Подписаха две декларации за региона след срещата в София

Меркел: Трябва да се разбирате помежду си!
47
Подписаха две декларации за региона след срещата в София
Снимка: Правителствена пресслужба

Две декларации - за Общ регионален пазар и за Зелен дневен ред, бяха подписани на Срещата на върха на страните по Берлинския процес.

Събитието беше председателствано съвместно от България и Република Северна Македония, като за него в София пристигна премиерът на съседката ни Зоран Заев.

То се провежда на фона на обявеното от България намерение да наложи вето на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС.

Още по темата
Чрез видеоконферентна връзка в заседанието участваха канцлерът на Германия Ангела Меркел, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи, върховният представител на Евросъюза по външната политика Жозеп Борел, лидерите на страните от Западните Балкани.

Подписаната онлайн от лидерите на държавите от Западните Балкани декларация за създаване на Общ регионален пазар цели да приближи страните до общия европейски пазар и да свърже икономиките чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали, съобщиха от правителствената пресслужба.

С декларацията за Зелен дневен ред страните от западните Балкани се ангажират да постигнат целите на европейската Зелена сделка. Западните Балкани се ангажират да прилагат действия в пет ключови области: климат, енергетика, мобилност; кръгова икономика; почистване на въздуха, водата и почвата; устойчиво земеделие и производство на храни; биоразнообразие.

"Страните членки на ЕС твърдо сме приели план до 2050 г. за намаляване на вредните емисии", напомни българският премиер и изказа благодарност към партньорите от Западните Балкани, че още отсега действат в синхрон с европейските политики. "Другата декларация - за Общ регионален пазар, също наша идея, също наша мечта. Така населението на Западните Балкани ще постигне много по-високи доходи и ще го задържим в региона", подчерта още Борисов.

Той специално благодари на канцлера Меркел за гласуваното доверие страната ни да бъде съдомакин на Берлинския процес.

Германският канцлер Ангела Меркел изтъкна, че за първи път Берлинският процес се домакинства от държава членка на ЕС и от страна, която иска да стане част от европейското семейство. Тя подчерта, че в следствие на пандемията от коронавируса икономиките се намират под натиск, но с предприетите днес мерки ще се даде тласък, който ще благоприятства хората и региона. "Берлинският процес винаги е бил свързан и с помирението, и преодоляване на натрупани напрежения като наследство от миналото. Затова сме заинтересовани инициативата да продължи", каза германският канцлер и окуражи разбирателството в региона.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че днешната Среща на върха ще допринесе за по-силно сътрудничество в региона. Той подчерта, че в последните месеци инициативата е допринесла за видими и осезателни резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
2
 
! Отговори
сдеф преди 3 години
Щом и тия от така наречената северна незнамкакво си ни се подиграват, представете си докъде е достигнало падението на националния дух. Унижението на българите е достигнало краен предел и омразата се излива като река. Нашите мили съседи разборат само от едно и това е здравата българска тояга, която са опитвали много пъти. Иска им се и този път да ни вкарат в тая посока, да си изпуснем нервите, за да може те да пируват накрая и да ни наричат варвари. За да отървем тази съдба се иска пипе.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И двамата са слуги на либерастодемократите - единия има за задача да вкара държавата си в ЕС, И другия има за задача да я вкара. Ама единия не ще да е за сметка на държавата му, а другия не му пука че е за сметка на България и подписва особено след като вчера урсулата му скръцна, а сега и меркел размаха пръст. И бою свалените *** веднага подписа на заю каквото искаше.
39
1
 
