди 3 седмици
На 42% им е омръзнало от живота.
95
0
 
2
 
! Отговори
LP26 преди 3 седмици
Целия свят е блокиран и всички страни една по една затварят граници само Г***Hьо
Балкански го лъжат и базикат с неясна цел (ще го чипиртат за да го
контролират на картофената нива или в свинарника)! Доскоро си мислих, че България може да е пропита от корупция но повечето хора в нея са все още с акъла си! Е
вече и второто се сгромоляса с гръм и трясък! Може би сме вече
най-опростаченото население не само в Европа ами и в Африка! Заслужаваме съдбата си! Ивсе пак Бог да пази България!
94
1
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 седмици
ЯСНООООООО.....42% ИСКАТ ТРУПОВЕ ПО УЛИЦАТА В ЧУВАЛИ...!

АМИ ПОЧВА СЕ ....ПО 63-УМРЕЛИ /дневно/...!

МОЖЕ И ОЩЕ ,БЕ....ХА,ХА,ХААААААААААА....АЙДЕ НА "РЕВОЛЮЦИИТЕ"...!
93
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 113
погледно го от добата страна
не са 80 процента, а само 40
освен това края приближава
кат земат да прескачат труповете по улицата, може и да се появят некакви мозъчни вълни
92
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На 42% от българите им омръзнало от ограниченията заради COVID-19.

Вече знаем със сигурност, че поне 42% ос българите са тотални ***!
91
6
 
6
 
! Отговори
властта преди 3 седмици
До бойко

На калпаво правителство на Герб ковид-19 му пречи!
90
0
 
4
 
! Отговори
секском спасението преди 3 седмици
До Анонимен

Без него за чаша млеко цяла крава да си купуваш...
89
3
 
3
 
! Отговори
до 108 преди 3 седмици
До Анонимен

Страх лозе пази! Той ни доведе до стрес и пандемия!
88
0
 
3
 
! Отговори
бойко преди 3 седмици
До стоян

Затвора е за хора! - контингент на МВР с оперативни разработки за връзка с мутри!
87
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Kойто го е страх, да си бега в килера!
86
6
 
8
 
! Отговори
Dido преди 3 седмици
То па едно спазване на ограниченията падна в тази държава последните месеци!!!! Първите 3-4 седмици кажи речи, ама до скоро всичко беше пълен таЖак!!! Сега пак се стреснаха повечето, като все почесто чуват за болни познати .... всяка конспирация умира, кога вируса изодзадзе ти напира!!!!
85
7
 
6
 
! Отговори
АБЕ , ГЛУПОСТИ... преди 3 седмици
КАТО ТИ Е ОМРЪЗНАЛО , СЪБЛЕЧИ СЕ ГОЛ И БЕГАЙ ДА ПРОТЕСТИРАШ ПРЕД КИТАЙСКОТО ПОСОЛСТВО!
КАКВО МЕ ЗАНИМАВАШ СЪС СЕБЕ СИ , БЕ ....?!
ВСЕКИ САМ ОТГОВАРЯ ЗА СОБСТВЕНОТО СИ ЗДРАВЕ!

АЗ, ЗНАМ , КАК ДА СЕ ПАЗЯ И НЕ МИ НАТРАПВАЙ , СОБСВЕНИТЕ СИ ГЛУПОТЕВИНИ!
ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ ТВОИТЕ СБЪРКАНИ РАЗСЪЖДЕНИЯ!
84
10
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
Значи доста са паникьорите, отричащи вируса, за да преодолеят паниката си....
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това показват данните от проучване на „Галъп Интернешънал“

и тук спрях да чета!
82
12
 
13
 
! Отговори
браво преди 3 седмици
Нека да им е писнало. Аз днес бях пред Пирогов, нека да поседят 10 минути пред Пирогов да видят колко обляти в сълзи хора ще излезнат от там заради починал от Ковид човек. Тогава ми говорете отново. Защото аз видях достатъчно за 5 те си минути престой.
81
8
 
16
 
! Отговори
стоян преди 3 седмици
А 100 процента се възмущават защо все още Боко Тиквата не е в затвора.
80
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

"На трети обичащ да заразява останалите му писнало от ограничения да заразява - карали го да слага маска и да спазва дистанция."

Вие, маскираните, сте истинската зараза! Заразявате психически - с нелепия си външен вид и ирационални истерични пристъпи на страх и хипохондрия, и физически - защото сте много по-болнави от нормалните хора.
79
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На един обичащ да убива с нож му писнало от ограничения - забранявали му да убива. На друг обичащ да пребива с бухалка му писнало от ограничения - забранявали му да пребива хората. На трети обичащ да заразява останалите му писнало от ограничения да заразява - карали го да слага маска и да спазва дистанция. На четвърти обичащ да изнасилва му писнало от ограничения - вкарвали го в затвора за изнасилване. На пети ..... На шести .... .... ...
78
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами протестирайте пред китайското посолство против вируса. Какво като ви е омръзнало, нищо не се променя.
77
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами нямат право,президентът точно се сети ,че имало такова животно,а на тях им било омръзнало,хайде на разходка до Бузлуджа,да сплотим колектива и да не ни омръзва толкоз ,хахахаха