Все още сме първи по смъртност от вируса, но болните намаляват

Колко хора ще пожелаят да се ваксинират у нас?
Обновена: 4 дек 2020 10:51 | 4 дек 2020 10:37, Веселина Йорданова
208
Все още сме първи по смъртност от вируса, но болните намаляват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България все още е на първо място по смъртност от коронавирус в Европа, намалява обаче 14-дневната заболеваемост и тя е 591 на 100 000.

Още по темата
Има разлики и по области - заболеваемостта в Габрово е 14 пъти по-голяма от тази в Кърджали, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в МС.

Почти всички, които са стигнали до летален изход, са потърсили късно лекарска помощ, така здравният министър Костадин Ангелов обясни първото ни място в черната статистика. Другият фактор според него са придружаващите заболявания, например сърдечни болести, които много българи имат.

Кунчев каза, че положителните промени след въвеждане на последните мерки са крехки и в начална фаза.

Все още показателите за седмичен брой тестове са едни и същи, но положителността им пада за първи път в последната седмица и е между 32-36%.

12 266 души са излекувани за изминалите седем дни.

Заетите легла от пациенти с коронавирус са 51%, а в интензивните грижи - 40%. 98% от леглата в Шумен са заети, следващата област по заетост на леглата е Ямбол.

Кунчев обясни, че всяка страна и компания има право да ограничава едно или друго според това дали човек е ваксиниран, каквито информации вече се появиха от авиокомпании.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Той напомни, че за противогрипна ваксина ние сме на последните места в Европа с няколко процента имунизирани, срещу рака на маточната шийка също няма желание за ваксинация у нас.

Затова здравните власти очакват различни проценти ваксинирани в таргет групите.

Имунизация ще започне след одобрение от Европейската агенция по лекарствата за конкретната ваксина и разрешение от ЕК, така е според законодателството в ЕС.

Националния план за ваксиниране може да видите ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
@летален изход, са потърсили късно лекарска помощЧакали са стълбите като тези починалите вместо да бият лекарите, е има и други средства, но тях ги оставаме за малцинствата!@Другият фактор според него са придружаващите заболявания, например сърдечни болести, които много българи иматНали са от 10 години на власт - какво направиха, имам предвид за превенция, щом като се знае това? Нали държавата се грижи за народа - имам в предвид отново закони както в другите европейски държави
126
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали смъртността е точно и само от вируса ? Съмнявам се след като има много случай на измама от страна на болници , лекари където срещу пари на близките пишели починалия , че е от ковид. А вече има и нова схема. Направят ли ти тест директно те пишат болен от ковид и даже не ти показват резултатите от теста.
125
2
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ДианаСтава въпрос за предаването "запазената марка Марио Гаврилов" по TV1 от 04/12/2020.Интересно защо Генчев не се е обърнал към министър на здравеопазването, но според мен наистина не трябва да се отказва да предлага тази разработка и то дори направо на Премиера! Посочи, че обявената цена включва само стойността по внедряването без никаква печалба, но мисля че каквато и да е цената, тя си струва за прекратяване на заразата. Имунизацията си е имунизация, а управлението - управление!
124
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както винаги, не е вината в ГЕРБ че докараха здравеопазването ни под нивото на бананова република. Вината е в мат'ряла, че не отивали веднага в нашите прекрасни болници, където се спи по стълбищата.
123
6
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Тази сутрин в предаването TV1 имаше разговор с млад програмист Генчев за разработка на неговата фирма за управлението на ситуацията около коронавируса.Включва от анонимно проследяване на заразените и техните контакти, през свободните легла в болниците и налините линейки до предвиждане образуването на клъстери. Генчев сподели. Тази апликация е била отхвърлена от зам.министъра по икономиката! Може би тук трябва да се намеси Бойко Борисов - управлението на ситуацията е слабото място у нас!
122
3
 
6
 
! Отговори
До135 преди 3 години
Гледам имаш,добра "памет"Ха сега кажи и какво каза крадецът - Борисов?
121
8
 
12
 
! Отговори
Позитано преди 3 години
Другаря Радев каза на Шипка , че България няма никакви проблеми с този мижав вирус. Другаря Мангъров и той колко пъти каза по телевизията , че такова животно няма ! Хвала на такива отговорни политици и доктори като тях както и като Другарките Нинова и Йончева , които единствено и само, денонощно мислят за народа си !
120
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕТО ОЩЕ 1 ПРИЧИНА ДА ПОЧНАТ ПРОТЕСТИТЕ С НОВА СИЛА!
119
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе докога ще го търпите тоя некадърник?Къде са ви протестите бе?Търпи народът наш.Има 500г. стаж!
118
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Непрекъснато натъртвате на този нагласен "факт",с чувството на изпълнен дълг към светиня Му,защото вече е ясно,че Той дотътрузи нещата не само до безнаказани избори,но и че има пълното "основание',да ги изтика и по-нататък,за да си осигури победата,чрез брилянтно фалшифициран цирк наречен "избори"!Проблемът е да донагласи задните си части към задграничните си господари!Само това!Малцината мислещи го виждат това,а раята вече е подготвена да го приеме с примирителен триумф!Офси,офси...!
117
2
 
