Нинова с четири стъпки за излизане от коронакризата

Соцлидерката: Време е за смели, дори непопулярни решения!
197
Нинова с четири стъпки за излизане от коронакризата
Снимка: БГНЕС, архив

БСП предлага четири стъпки за излизане от коронакризата, написа в социалната мрежа лидерът на БСП Корнелия Нинова, която също се зарази с вируса.

Още по темата
"COVID кризата доказа недостатъците на цели системи, на първо място здравната. Предупреждаваме за това от години. Сега е времето за смели, държавнически, визионерски и дори непопулярни решения, а не за мандатно мислене и палиативни действия. Животът и здравето на хората са преди всичко. Очевидно е, че здравната система не може да продължи да функционира както досега", посочва Нинова.

По думите й създаде се порочен модел, който управляващите изградиха през годините, който е централен социален проблем днес. Особено важно е мнението на лекарите и професионалистите за справяне с коронакризата. Те дават всичко от себе си и заслужават пълна подкрепа. Но не тяхна е отговорността за функционирането на здравната система като правила и рамка. Тя е на политиците. Мнозина от тях само критикуват и имат основание за това. Но коя е алтернативата? Не чувам някой да дава конкретни решения. А такива има и те могат да се реализират с четири ясни стъпки", коментира лидерът на БСП.

"Трябва да премахнем пазарно-търговския принцип и да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването. Как да стане това? Нека разделим нещата на четири групи мерки: 1. За хората като пациенти; 2. За лекарите и медицинските сестри; 3. За болниците; 4. За ДДС на лекарствата", заявява соцлидерката.

Според Нинова за здравноосигурените лица трябва да има гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване, а за здравнонеосигурените - държавногарантиран базов пакет от медицински услуги. Въвеждане на персонално медицинско досие, обединяващо цялата информация (клинична, медицинска и финансова) за даден пациент във всеки етап от живота му, предлага още тя.

"За лекарите и медицинския персонал: да се приеме наредба за формиране на работните заплати, гарантираща достоен базов доход. Отпускане на държавни стипендии за обучение, с ангажимент за работа след това. Финансиране от държавата на специализации в чужбина за необходимите ни специалности срещу ангажимент за работа след това", отбелязва Нинова.

За болниците тя посочва премахване на търговският им статут и заплащане на медицински дейности с публични финанси по цени, определени от НЗОК само за болници, които не са търговски дружества. Необходимо е, за да има достъпно здравеопазване във всяка точка на страната да се изгради национална здравна система на регионален принцип. Това означава във всеки регион да се обединят в единна структура от холдингов тип спешен медицински център, областен център за извънболнична медицинска помощ, болнични лечебни заведения и областните центрове за интегрирани здравно-социални услуги, добавя Нинова.

Според лидера на БСП трябва да се намали ДДС на лекарствата на 9 процента. Те са регулирана стока и ако за другите има съмнение дали търговците ще намалят цената, то за тях това неизменно ще стане, посочва тя.

Нинова благодари на всички специалисти, лекари, директори на болници, финансисти, които са помогнали за разработване на този нов модел на здравеопазване, и се обръща към всички лидери на партии. Кризата е толкова дълбока, че извеждането на страната от нея няма да стане с популизъм и голи обещания, посочва тя.

Сложете на масата вашия проект за нов здравен модел и нека хората преценяват кой ще е работещ и ще доведе до качествено и достъпно здравеопазване за целия народ, призовава Нинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Нинова здравната система е топ.Бързо са я приели във ВМА, добре са я лекували.Трябва да каже, че големия проблем е в провинцията.
171
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НЕшоАбсолютно си прав.
170
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нинова и Со били предупреждавали за проблемите е здравната система.Хайде Нинова сега кажи, защо направихте болниците търговски дружества ?Кажи година, правителство и други подробности.В противен случай говориш, за да правиш вятър.
169
0
 
3
 
! Отговори
Др. преди 3 години
Другарката нинова вместе с др. РадеФ заедно са умували. И днес пак няма писано за писиар теста на радеФ,язък.
168
1
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
До Оптимист 172 Правилно . Щом другарката Нинова е добре , БСП е зле.Трябва да изпълни мисията си.Иван Костов си отмъщава на БСП чрез нея.Успех.
167
3
 
6
 
! Отговори
Оптимист преди 3 години
Щом другарката Нинова е добре - няма страшно
166
3
 
