Опетнени ли са дарителските платформи след казуса с HelpKarma?

Ще бъде ли изградена нова платформа безплатно
11 ное 2020 12:13, Ния Христова
100
Опетнени ли са дарителските платформи след казуса с HelpKarma?
Снимка: Pixabay
IT общността излезе с ново предложение за изработването на прозрачна платформа за дарения, която да премахне възможността за злоупотреби с дарените средства. Темата стана широко дискутирана след разследване на Мария Цънцарова от bTV за това как се използват средствата от дарения в платформата HelpKarma.
 
"Мислим да направим няколко серии от т.нар. хакатони за изграждането на подобна платформа безплатно, изцяло на доброволчески начала", обясни пред БНР Росен Генчев, който е програмист от 22 години и е създател на дигитална платформа за търсене на алгоритми в сферата на биотехнологиите.
 
Бъдещата платформата ще се структурира така, че практически да бъде невъзможно да бъдат извършвани подобни нередности, "дори човек да има пълен контрол над нея", заяви Генчев и увери, че е абсолютно възможно. 
 
Това ще е възможно чрез публичен приходно-разходен лист. Ще бъде избегната и потенциалната измама с медицинските мнения и експертиза. Обмисля се да се създаде и одит на разходите на всеки потребител преди начало на кампания в негова полза. "Този одит под една или друга форма трябва да е достъпен на хората, които даряват", коментира IT специалистът.
Още по темата
 
По въпроса с възнаграждението за IT специалиста, работил върху HelpKarma, Генчев поясни, че нещата не са реални нито като сума, нито платформата е кой знае какво технологично постижение. "Нейното изготвяне е тривиална задача."
 
"Правилният избор на технология за изграждането на една платформа може драматично да елиминира нуждата от постоянна поддръжка", посочи още специалистът.
 
Красимира Величкова от Българския дарителски форум е изпитала "смесица от ужас и гняв, защото сега ще се наложи всички организации, които работят честно и почтено, да се обясняват", разказа тя пред БНР.
 
"Нашите наблюдения показват, че в последните години, година-две, самите родители казват – няма да се занимаваме с държавата. Те се отказват изобщо да търсят правата си през държавата, просто по default смятат, че няма да намерят подкрепа и започват кампания. Защото смятат, че така по-лесно ще се справят", коментира Величкова.
 
"Този скандал очевидно носи сътресения за всички – за обществото и за вярата му в доброто, за организациите, които работят в тази сфера", подчерта още Красимира Величкова.
 
Величкова беше категорична, че ако не се състои разговорът какво да се направи, за да няма нужда от дарителски кампании, всички ще бъдем виновни за следващите деца, категорична е Величкова. "Защото не може да се разчита на дарителски пари."
 
"Ако няма активност за подобряване на системи, то този тип дарителство само ще запълва дупки, без да решава нищо по същество", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е сигурно - тази фирмичка с тези "експерти" там е вече в миналото. Вероятно голяма част от персонала и вече си търси работа. Говоря за нормално наетите. Иначе от поне 15 години се ядосвам на заплатите в IT сектора. Няма как един кодер да претендира за 4к заплати, а се даваха още тогава. Безумие! Истинските инженери, които разбират и от електроника, и от програмиране взинат 2 пъти по-малко. А заплатата на "суперексперта" е за разследване. В Швейцария годишна заплата на програмист е по-ниска!
31
1
 
4
 
! Отговори
толерантен преди 3 години
Докато има балами, ще има и тарикати.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Какъв е проблемът? Фондацията е частна и ще си дават каквито си искат заплати, никой не карат насила да им дарява."Какъв е проблема ли? Морален е проблема. Че не е морално да взимаш от парите дарени за хора в нужда и да си плащаш заплата в десетки пъти над средната за сектора.Да не говорим, че щом си такъв добър и миличък, че да набираш дарения - то най-малкото е и ти да даряваш, най-малкото труд. Пък те не само не даряват, те взимат. Лицемерно е. 1 сайт, 6 IT-a. Ба тоа сайт.
29
1
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 3 години
""А при тази фондация каква е измамата?""Не говорим за измама а за хора които искат високи заплати , ако всички българи почнат да искат високи заплати не е добре за българските работодатели, затова такива фирми са лош пример.Не е редно българите да искат високи заплати.И повечето българи са съгласни с работодателите ,че не е редно да получават високи заплати, благодарение именно на наказанието на подобни фирми.
28
0
 
