Първи да се ваксинират медици и учители, след това хората над 65

Ваксината се препоръчва за възраст 40+
143
Първи да се ваксинират медици и учители, след това хората над 65
Снимка: Pixabay

"Първата група за ваксинация трябва да са медици и учители, за да можем да пуснем спокойно учениците на училище, след тях веднага трябва да са хората над 65 години", каза пред БНР доц. Светлана Велизарова, началник на детската клиника в белодробната болница “Св. София”.

Още по темата

"Ваксината се препоръчва за възраст 40+, т.е. последни трябва да бъдат ваксинирани хората до 40-годишна възраст. Приоритетна група трябва да бъдат възрастните 65+", уточни  тя.

По думите на доц. Велизарова в световен мащаб има много малко информация за ваксината срещу Covid-19.

"При ваксините, по отношение на безопасността, изискванията са много по-големи отколкото при новите лекарства. Нямаме данни за странични ефекти при имунизиране", коментира още тя.

Според нея ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" са свръхмодерни и за технологията им ще бъде присъдена Нобелова награда.

"При едната ваксина отрязъкът от РНК е направен чисто биохимично, т.е. разчетен е кодът и този отрязък е сложен в наночастици. Това, което говорят, че тази РНК ще влезе в нашата ДНК, са абсолютни глупости", обясни доц. Велизарова. В същото време тя изказа съмнение, че политиците, които заявиха желание да се ваксинират пред камерите на медиите, ще получат истинска ваксина.

"Не сме сигурни какво ще има в спринцовката", каза медикът.

Тя изказа очакване най-рано след два месеца ще започне масовата ваксинация в България.

Доц. Светлана Велизарова подчерта, че броят на децата, боледували "малко по-тежко" Covid-19 са пренебрежимо малък, затова не се говори за ваксиниране на деца срещу коронавируса.

"Нямаме лична дисциплина. Всеки един трябва да е убеден, че дистанцията е тази, която ни пази. Струпването на хора е най-фатално при разпространението на вируса. Това вече е доказано", категорично заяви доц. Велизарова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдаааа ! Всяко едно наведено безмозъчие води до унищожение първо на културните слоеве на населението.
77
13
 
4
 
! Отговори
МКII преди 3 години
До ЧИЧО ДРЪНДИНещо си се объркал. Тази ваксина няма да можеш да я прескочиш. Ще се ваксинираш и хоро ще играеш, ако трябва.
76
3
 
3
 
! Отговори
Чичо Бостан преди 3 години
До MKIIИч не съм нервен. Предния ми коментар представлява звучен шамар в муцуната ти.Отрезвителен шамар - здравословен. Да се освестиш малко.
75
3
 
5
 
! Отговори
MKII преди 3 години
До Чичо ВакумЗапочваш да ставаш нервен и нещо взе да те избива на агресия. Пий една ракия да се успокоиш.
74
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи "първо". Ваксината е доброволна и всеки може да избира коя. Засега няма нито една одобрена за ЕС. Ако предположим, че първото мине на Пфайзер, това значи ли, че по списък като *** трябва да минават всички. Та какво точно е по избор?
73
9
 
3
 
! Отговори
страничен ефект преди 3 години
Един се ваксинирал и усетил ,че някой го потупва по гъзо.Питал жена си какво е това?Тя рекла,след като се ваксинира не съм лягала с теб ама като ходя при Пешо същите неща и мен ме потупват по гъзо!
72
6
 
11
 
! Отговори
Чичо Вакум преди 3 години
До MKIIТихо бе кавaл.. стига ми дудня на главата, като някаква тъща в цикъл.Ше мълчиш, никой няма да се съобразява с никакви правила. Не сме лагера Аушвиц.Стига дуднял.
71
2
 
22
 
! Отговори
Realist преди 3 години
Тези,които изявяват желание за ваксинация (политици,бюрократи, "ТВ звезди" и тем подобни ) не съм сигурен че ще си поствят от тези така прословути ваксини (може да е обикнобен серум, например) .Всичкото ще бъде за "пример и агитация" пред не богоизбраните .... И защо виждам на снимката надписите в-у шишенцата на кирилица...на руски... Нали уж Спутник 5 ....?!?
70
32
 
10
 
! Отговори
MKII преди 3 години
До Чичо ВакумАко искаш да живееш в това общество, ще спазваш правилата. Ако не ти изнася да спазваш правилата, тогава хващаш гората и живееш, както ти отърва. Макар, че и гората има правила, с които трябва да се съобразяваш.
69
5
 
22
 
! Отговори
ЧИЧО ДРЪНДИ преди 3 години
Ще дам 50-100 лв на личната да ме пише ваксиниран, една кутия бонбони, бутилка хубаво уискенце и вече съм "ваксиниран" ;)
68
3
 
17
 
! Отговори
До Ваксърите преди 3 години
Набивайте си ги по 3. Ама не карайте другите!
67
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителите ще карат на задочно и може и без ваксини, защото децата може да заразят не само учителите но и семействата си. Лекарите трябва първо с ваксини, но и сред тях са 50 на 50 се колебаят за васкина, защото не е тествана добре.
66
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Набийте си тази ваксина вие,които препоръчвате. Ние опитни мишки няма да ставаме.
65
4
 
10
 
! Отговори
Чичо Вакум преди 3 години
До MKIIОграничавали ги били.Да ограничават бе - аз под домашен арест няма да живея.
64
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При затваряне жертвите ще са 10 хиляди до нова година. Ако отворят, жертвите ще скочат на 15 хиляди загинали. Ваксините ще станат чак към края на 2021 г.
63
0
 
8
 
! Отговори
Ма тое умРРЯЛ ма! преди 3 години
До До 68 от 65Уважаеми!Наистина ли смятате, че има полза от това да нищите какво е изрекъл някакъв потенциално луд *** в този сайт?Не му се впрягайте толкова - той най вероятно е бил надрусан като го е писал това а сега е в кома, лежи и не може да ви отговори.
62
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха! Значи първо да останем без доктори и учители и после на другите ваксина нема да ни требва.Да се ваксинират най-напред политиците и върлите агитатори, те най-малко са ни нужни.
61
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези които искат да се ваксинират, да подпишат декларация, че се отказват от лекарска помощ ако вируса въпреки ваксината ги удари, отказват се от лекарска помощ за странични ефекти, и се отказват от лекарска помощ за децата им ако след години почнат да им е раждат увредени деца в следствие на ваксинатата. Не стига че другите им плащат ваксината, защото съвсем не е безплатна ами от здравната каса с вноските на хората, ами и да им плащаме и лечението после ако имат усложнения.
60
0
 
16
 
! Отговори
СерафимХюсеин Кадафи преди 3 години
Някакви дупедати да ми определят дали да си бия ваксина или не...Няма да станИ.
59
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А каква е гаранцията, че тези ваксини които почти не са тествани, след време няма да дадат странични ефекти и хората да се разболяват от други болести, или да се раждат деца с увреждания в следствие на ваксината.