3
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 3 години
Може би е важно от анатомична гледна точка ,колко е голям мозъка на човек,но по-важно е да не е полиран ,като твоя!!!
38
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
мда,взаимната ни омраза и завист са много характерни за нас...Но това,колкото и парадоксално да звучи,ни доближава до "Падналите"..Които ,според Енох,след като слизат на Земята, се "Заклеват във взаимна омраза"....впрочем,не сме единствените..
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИНТЕРЕСНО!АКО ЕДИН МАКЕДОНЕЦ КАЖЕ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ***,ПРИМЕРНО,ТО ТОЙ Е ПРЕДАТЕЛ,СЪРБОМАН И РОДООТСТЪПНИК!АКО ЕДИН БЪЛГАРИН КАЖЕ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ***,ПРИМЕРНО,ТО ТОЙ Е ПАТРИОТ!
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТИ СТОЙ ТА ГЛЕДАЙ!ТОКУ ВИЖ ИЗКАРАЛИ ЗАПИС,В КОЙТО БОЙКО НАРИЧА ЛЕЛЯ МЕРКЕЛ ОТ БЕРЛИН ПРОСТА ГЕРМАНСКА П...А...И ТОГАВА ЩЕ ВИДИТЕ КАКВО Е ИСТИНСКИ МАКЕДОНИЗЪМ АМА НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоТИ НЕ ГЛЕДАЙ ГЛАВИТЕ А СЪДИ ПО ПРИКАЗКИТЕ НА ТОВА,КОЕТО ИМА ВЪТРЕ В ТЕЗИ ГЛАВИ!БОЙКО БОРИСОВ:АРЕ БЕГАЙ ОТ ТУКА БЕ!ГЛЕЙ ГО ТОЯ КАКЪВ МУ Е НОСА!ПРИЛИЧА МИ НА...
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво още се занимавате с тия северни комунистически фашисти!
33
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
та какво се крие зад челото?..-Ами МОЗЪКЪТ ,разбира се!..Е,колко "мозък" може да има в една КИБРИТЕНА КУТИЙКА?!...и мажоретки,не скачайте веднага!..Това НЕ е опит за някаква въображаема обида!Това са ФАКТИ от АНАТОМИЯТА на човека!!!...Не може еднокрако същество да се състезава в дисциплината "Спринт на 100 метра"!!!!..това е!..НИЩО ЛИЧНО!
32
1
 
2
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ДНЕС НЯМА ДА МРЕМ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА НА ПЕЕВСКИ !!!ТИКВАТА ЩЕ ОПРАВЯ ЗАДНИТЕ НИ БАЛКАНИ !!!
31
5
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
така,така..Тия-ония..Обаче знаете ли къде е СЪЩИНАТА на проблема?..-Ще ви кажа:-ПОГЛЕДНЕТЕ СНИМКАТА!..какво виждате?../ако не сте слепи,разбира се!/:Обърнете внимание на черепните кутии на участниците!..Заевия си е съвсем нормално развит-широко и високо чело,нормални скули.Вижте Трагичната Тиква:-ТОЧНО ОБРАТНОТО!-Макроцефална черепна кутийка,огромни и агресивни бузи и челюст...Дори и Меркел има по-високо чело от нашия въпреки твърдението,че главите на жените са по-малки.Е,какво има във
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МРАЗЯ РУСИЯНЕЩО НЕ РАЗБИРАМ!АКО ЕДИН ИСТОРИК В СКОПИЕ КАЖЕ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ***,ПРИМЕРНО, ТОВА Е ГОВОР НА ОМРАЗА,РУСОФИЛСКО,СЪРБОМАНСКО,НАЛИ?АКО ОБАЧЕ ЕДИН БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛИСТ КАЖЕ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ***(ПРИМЕРИ МНОГО) И ОТ ВМРО И ОТ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ,ТО ТОВА Е ПРОЕВРОПЕЙСКИ ПАТРИОТИЗЪМ.ОБЯСНЕТЕ МИ ВСЕ ПАК КАКВА Е РАЗЛИКАТА!
29
3
 
