Новият щам на COVID-19 вече е у нас? Няма къде да се скрием

Хората пътували, не бил само във Великобритания
154
Новият щам на COVID-19 вече е у нас? Няма къде да се скрием
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новият щам на COVID-19, който беше засечен във Великобритания, вероятно вече е и в България. Това прогнозира имунологът проф. Андрей Чорбанов пред Нова тв.

Още по темата


„Няма как да се скрием от новия щам  на COVID-19 . Вероятно вече го има и в България, би следвало да е така, защото хората пътуват. Дори да затворим Великобритания, новият щам няма да бъде спрян, тъй като вече го има и в други държави", коментира той.

По думите му вирусът постоянно се променя, новият щам на коронавируса е по-заразен и ще се разпространява по-бързо.

„Новата мутация на вируса има по-голяма способност да заразява, не можем да твърдим, че е по-смъртоносна”, поясни Чорбанов.

По думите му досега всички създадени ваксини срещу коронавирус  са на база спайк протеин, който мутира най-често. И допълни, че новият щам кодира до 93 % всичко, което кодираше първия SARS вирус през 2002-2003 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
та катаклизми ще има,но те ще изиграят ролята на ПРЕЧИСТВАЩИ събития..."Когато ще се калява стоманата"........Трудно е за разбиране,защото човека си е егоцентрик..Макар че има един на 10000 ,който НЕ Е.
120
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До КОНСТАНТИНОВако позволиш:-Човечеството НЕ е"обречено на гибел"!!!!Още веднага след Потопа Господ е съжалил че е унищожил тогавашния "човек" и се е зарекъл в сърцето си повече да не затрива човешкия род.Така е написано в Писанията.Оставам на страна разните забележки и ВЗИРАНИЯ В БУКВАТА..Само ЗНАМ,че човешкия вид НЯМА да изчезне...Все пак човека е "Създаден по образ и подобие Господне"....ТЕЖКИ КАТАКЛИЗМИ ЩЕ ИМА!../аз дори знам за некои дати,но нека са изненада за вас/.Но те ще
119
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
а според мен мозъчната гънка в черепахата на "специалиста" е гранясала...Само помислете:-Хем "НЯМА КЪДЕ ДА СЕ СКРИЕМ",хем издават заповед :-"КРИЙТЕ СЕ ПО ДОМОВЕТЕ!"..това яко вонина "Параграф 22",но извратен и оакан до безобразие..
118
0
 
1
 
! Отговори
65 преди 3 години
Според мен новият щом е абсолютно стар.И се разхожда отдавана. Поне от есен та та 2019г.И е по-лек.Затова някой го кара леко, а други тежко.Трети ги няма .
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В моя град май всички го преболедуваха, умряха малко повече от обикновено, но това стана предимно от стрес и отказа на здравната система да ги лекува от други болести. Мангъров се оказа прав за стадния имунитет, с моите приятели вече спокойно се събираме, защото всички сме го минали. Онова другото с локдауните и "стойте си удома" е агония без край и такава идея могат да родят само някакви болни престъпни мозъци.
116
0
 
2
 
! Отговори
Камекона преди 3 години
"Друго си да да си смеУ, като Димо от Пиф :D"ами крий се под леглото и не излизай, докато не ти кажа :)))))))
115
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ром и ДжериДруго си да да си смеУ, като Димо от Пиф :D
114
1
 
7
 
! Отговори
Ром и Джери преди 3 години
така така, психирайте стадото, насаждайте страх и паника. Велзевул е милостив към служителите си
113
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОГ е ЛЮБОВ и, който живее в БОГ, не изпитва страх,защото в това състояние на енергия ,няма болести и вируси.СВОБОДА ЗА ХОРАТА НА ЗЕМЯТА !!
112
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още малко се *** с хората....
111
3
 
0
 
! Отговори
Аз се шашавя: преди 3 години
Кеворкян някога каза, то излиза накрая, че Симеон 2 Сакскобурготски виновен за всички злини по света и не може да е така!Ами ако е така! Ако вярно това е една от най-умните гадини на тоя свят дето винаги излиза с чисти ръце? Ако пък е вярно?
110
1
 
2
 
! Отговори
Знам кой, знам кой преди 3 години
Знам кой го докара тоя вирус тука Симо 2 беше! Симеон 2 Сакскобурготски беше ... отиде до Лондон да докладва the state of the colony и един от неговите хора го пригвана и го донесе тук!
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но разликата между Великобритания и България е огромна, знае се със сигурност кой ще вади мускалчета от ***! :)))))))))))))
108
11
 
9
 
! Отговори
Емо Швепса преди 3 години
Нормално да е вече у нас!Редовият българин за пореден път се доказа като абсолютен *** и непукист!"Това на мен не може да се случи!"И успокоени от тази мисъл, всеки ходи на ляво и надясно, някои хора си взеха отпуска и отидоха при децата си в Англия, да се разходели...Оказа се, че не младите са глупави!Възрастните са не по-малко глупави!Събират се по мазета и апартаменти, за да празнували!Какво празнувате, че всички сте с хронични заболявания ли?!Респект, големи сте!Но май не...
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е браво,значи е пристигнал у нас.Като дядо Коледа.И какви подаръци ще ни донесе под елхата.
106
0
 
9
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
...ti da vidish ?!?? Hem "nov shtam " ama hem vaksinite izlizat " Universalni " ?!?? Niama dfa gi hvarliame ia ?!!! Ei ,tsialata vi rabota s tozi virus s ma rdi !!! Ama mnogo !!! Dano da dojiveia da gledam kogato vi sadiat za prestaplenia sreshtu chovechestvoto !!!
105
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами сложете коледни светлини на хладилните камиони и ги изкарайте да направят някое кръгче. Ей тъй,за настроение ,а и като част от пропагандата. С един куршум два заека.
104
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ние не се крием,но скоро пандемиците ще трябва да се крият.
103
0
 
30
 
! Отговори
Volen преди 3 години
Въпрос ????В началото на годината като имаше само 10 ки.случай на кофитЗала Армеец беше в говност с леглаа сега когато има хиляди на ден не е .ИЗЛИЗА ЧЕ Е БИЛО ПРОСТО МЕДИЕН ЦИРК
102
2
 
16
 
! Отговори
бЪЛГАР преди 3 години
1 во беше прилеп после Италиясега нов сценарии Англия.явно заради брекзидМного наивни постановки.