Кой ще носи отговорност при нежелани реакции от COVID ваксината?

Мит ли е, че не можем да съдим фармацевтични компании?
Обновена: 16 дек 2020 10:26 | 16 дек 2020 10:25, Ния Христова
36
Кой ще носи отговорност при нежелани реакции от COVID ваксината?
Снимка: БГНЕС
Ваксинацията срещу COVID-19 у нас се очаква да започне след Нова година. Наскоро се появи и документ с някои нежелани реакции, които могат да се появят след поставянето й.
 
Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова разясни кой може да носи отговорност, ако се появят странични ефекти при имунизация срещу коронавируса. 
 
"Ваксината ще е напълно доброволна и ще се поставя след преценка на специалист", обясни Мария Шаркова в ефира на bTV.
 
"При нежелани реакции има няколко казуса за това кой понася отговорност", каза тя.
Още по темата
 
"Зависи каква е причината за страничните ефекти. Неправилно поставяне, неправилна преценка на състоянието на човека или поставяне въпреки наличието на противопоказания. Тогава ще е отговорен лекарят, който е поставил ваксината. Ако нежеланата реакция се дължи на неправилно съхранение и неправилен транспорт, то тогава ще отговаря лицето, което е транспортирало и съхранявало препарата", обясни адвокатът по медицинско право. 
 
"Ако е нежелана реакция, неописана в кратката характеристика, е възможно отговорността да се носи от съответната компания производител", допълни Шаркова и поясни, че това, че не можем да съдим фармацевтична компания е само мит.
 
Шаркова добави още, че в някои страни съществуват фондове за обезщетяване на хора при тежки нежелани реакции от ваксини, но не е сигурна дали такива ще бъдат създадени и в ЕС.
 
Адвокатът по медицинско право коментира и приравняването на антигенните тестове с PCR и заяви, че това е малко вероятно да изкриви статистиката, защото не само ние правим подобна крачка. "Много страни в ЕС вечеобмислят това решение и статистиката ще се изравни", добави Шаркова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
36
 
! Отговори
1 преди 3 години
кой досега в Бг е съдил фармацевтична компания
7
17
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Ако е недоказуемо, че е от ваксините? Утре Х намира рак и веднага ще обвини ваксината. Все едно преди е нямало рак ...
6
0
 
35
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 години
Ама нали ще е напълно "доброволно"! Сигурно ще има едно листче с много точки написано с много дребен шрифт което да подписваме - и после за какво и кой да съдиш? А и кой може да осъди компания с много милиарди и адвокати на които копчето на костюма им струва милион???
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Telegraph е достатъчно авторитетена английска медия. На страницата им има съвсем официална статия относно въпрос на техен журналист към министерството на здравеопазването, дали има промяна в закона, която гласи, че Фаизър няма да носят отговорност при странични ефекти при прием на ваксината, която промяна е изискана от фирмата, и е била основно условие за да доставят ваксини на Великобритания.Отговорът е положителен.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки може да осъди Мурсула като е канцлер не е хванала Господ за шушляка Шаркова не е експерт по европейско право, аман от *** и експерти. Какво е отговорен лекаря, че са му донесли смотана ваксина от ЕС ?
3
3
 
33
 
! Отговори
До 3 ЛИЧЕН ЛЕКАР преди 3 години
Абсолютно точно.Аз съм личен лекар и това "нещо" няма да го слагам в моя кабинет на моите пациенти.Ако ми направи алергичен шок в кабинета и почине, после аз ще съм виновен. Такъв грях няма да си слагам. Искам точен алгоритъм ,точни лабораторни данни, точни диагнози и точен имунизационен план-без това категорично :НЕ,НЕ,НЕ!!!!!!
2
0
 
38
 
! Отговори
Истината преди 3 години
След преценка на специалист- специалист по коя специалност: имунология ,алергология ,инфекзиозни болести и т.н.При какви стойности на лабораторните показатели и точно кои е противопоказана.Какъв набор изследвания трябва да се направи преди ваксинация?! Медицината е точна наука, а не литературно съчинение
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брантията Меркел няма право да сключва договор от мое име със медицински цели. Меркел не е лекар. Меркел и фармацевтичните компании носят отговорност.