Първи да се ваксинират медици и учители, след това хората над 65

Ваксината се препоръчва за възраст 40+
143
Първи да се ваксинират медици и учители, след това хората над 65
Снимка: Pixabay

"Първата група за ваксинация трябва да са медици и учители, за да можем да пуснем спокойно учениците на училище, след тях веднага трябва да са хората над 65 години", каза пред БНР доц. Светлана Велизарова, началник на детската клиника в белодробната болница “Св. София”.

Още по темата

"Ваксината се препоръчва за възраст 40+, т.е. последни трябва да бъдат ваксинирани хората до 40-годишна възраст. Приоритетна група трябва да бъдат възрастните 65+", уточни  тя.

По думите на доц. Велизарова в световен мащаб има много малко информация за ваксината срещу Covid-19.

"При ваксините, по отношение на безопасността, изискванията са много по-големи отколкото при новите лекарства. Нямаме данни за странични ефекти при имунизиране", коментира още тя.

Според нея ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" са свръхмодерни и за технологията им ще бъде присъдена Нобелова награда.

"При едната ваксина отрязъкът от РНК е направен чисто биохимично, т.е. разчетен е кодът и този отрязък е сложен в наночастици. Това, което говорят, че тази РНК ще влезе в нашата ДНК, са абсолютни глупости", обясни доц. Велизарова. В същото време тя изказа съмнение, че политиците, които заявиха желание да се ваксинират пред камерите на медиите, ще получат истинска ваксина.

"Не сме сигурни какво ще има в спринцовката", каза медикът.

Тя изказа очакване най-рано след два месеца ще започне масовата ваксинация в България.

Доц. Светлана Велизарова подчерта, че броят на децата, боледували "малко по-тежко" Covid-19 са пренебрежимо малък, затова не се говори за ваксиниране на деца срещу коронавируса.

"Нямаме лична дисциплина. Всеки един трябва да е убеден, че дистанцията е тази, която ни пази. Струпването на хора е най-фатално при разпространението на вируса. Това вече е доказано", категорично заяви доц. Велизарова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
23
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Не се мъчете да убеждавате антиваксърите, защото това е невъзможно. Дправят каквото искат, макар, че пак лекарите ще им са виновни, ако нещо ще им се случи. Че и ще спират ваксинирани да постъпвали в болница, а че държавата иска ваксиниране, никак не ги интересува. Логичното е точно тях да не допусне до болница!
97
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Бих сложил руска ваксина, без да съм някакъв русофил, защото имат добра вирусология и както всички знаете, добри оръжия. Ваксината им е добра, особено първата, защото е по класическия метод, сега разработват и други по нова технология. Не слушайте задръстените антиваксъри, такива винаги е имало, и ще има.
96
15
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Не се ваксинирайте - поредно доказателство, че сте най-тъ..пите в света, на ърво място по отричане изобщо на вируса, на първо място в лоши класации и тъй до безкрайност. Но пък да не си мислите, че някой ще реве за вас, освен майките ви? Подобна пап.лач ще влече държавата до безкрай, защото и в други сфери мисленето им е същото. Досега грачехте срещу лекарите, ами и те са като вас! Нали произлизат от вас? Я се скрийте някъде....
95
2
 
23
 
! Отговори
над 65 преди 3 години
Абе какви са тия: първи, втори, трети и пети?Нали имало ваксини за всички?Който иска, отива, заголва ду *** и го бодат...Докторите и даскалите - както желаят, или ги задължавате???Мен не ме бройте. На мойта възраст, ваксина - ЙОК!Не случайно, за тази възраст нищо не е предвидено в стандартния имунизационен календар.Иии там, това, касиерки, продавачки, куриери, контрольори, шофьари, кондуктори.... Тези хора не са ли на първа линия, тях за второ качество ли ги броите?Нещастници!
94
8
 
8
 
! Отговори
Селянин от село преди 3 години
Абсолютно на всички ще бъдте вакнинирани свен ако не искате да си търсите нова месторабота нова пенсия, нови начини да си плащате сметките и покупките. Моята крава и кози още дават мляко. Бурканите с месо са в мъзъта с ракията! Дошло е време разделно.Избирайте живот беден и много труд но на чисто или в траншеите.
93
3
 