3
 
! Отговори
Катюша преди 3 години
Щевката им е *** на Маяма Костинбродска, от " Системата ги убива" (направи богати), за тъй наречените дърти майки, и си направете изводи що за мошенички са.
27
1
 
6
 
! Отговори
нормален преди 3 години
Наказанията за злоупотреба с пари за благотворителност, трябва да са по-строги от тези за търговия с дрога и фалшифициране на пари.
26
2
 
4
 
! Отговори
Електра преди 3 години
Щом има намесени крадливи Импексови БСПдирасти, всичко е вмирисано и омерзено...
25
2
 
7
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Държава от мошеници и измамници!Гледат как Тиквата пълни чекмеджета и банкови сметки и копират щото знаят че никой нищо няма да им каже!Навсякъде корупция и разруха!Гешефта спи а телевизиите чат-пат му вършат работата!
24
1
 
4
 
! Отговори
питанката преди 3 години
Мисля, че водещото в такива кампании е медицинската епикриза и мнението на няколко специалиста дали това заболяване не може да се лекува в България. Заливат ни с безкрайни реклами за турски болници, за всяко нещо се предлага лечение в Германия, което е много скъпо и източва само пари. Винаги съм била скептично настроена към разните фондации, защото контролът е слаб или никакъв. На съвест не може да се разчита
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
80 бона заплата, 40 бона заплата, 18 хилядарки от даренията на хоратаКолко ли деца и възрастни са си отишли защото тези суми са отивали към служителите на фондацията?
22
2
 
6
 
! Отговори
Само се тревожа преди 3 години
за пенсионните фондове дето ни ЗАДЪЛЖИХА да им пълним гушите. Става дума за милиарди откраднати до сега, а да не говорим че нещата продължават. А нямаш избор. На фондацията ако искаш даваш, ако искаш - не. На пенсионния фонд си ДЛЪЖЕН. И от парите ти зада се обслужват взимат не 5 %, а 50 % от ВСЯКА вноска.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банките взимат комисионни за преводи , но се появи алтернатива криптовалутите които ти дават възможност да прехвърляш пари без да плащаш комисионна.хелпкарма изпозва 5% от даренията за персонал и обслужване ,вероятно може да се разработи система която може да се премахне този разход от 5% .Въпроса е някой да я разработи, както на времето са разработили биткоита като алтернатива на банковите преводи и дори стана алтернативна валута.Криптовалутите ясно показват че има алтернативни възможности.
20
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък много трудно да станат прозрачни нещата. Тук където живея, на църквата отчето всеки месец забива с пирон - приходи и разходи.Същото е и с тази фондация и с всяка друга фондация. Колко са получили дарения, колко са дали за благотворителност, колко за големи заплати - това може да се види от счетоводството както се и вижда. Какъв е проблемът? Фондацията е частна и ще си дават каквито си искат заплати, никой не карат насила да им дарява.
19
0
 
5
 
! Отговори
Не се тревожа преди 3 години
за фондациите, както и за луксозните хотели по слънчев бряг. Те са просто едни перачници за мръсни пари. Пари си имат, даже намериха един дето си имаше печатница за пари в мазето на хотела, ама нали трябва някаква дейност да отчитат тези мижави левчета дето им пускат някои само им усложняват счетоводството. Ами дали случайно тези НПОта дето спасяват мигранти са към фондации за защита на човешки права? Движат се по трафика на оръжие и наркотици... Как става това?
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тъжноА при тази фондация каква е измамата?
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е във всички благотворителни фондации по цял свят.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-интересното е , че вменяват колко са добри и какво морално дело са поели. Сезифовци, да ги оплачеш.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Величкова по default, както много други самозабравили се неграмотни, се опитва да се прави на "модерна" с разни чужди думи. А по подразбиране е логично да се обяснява. Бавноразвиваща!
14
0
 
8
 
! Отговори
тъжно преди 3 години
В америка където е масово, но и контролирано - пак са пълни с измами. Минимум 30% от даренията отиват при фирмичките. Ако не е директно дарение, то има хора на заплатка там.
13
0
 
12
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
НАВСЯКЪДЕ КЪДЕТО СЕ СЪБИРАТ ПАРИ ЩЕ ИМА ТАРИКАТИ ДА ГИ ИЗТОЧВАТ ПОД ВСЯКЪКВА ФОРМА.