20% готови за ваксина срещу COVID веднага, 40% все още мислят

Българите вярват в конспирациите, 43% твърдят, че коронавирусът излиза от лаборатория
124
20% готови за ваксина срещу COVID веднага, 40% все още мислят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Един от най-интересните социални феномени на 2020 г. беше това, как COVID пандемията извади на повърхността, или поне направи по-видими поредица от нови разделителни линии в съвременните общества, вкл. и в българското. Макар и породени от пандемията, тези разделителни оси няма да изчезнат с нея и ще продължат да оказват съществено влияние върху общественото мнение, сочат резултатите от регулярното тримесечно национално-представително проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 11 – 18 декември.

Още по темата

Разбирането за появата на COVID -19 поляризира българите, както и хората в други страни. Равни са дяловете на привържениците на двете противоположните тези: пандемията е естествено възникнала като много други преди нея (43%), пандемията е изкуствено предизвикана (също общо 43%).

В мненията за зловредно човешко участие подозренията са насочени към големи икономически корпорации с цел извличане на крупни печалби (25%) и в по-малка степен - към геополитическите интереси и стремежа за контролиране на населението (18%). Зад конспиративните теории застават най-младите, а зад тезата за естествения произход на пандемията – столичани и хората с по-високи доходи.

Близо 2/3 от българите твърдят, че досега нито те, нито членове на тяхното семейство са проявявали симптоми на инфекцията. На база самооценката на хората за заболеваемостта в семействата им, общо 13% или приблизително 670 000 души (предимно 31 – 50 годишни жители на големите градове) са преминали през коронавируса. Това е три пъти по-висок дял от официално потвърдените с PCR тест случаи, което като обща картина е показателно за предизвикателствата пред контрола върху разпространението на вируса в страната.
В социалните мрежи има разгорещени дискусии „за“ и „против“ носенето на маски, но в българското общество консенсусът по този въпрос е много висок. (77% са за тяхната употреба).

Конспиративните теории може и да са привлекателни като начин на интерпретация на света, но когато стане въпрос за личното здраве, здравият разум определено взема връх. Едва 12% са на мнение, че маската не служи за нищо друго, освен да контролира хората. Тезата за контрола се подкрепя по-силно от най-младите, които принципно са най-критични към мерките, институциите и скептични към силата на пандемията. Обратно, най-силно изложените на риск (възрастните поколения и жителите на големите градове) повече от всички останали възприемат маските като необходимост в усилията за ограничаване на заболеваемостта.

Предстоящото ваксиниране също разделя общественото мнение, но с известен превес на привържениците му. Нагласа за бърза ваксинация изразяват 15% от анкетираните.

По всяка вероятност около 15-20 на сто ще са и доброволците от първите групи, подлежащи на ваксиниране. Този начален етап е изключително важен за преодоляване на страховете и предразсъдъците, както и за успеха на цялата кампания, тъй като 40% предпочитат да изчакат и да вземат решение именно в зависимост от ефекта върху ваксинираните. Ако тези 40% бъдат убедени, те, заедно с 15-те на сто твърди привърженици на имунизацията, имат шанс да достигнат до около 55-60% от населението. Този праг, според специалистите, би бил ключов за изход от пандемията.

Противници на ваксинирането срещу COVID-19 са 45%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Да ми откраднат: преди 3 години
Чекмеджетата от моето скромно Valve бюрце, как ще я карам нататък с тоя Шепърд кючек. Поне да бяха прибрали Кучета в чекмедже .... дай ми ги ... дай ми ги ... дай си ми S.T.E.M. проектите, че иначе *** и побои!
58
2
 
5
 
! Отговори
Фрайзьор преди 3 години
Сега, да ти обясня ***:Сарс вирусите влизат през АСЕ2 ензима. Само клетките на основните органи имат АСЕ2 рецептори. Защо е нужно да си биеш ваксина и да си заразиш клетките с тунингованата РНК - на кости, тъкани, кожа...?Като цъфнеш след ваксината като майска роза, да не ми се сърдиш, че не съм ти казал.
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги ми е било интересно защо си мислите, че анкетираните не лъжат в отговорите?Не се знае колко процента казват това, което мислят.
56
1
 
1
 
! Отговори
Казват: преди 3 години
Бил съм станал голям гадняр тия дни, а директността ми била като удар с оранжево-черен метален тежък предмет. За новата сюрреалистична година ако знаете к'во съм намислил ...
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, като научих 3 чужди езика позабравих българския.
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гответе се за *** грип най късно 2022
53
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не могат да напишат три думи правилно, но от ваксини разбират.
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Противници на ваксинирането срещу COVID-19 са 45%.-------Да почакаме още някой да понесе тежко ваксината или недай си боже да умре от нея и тогава да ги броим противниците. Пилците се броят на есен в такъв смисъл.
51
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я какви умни ***, вече разбират от вируси, ваксини, РНК, браво.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ексклузивна новинаНовия щамп уплаши Киро БрейкаИска пълно затваряне и никакво отваряне
49
3
 
11
 
! Отговори
До 20те % преди 3 години
Ваксината е тунингована РНК която влиза във ВСИЧКИ клетки на организма, не само в заразените от вируса. Това нали ви е ясно?
48
0
 
1
 
! Отговори
Ицоооо .... преди 3 години
Ей Хазарт - виждали ли сте ми оранжевото бюро с колелца на работа? А оранжевата щанга? С хора дето не притежават лична оранжево-черна щанга не разговарям. Знаеш к'во бюрце - чогун ти казвам, стара кремиковска реколта, ама тия сега искат да налеят пари в един такъв хамбургер като в Аз съм гладен и не мога си направя липсващите две чекмеджета. И на шкафчето му няма ключалката и ръкохватката. Престави си к'во краднене - да ми откраднат чекмеджетата и ключалките и ръкохватките. И пак е красиво ...
47
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашето семейство няма да се ваксинира.
46
4
 
14
 
! Отговори
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!! преди 3 години
да се ваксинират всички мерзавци в бели престилкии Бойковите башибозуци - неподкупната ни мутро-полициянека тези гадове да опитат юдо-масонските елачи на Бил Гейтс на собствен гръб въобще всички дето налагат фалшивата пандемия - задължителна ваксинация !!!
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не съм видял да го е страх от Ковид, дори един :)) Видях един комшия дето го изкараха болен от "чумата", казах си - най-сетне след толкова пропаганда видях, минаха месеци, година, не видях болен, но се успокоих, най-сетне :))) Естествено се чудеше какво да ми каже, измисли че го е боляла кожата :) Пазете се, много рядък вирус, но за сметка на това ще ви боли кожата (пълни глупости) :)
44
0
 
2
 
! Отговори
кога преди 3 години
ще пускате новия вирус ? само да не е като оня за З-та та СВ дето ги прави като д.ебили.
43
1
 
1
 
! Отговори
Хазарт, не че нещо преди 3 години
Ама пиенето на бира е свещеннодействие, молитва към ония с брадвите, недей така, човек един път да се порадва на нощна варненска плажна линия, пиенето на бира нали знаеш, че е само за много добри приятели, ние че сме се виждали с вас отдалече в Търново недей обижда цялото студенстко войнство, че ще има "Чест и дух".
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45Произвежда и емигранти!
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вяксинирам се на секундата но ваксини няма това е истината.А като няма ваксини как да се ваксинира човек
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не преувеличавайте. Хората ги е страх да кажат, защото се опасяват от мерките на хунтата - побой, затвор, пожар, злопулука на пешаходна пътека, лечение в бг болница...