4
 
! Отговори
МРАЗЯ РУСИЯ преди 3 години
МРАЗЯ И СЪРБИЯ , ЗАЩОТО ЗАЕДНО С РУСИЯ , СЕ ОПИТВАТ ДА СЛОЖАТ РЪКА ВЪРХУ БАЛКАНИТЕ И ДА ГИ НАПРАВЯТ РУСКИ АНКЛАВИ !!!!СЪРБОМАНИТЕ СА СЪЩИТЕ , КАТО РУСОФИЛИТЕ У БЪЛГАРИЯ!ТРЯБВА СИСТЕМНО И РЕДОВНО ДА БЪДАТ ЛИКВИДИРАНИ!СЛАВА НА ЕС И НАТО!
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АКО ЗОРАН ЗАЕВ КАЖЕ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ***,ТО ТОГАВА ТОЙ Е РОДООТСТЪПНИК,СЪРБОМАН,ЕНИЧАРИН НА СЪРБИТЕ,ПРЕДАТЕЛ.АКО КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ КАЖЕ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ***,ТО ТОГАВА ТОЙ Е ВЕЛИК БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТ.НЯМА ПО-ГОЛЯМ ИСТОРИК И РОДОЛЮБЕЦ (СПОРЕД НЯКОИ) ОТ БОЖИДАР ДИМИТРОВ,НО ВСИЧКИ ЗНАЕМ И ПОМНИМ С КАКВИ ОБИДНИ ДУМИ НАРИЧАШЕ БЪЛГАРИТЕ В СВОИТЕ ПРЕДАВАНИЯ...ДУМИ,НА КОИТО БРАТЯТА МАКЕДОНЦИ МОГАТ САМО ДА ЗАВИЖДАТ ПО СВОЯТА АРОГАНТНОСТ И ЦИНИЗЪМ ПРОПИТИ С ОМРАЗА И НЕНАВИСТ.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ ТОЗИ СМИСЪЛ БОЙКО БОРИСОВ Е ПО-ГОЛЯМ МАКЕДОНЕЦ ОТ САМИТЕ МАКЕДОНЦИ!ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА Е ***!И АЗ БИХ ДОБАВИЛ,ЧЕ ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА Е ППП...ПРОСТА ПАЗАРДЖИШКА П...А.НАДЯВАМ СЕ,ЧЕ ТОВА НЕ Е ГОВОР НА ОМРАЗА!И КАКВО ЩЕ СЕ ОКАЖЕ,ЧЕ ОНИЯ В ПАРЛАМЕНТА СА ПО-ГОЛЕМИ МАКЕДОНЦИ ОТ ТИЯ В СКОПИЕ,КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД ГОВОРА НА ОМРАЗА СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ.
26
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НЯМА СПИРАНЕ ..БОЙКО БОРИСОВ:БЪЛГАРИТЕ СА ЛОШ МАТЕРИАЛ!АРЕ БЕГАЙ ОТ ТУКА БЕ!ЧЕКАЙ ДА ГО ВИДИМ ТОЯ БАГЕРИСТ ТУКА...ЗДРАСТИ НАБОРЕ!ПЛАЩАТ ЛИ,ПЛАЩАТ ЛИ?!ПРОФЕСОР ИВО ХРИСТОВ:БЪЛГАРИТЕ СА ИНФАНТИЛИ,ТЪРСЯТ САМО ТАКИВА КАТО ТАТО,БАЦЕ И ДЕДО ДА ГИ УПРАВЛЯВАТ!СИМЕОН САКСКОБУРГОТСКИ:БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА СИ СМЕНЯТ ЧИПА!КЪДЕ Е РУСИЯ И СЪРБИЯ ТУК?БОЙКО БОРИСОВ Е ПРЕМИЕР НА ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ,НАЛИ?
25
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НЯМА СПИРАНЕ ..А Я МИ ОБЯСНИ ТОГАВА ЗАЩО КОГАТО ЕДИН МАКЕДОНСКИ КОМЕНТАТОР ИЛИ ИСТОРИК ЦИТИРА НЯКАКВИ ДУМИ (МНОГО ЧЕСТО ОБИДНИ)ЗА БЪЛГАРИТЕ ОТ НЯКОЙ БЪЛГАРСКИ ВЪЗРОЖДЕНЕЦ ИЛИ НАЦИОНАЛИСТ,ТО ТОЙ ВЕДНАГА БИВА ОБВИНЯВАН В ПРЕДАТЕЛСТВО,ГОВОР НА ОМРАЗА,А КОГАТО НЯКОЙ БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛИСТ ЦИТИРА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ДУМИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯ "СКАТ" НАПРИМЕР, ТО ТОГАВА ТОЙ Е ГОЛЯМ ПАТРИОТ...НЕЩО НЕ МИ СЕ ВРЪЗВАТ НЕЩАТА.
24
0
 
9
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Преди години във Фейсбук беше пълно със Сърбомански ***. Платени човечета от Сръбските и Руските служби който сееха омраза и негативизъм към България, Българите и "Фалшивата" ни История. Срещу 300-400 евро на месец..!
23
4
 
7
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
На края България ще отстъпи както винаги.
22
4
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Днес България празнува и само най-изпадналите и фанатизирани комунисти присъстват някъде си с червени вратовръзки.

Спонсорирани публикации