3
 
! Отговори
kirasirrav преди 3 години
...Не предвидих две неща : 1. Че този вирус може да бъде толкова страшен (в смисъл да ни стовари такива проблеми ).2. И че Западна Европа (големите и силни водещи икономики ), ще се окажат толкова неадекватни спрямо тази епидемия.Фактически смятах че до това време вече те ще са добре горе-долу, и сега ще могат да ни помагат (естествено ние ще сме се омазали, както и се получава в момента).Сега единствено разчитам на топлото време - пролет/лято догодина за да се подобри нещо...на нищо друго.
116
10
 
5
 
! Отговори
ОБЯСНЕНИЕТО: преди 3 години
ЛЯТОТО, КОГАТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ УДЪРЖА МАНДАТА, БЯХМЕ НАЙ- ЗДРАВИТЕ В СВЕТА, ИМАШЕ ПО 30 ЗАРАЗЕНИ, СЕГА КАТО ТРЯБВА ДА СЕ УСВОЯВАТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ СМЕ 1-ВИ В СВЕТА!ЩОТО ПЛЮЕТЕ ПО ТРИОТО - НЕКА ВИ СЕГА ДА ВИ БИЯТ ИНЖЕКЦИИТЕ С ВАКСИНИТЕ!
115
7
 
6
 
! Отговори
до Българин преди 3 години
ало, пич, сантиментът ти към комунизма лесно може да се удовлетвори - не е лошо такива да ги пратим на екскурзия до китай или юКНДР, да им секне ентусиазма,но ако щеш не танкове, ами и совалки да изкараш, Мангъров ти обясни, че е все тая_ като махнеш мерките филмът започва отначало!Ама не го обичате вие него, не слушате кво ви приказва...
114
4
 
4
 
! Отговори
апел към СЗО преди 3 години
Ще има ли поне малка надежда да се открие ваксина против червенотиквениковската шашкъния на другарите водени от Фигуранта и Импексова ?
113
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ААА ПОЧНАХА ДА ИЗПЛЮВАТ КАМЪЧЕТО, 1=ВОТО МЯСТО НЕ БИЛО , ЗАЩОТО СМЕ НЕДИСЦИПЛИНИРАНИ, А ЗАЩОТО СМЕ НАЙ - БОЛНИ ОТ ИНФАРКИ И ПР. И ЗАТОВА СМЕ НАЙ- ЗАСТРАШЕНИ!
112
2
 
6
 
! Отговори
kirasirrav преди 3 години
Досега през целия си живот (а аз съм минал 50 ) не се бях притеснявал от разните му там бирсове, мерсове, еболи, животинските грипове, вкл. и от САРС 1 (впрочем сега също ) .Когато това (Ковида) тръгна от Изток също само го прочетох (Януари някъде ). Но когато китайците (а и другите азиатци ) се затрудниха със спирането и вируса набра сила (през Февруари ) коментирах че идва нещо голямо и сериозно.Надявах се да не го допуснем тук, иначе за БГ здравната с-*** нямам никакви илюзии...
111
7
 
11
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Тотален лок даун и танкове по улиците. Иначе няма да овладеем пандемията с тези половинчати мерки. Загиваща демографски държава като нашата - при положение, че сме първи по смъртонст и от КОВИД - не затворим ли ... закриваме.
110
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не видях обяснение защо сме първи в света, а не само в Европа, по смъртност от вируса, въпреки че 3/4 от починалите от вируса ги записват като починали от нещо друго.
109
4
 
5
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Манипулациите на този са виниовни за толкова много умрели българи поради липса на лекарска помощ и за инфаркти и инсулти поради нагнетяване на страх с фалшиви данни и поради загбата на работа, както и за това че за десетилетия напред разруши и без това не особено доброто здравеопазване., че трябва да бъде осъден на 10 доживотни затвора!
108
4
 
9
 
! Отговори
Сериозно? преди 3 години
Нима се чудите че тулупа обвинява народа? Чрез тоя тъпаг Кунчев. Това беше техния план, да не обясняват за опасността за да има много заразени после опаааа що горите маски? Ясни са им схемите, могат да излъжат само дете.