5
 
! Отговори
Здравето е най! преди 3 години
онзи ден гледайки клипа с Бойко изслушахме хриповете идващи от тежкото му вдишване и издишване. Той ни каза че през февруари ще изправи държавата, но преди това той трябва да се изправи че много издут,гърбав и грохнал вид имаше.Ако дишането продължава да му прави проблеми-непременно на кислородна вентилация трябва да бъде поставена защото на това огромно туловище му е нужен кислород.много кислород.иначе мозъкът навлиза в кислороден глад,мрът клетки,загиват сектори,променя се его,морал, култура
165
3
 
11
 
! Отговори
Комунист преди 3 години
Другаря Радев каза, че няма вирус и всичко е активно мероприятие. На естонците
164
3
 
5
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Кумонист като каже че нема корона вирус значи няма
163
3
 
8
 
! Отговори
Кравешко мучене преди 3 години
Къде я видя пък тя тази криза - на минутата я прриеха във VIP-стая и й започнаха VIP-лечение и грижи. Изхаби ремдесевира за някой, който умря!
162
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Соцлидерката иска връщане на соцсистемата!!! "премахване на пазарно-търговския принцип" т.е. комунизъм!!! За съжаление почти целия свят е тръгнав натам.
161
0
 
9
 
! Отговори
НЕшо преди 3 години
Топлата вода е измислена,но ние винаги побългаряваме нещата,за да не работят.Тя тази система е куца от години,но понеже се слагат все невежи министри и не искащи да разрушават един куп лобита няма напредък.Всеки пациент трябва да има електронна здравна карта и партида-досие.Ама им е удобен общия кюп и в здравеопазването и в пенсионната система и да се прехвърлят средства както им хрумне.МЪГЛАТА Е УДОБНА.
160
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази леля е новото измерение за наглост!Пред това дебелоочие и лицемерие стоим безмълвни. Не спазва нищо от началото на пандемията, 24/7 плюене по мерките, след което вдигна температура кихна два пъти и веднага се настани във ВМА при този срещу, който плюеше., докато за електората, места няма и започна яко да се мре. И тази позорна, страхлива трътка здравна система ще оправя в 4 т. Голямо падение, голямо дъно!
159
3
 
24
 
! Отговори
Неподкрепящ никого преди 3 години
Тази жена срам няма: не стига, че нямаше вирус, на стига че отиде болна в НС, а после право във ВМА, а сега и акъл дава. О.в.ц.а !
158
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе къде изчезна оня с големите уши бе, да не е избягал в КНДР или Русия?
157
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Соцлидерката: Време е за смели, дори непопулярни решения!качва се с тримата тъпaнаpи на бузлуджанската чиния и Фигуранта ги откарва в рассия :)
156
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Трябва да премахнем пазарно-търговския принцип" - жестоко! Мечтата на всеки социалист кристализирана в няколко думи. И с какво ще го заменят пазарния принцип? - с държавни апаратчици класика... Отвратителна партия, с отвратителен лидер които ни натресоха отвратителен президент - това е положението!
155
4
 
15
 
! Отговори
4 стъпки на Нинова преди 3 години
Първа стъпка: Плюеш по Мутафчийски и мерките които въвежда и поддържаш МангъровВтора стъпка: Разболяваш се и бягаш при Мутафчийски да те лекува а не при МангъровТрета стъпка: Предлагат ти да се лекуваш с руски лекарства но ти решитлно отказвашЧетвърта стъпка: Доверяваш се на гниещия американски препарат ремдесевир и отказваш най-добрата ваксина от прехваления от БСП руски свят Спутник V.
154
4
 
19
 
! Отговори
4epa преди 3 години
КАКВО ДВУЛИ4ИЕ- КАКВО БЕЗО4ИЕ !!!!!!!!!!! ДОСЕГА ЗА ФИГОРАНТА И НИНОВА КОРОНА НЯМАШЕ !!!!!!!! ТЕ ПОСТРЕКАВАХА ЦЯЛО ЛЯТО НА ПРОТЕСТИ НРОДА БЕЗ ДА СПАЗВАТ МЕРКИТЕ !!!!!!!! И ЕТО РЕЗУЛТАТА !!!!!!!!!!!! А КОИ ЩЕ ПОНЕСЕ ВИНАТА - КОИ !!!!!!!!!!ПАРТИИ СЛУЖЕЩИ НА ДРУГИ ДЪРЖАВА !!!!!!!!!!
153
1
 
14
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Нинова започна да разсъждава като Капиталист ?Да се спре финансирането на частните болници от НЗОК , и да минат към частния застрахователен пазар ? Тоест - кой иска да се застрахова , кой не да си плаща на Държавата и да има сигурно здравеопазване . Иначе с Частните Болници и Частните Пенсионни Фондове стана като с HelpKarma -Мародерство .