Опетнени ли са дарителските платформи след казуса с HelpKarma?

Ще бъде ли изградена нова платформа безплатно
11 ное 2020 12:13, Ния Христова
100
Опетнени ли са дарителските платформи след казуса с HelpKarma?
Снимка: Pixabay
IT общността излезе с ново предложение за изработването на прозрачна платформа за дарения, която да премахне възможността за злоупотреби с дарените средства. Темата стана широко дискутирана след разследване на Мария Цънцарова от bTV за това как се използват средствата от дарения в платформата HelpKarma.
 
"Мислим да направим няколко серии от т.нар. хакатони за изграждането на подобна платформа безплатно, изцяло на доброволчески начала", обясни пред БНР Росен Генчев, който е програмист от 22 години и е създател на дигитална платформа за търсене на алгоритми в сферата на биотехнологиите.
 
Бъдещата платформата ще се структурира така, че практически да бъде невъзможно да бъдат извършвани подобни нередности, "дори човек да има пълен контрол над нея", заяви Генчев и увери, че е абсолютно възможно. 
 
Това ще е възможно чрез публичен приходно-разходен лист. Ще бъде избегната и потенциалната измама с медицинските мнения и експертиза. Обмисля се да се създаде и одит на разходите на всеки потребител преди начало на кампания в негова полза. "Този одит под една или друга форма трябва да е достъпен на хората, които даряват", коментира IT специалистът.
Още по темата
 
По въпроса с възнаграждението за IT специалиста, работил върху HelpKarma, Генчев поясни, че нещата не са реални нито като сума, нито платформата е кой знае какво технологично постижение. "Нейното изготвяне е тривиална задача."
 
"Правилният избор на технология за изграждането на една платформа може драматично да елиминира нуждата от постоянна поддръжка", посочи още специалистът.
 
Красимира Величкова от Българския дарителски форум е изпитала "смесица от ужас и гняв, защото сега ще се наложи всички организации, които работят честно и почтено, да се обясняват", разказа тя пред БНР.
 
"Нашите наблюдения показват, че в последните години, година-две, самите родители казват – няма да се занимаваме с държавата. Те се отказват изобщо да търсят правата си през държавата, просто по default смятат, че няма да намерят подкрепа и започват кампания. Защото смятат, че така по-лесно ще се справят", коментира Величкова.
 
"Този скандал очевидно носи сътресения за всички – за обществото и за вярата му в доброто, за организациите, които работят в тази сфера", подчерта още Красимира Величкова.
 
Величкова беше категорична, че ако не се състои разговорът какво да се направи, за да няма нужда от дарителски кампании, всички ще бъдем виновни за следващите деца, категорична е Величкова. "Защото не може да се разчита на дарителски пари."
 
"Ако няма активност за подобряване на системи, то този тип дарителство само ще запълва дупки, без да решава нищо по същество", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
просто по default смятат, че няма да намерят подкрепа.Величкова първо да реши каква е по народност, после да изпитва гняв и други неща, които никой не го интересува!
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щяла да се "обяснява". А нормалните хора не се ли "обясняват" всеки месец на НАП . ДДС-та, социални, здравни, приходи, разходи. Всяка такава организация трябва да се задължи да публикува даренията и разходите си. Иначе е ясно какво става.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идваха навремето в офиса да даряваме пари за един познат дом, питах ги колко процента отиват за домовете и мога ли да говоря с управителя, казаха, че от дарените средства за домовете отиват 30%, защото имали разходи за наеми за офиси и заплати, а с управителката ще мога да говоря след 3 месеца, защото била в Австрия. Приключих с тези дарения. Ако някой иска да дарява - да ходи на място, където си хареса.
9
0
 
4
 
! Отговори
30909 преди 3 години
Всичко си остава в бъдеще време... Управляващите и протежетата им не познват минало свършено време.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък много трудно да станат прозрачни нещата. Тук където живея, на църквата отчето всеки месец забива с пирон - приходи и разходи. Колко е получил и за какво ги е дал. Не съм религиозен, но като има прозрачност хората са по-склонни да дарят.
7
0
 
10
 
! Отговори
?? преди 3 години
А какво е. ,, default''. За да четем български вече и речник ли е необходим?
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"изпитала "смесица от ужас и гняв, защото сега ще се наложи всички организации, които работят честно и почтено, да се обясняват""Що, преди репортажа и тая организация е реботила "честно и почтено". Нещо ви е страх да се обясните ли? Ако всичко ви е наред - какъв е проблемът?
5
0
 
25
 
! Отговори
Отдавна преди 3 години
наблюдавам така наречените фондации в България, защото в началото имах някакви нереални идеалистични илюзии относно тяхната дейност и възможности. В последствие установих, че масово тези фондации се ръководят от манекенки - любовници на някоя мутра, която през фондацията препира парите си от проституция, наркотици и трафик. Подобен е случая с всякакви подобни медийни и т.н. кампании включително и с просяците по улиците. Става дума за достатъчно богати, които искат да са по-богати. Просто бизнес.
4
1
 
21
 
! Отговори
Sostin преди 3 години
В нормалния свят, благотворителност се прави от хора с възможности познаващи още повече хора с възмжности. Тук по наша традиция всичко се опорочава. Някви пичове решили да изкарват бая пари дарени от хорат. За мен благотворителността е кауза а не бизнес.
3
1
 
17
 
! Отговори
отровна гад преди 3 години
Организираните дарения отдавна са се превърнали в печеливш бизнес!Все още си плащаме ДДС за есемесите и такса за банковите преводи!
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че НПО-тат кога изобщо са се ползвали с добро име.
1
2
 
15
 
! Отговори
:) преди 3 години
А, не бе!