Психотерапевт за COVID кризата: Започнете нещо ново, живейте "тук и сега"

Стойте в къщи, ако искате, намерете си приятно занимание, съветва Мадлен Алгафари
21 ное 2020 09:58, Елка Василева
35
Психотерапевт за COVID кризата: Започнете нещо ново, живейте "тук и сега"
Снимка: Pixabay

Проблем има, но през лупата на интернет и телевизията той паникьосва изключително много хора, посочи  психотерапевтът Мадлен Алгафари в пред bTV, коментирайки пандемията от COVID-19.  

„Когато боледуваме, зависи от емоционалното и менталното ни състояние как ще болeдуваме. Огромната лупа на страха при всички положения увеличава броя на тежко боледуващите и дори на починалите“, отбеляза психотерапевтът.

По думите й дори през една настинка човек минава по-трудно, ако е подтиснат.

„Стойте в къщи, ако искате, намерете си приятно занимание – танцувайте, пейте, чистете си къщата, обаждайте се на любими хора, четете интересни книги, пуснете си любимата музика, стойте по-дълго под душа. Започнете нещо ново, които никога досега не сте правили – това е едно много ценно разковниче, което може да върне спокойствието и се нарича „тук и сега“. Върху големия радиус човек не може да има контрол, но в „тук и сега“ имаме избор, както и контрол“, посъветва Мадлен Алгафари.

За случая в Сандански, при който майка уби децата си, тя коментира, че може да е резултат от психотично състояние – т.е. когато  е променено състоянието на съзнанието, когато тя не е ориентирана и не знае какво извършва.

„Възможно е да е много тежко депресивно състояние, когато имаме т.нар. „разширено самоубийство“ – когато убиваш близките си, за да ги спасиш и след това продължаваш със себе си. Понякога и при епилептични състояния има помрачаване на съзнанието и се наблюдават много тежки агресивни пристъпи. При всички случаи има променено състояние на съзнанието“, отбеляза психотерапевтът Мадлен Алгафари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бягайте в планината, стига застой. Дали има вирус, дали ще умрем от него, дали ще стигна до 80 или ще си отида на 50, НИКОЙ, ама никой не може да каже. Тук и сега е добрата идея, не заради спасението, а заради израстването. Питайте родителите си, дали успяха да свършат всичко което плануваха. Живота е път който и скрит под масата пак ще извървиш, а защо да е скрит под масата ???
10
5
 
7
 
! Отговори
до 9 преди 3 години
Лъжеш зверски!
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само че интелигентният човек не е еднопластов, и не може да се събере в рамките на "тук и сега". Неговия кръгозор е много по-широк. Той живее в миналото, в настоящето и в бъдещето. Кво прайме с него? М?
8
10
 
11
 
! Отговори
Нема значение преди 3 години
Аз пък познавам трима, които неглижираха заболяването, двама от тях и не вярваха.Единия почина във ВМА, след като 2 седмици се мъкна болен и казваше че е добре, другия е във ВМА вече 20дни и като го чуя,казва пазете се, пазете се (той не вярваше в вируса),а на третата (и тя не вярваше)мъжа и почина, и сега не може да го погребе, щото е в карантина.Та по-добре се страхувайте и взимайте мерки при първите симптоми, щото в началото е почти безсимптомно
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да направят едно новя мярка и да назначават онлайн безплатно психолози на някои хора.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитлер беше избран демократично с избори и никой не е преследвал и убивалв Германия освен че германците нападнаха друга държава и избиха 20 милиона там. Целият германски народ стоеше зад Хитлер и това не са празни приказки, имаме образ от българската история - Георги Димитово който беше съден публично за назидание от Хитлер, и сам се защитаваше критикуваше Хитлер и го излъчваха по радиото, и накрая го оправдаха. Така че по леко с Хитлер.
5
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не желаем повече от Промяната на резидент румен радев българофобът с 15 000 лева заплата, който съсипа до основи България и предизвика невиждана пандемия със стотици гинещи българи всеки ден! РАДЕВ Е ПЗОР, ОСТАВКА И ЗАТВОР!
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-много заразява телевизията.И опростачва.Ама на село..
3
5
 
15
 
! Отговори
България в ЕС хаха преди 3 години
Живей ти тук и сега след като това правителство преследва и убива хора както по времето на Хитлер,дори по зле използват технологични секти и мутри за терор!
2
5
 
17
 
! Отговори
пфф преди 3 години
Не се сещам за по-кух "психолог" от връзкарката Мадлен. Ей ся ще се разтанцувам, докато пресмятам колко още щети ще ми/ни нанесе пландемията в следващите месеци и слушам ежечасните сводки по медиите.
1
3
 
6
 
! Отговори
Here and Now преди 3 години
Е брадясалата философия на будизма. Бъдещето и миналото са като двама разбойници, които убиват жертвата си. Миналото хваща настояшето, а бъдещето му забива нож в сърцето. Сегашният момент възниква само за да умре. Дори няма време да осъзнае какво означава тук.