6
 
! Отговори
Аристотелович преди 3 години
РНК ваксините първо за всички араби, африканци, травестити, и комунисти.В името на световната справедливост. А всички други да се мъчат със "старомодни ваксини".Хайл Пфайзер!
92
5
 
31
 
! Отговори
До доц. Велизарова. преди 3 години
Аз съм учител. За да не използвам някои цензурни думи - ще кажете - на прилича на един учител такова нещо, просто ще заявя следното: Нямам намерение да се ваксинирам нито сега, нито след 1 година, нито когато и да е било във времето. Който вярва, че ваксината ще му помогне да живее един по-качествен и по-здравословен живот, няма да му преча да си я сложи. Всеки държи да е здрав, но нека хората са наясно: Няма как да живееш порочен живот, но да разчиташ на "панацея" да си в добро здраве.
91
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че те само 11 % от медиците са изявили желание да се ваксинират! Сигурно, защото им е ясно туй-онуй по темата.Виж, учителките - бас ловя, че ентусиазмът и напънът за ваксиниране ще са масови, залагам на едни 65-70%. Колкото и парадоксално, сегашните учители са една доста ограничена и лесно манипулируема маса. Пуснаха им мухата с някоя и друга медийна истерия, че училищата са развъдник на заразата и учениците им са техните убийци и те луднаха. Да ги ваксинират, най-сетне, та да се успокоят.
90
1
 
40
 
! Отговори
Трябва преди 3 години
Нали беше доброволноь сега гворят ТРЯБВА, т.е. задължително. Ако ваксините станат задължителн, това е налагане на нещо, което не е доккрай изучено и може да нанесе огромни щети. Ако с появят непоправими щети върху хората и се появят други трудно лечими заболявания в резултат на тази ваксина и кой ще носи отговорнист и колко щу струва на държавата. Това, което се върши сега грничи с товаь което е вършил д-р Менгеле, т.е медицински фшезйм
89
2
 
27
 
! Отговори
Докторите не искат преди 3 години
Да се ваксинират ,аз защо да искам ? Малко са тези които вярват на всичко което се каже от телевизора ,аз пък хептен ! Ами ,ако началника в негов стил след като се ваксинирам излезе и каже ,че ваксинацията е била грешка ,той по три пъти на ден си сменя мнението и заповедите.....
88
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо тиквата .Ако се окаже некачествена и пукне ,поне да няма загуби ;)
87
2
 
21
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Ако ще и сите да измрете, па нема да се васкинирам.
86
2
 
10
 
! Отговори
Хей пендел преди 3 години
Аз ще си бия ваксината на БАН.
85
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че ще може да ходиш навсякъде ако не си ваксиниран.Нали има ваксина срещу Ковид - демек заразата не представлява опасност. Значи ще може да се пътува ако искаш и на челна стойка да си пътуваш.
84
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно,дали ще може да се ходи в чужбина,ако не си ваксиниран.
83
10
 
6
 
! Отговори
Пубер преди 3 години
Ваксинирайте даскалите и да се връщаме на живо ,че ми писна. Не ,че и те не го искат . Седми клас съм . Преди да ни затвори чичака с изскубани вежди и ботокс в бузките мога да кажа болшинството от учителите си искаха присъствено. Само възрастните ( не всички и разни болнави ) искаха отдалеч...Чета из нета други нагласи ...Ясно е кой ги пише...Но ...на темата ваксинирайте даскалите и медиците . После да няма - първа линия , ние сме най - застрашени ..аре у лево!
82
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо да се пенсионират депутатите!
81
4
 
14
 
! Отговори
антиджендар преди 3 години
До 94 МКIIТакова мислене е присъщо за празноглавете сороскиГендари в софия. Ваксинирайте се и тъкмо ще се отървеме от вас
80
4
 
12
 
! Отговори
Чичо Мекий преди 3 години
До МКII50 лв на личната и ти ебeм и ваксините.
79
2
 
14
 
! Отговори
...:дядо Еби:... преди 3 години
Аз ще си бия ваксина 5 години след детето на мис Бикини.