Ще устои ли България на македонистката буря от Скопие?

И бива ли яростният антибългаризъм да бъде допуснат в ЕС?
25 дек 2020 18:22, Елка Василева
395
Ще устои ли България на македонистката буря от Скопие?
Снимка: архив, МВнР

България каза „не“ на рамката за преговорите на Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз. И македонистката ярост се изля върху българите и страната ни.

България обясни, че основният аргумент за отказа е неспазването от страна на РСМ на договора за приятелство, подписан на 1 август 2017 г. Затова България настоява за приемане на пътна карта за изпълнение на договора. Освен това изисква отказ от претенции за някакво „македонско малцинство“ на територията на Република България, както и езикът, на който Скопие подписва документи, да бъде посочван като официалния език на РСМ /както е формулировката от 1999 г. и 2017 г./.

България досега винаги е помагала на РСМ в нейната почти 30-годишна история. Тя първа в света призна независима Македония. Президентът Желю Желев има заслуга за това Русия да признае Македония, лично убеждавайки руския президент Борис Елцин да подпише указа за признаването. България подари танкове на младата държава. България  помагаше на Македония по време на наложеното й от Гърция ембарго.  България вложи огромна енергия по време на председателството си на ЕС през 2018 г., за да изведе на преден план разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани, включително РС Македония. И още, и още, и още… И най-важното – България винаги се е отнасяла към Македония с обич, независимо как ще я наречем – майчина, бащина, братска.

И какво получаваше през цялото време България от страна на РС Македония? Лъжи и обиди, високомерие и лицемерие.

Още по темата

Оказа се, че РС Македония е депозирала в ООН английски текст на договора с България, в който вместо „обща история“ пише „споделена история“. Това съобщи неотдавна външният ни министър Екатерина Захариева в тв интервю.

Захариева също така многократно обясни какви усилия е положило официално Скопие, за да изкриви българската позиция за неприемане на преговорната рамка на РСМ с ЕС. България изобщо не пречи на когото и да е да самоопределя себе си и езика си по какъвто и да е начин, но не може да се съгласи някой да гради някаква своя идентичност на основата на антибългаризъм.

А в Скопие се оказа на практика, че не се подбират много-много средствата и думите за очерняне на България. Обидите достигнаха „висоти“, като дори високопоставен човек като шефът на Надзорния съвет на държавната Македонска информационна агенция (МИА) Зоран Иванов например си позволи да нарече външния министър на България „фригидна кучка“.

А да не говорим за определенията за българите, давани къде ли не в съседната ни държава. Проф. Кирил Топалов цитира например „как започва урокът за България за малките деца в Македония. До 50-те години бяхме българи, след 50-те приеха сръбското – бугари, което звучи грубо, обидно. Дословно ще ви цитирам първото изречение: „Бугарите са номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са турци, татари, монголи. Още в първото изречение има шест негативни думи. Номади – т.е. скитници. Грабители – т.е. бандити. Племе, а не народ. Турци, татари, монголи.... Шест негативни думи. С тези шест негативни думи растат децата в Македония от 75 години“, каза Топалов наскоро.

Шест поколения в Република Северна Македония учат по такива учебници. До Втората световна война са учили, че са сърби. В състава на Югославия - че са македонци. Единственото, което не се променя през десетилетията, е тезата, че основният враг на Скопие на Балканите е България.

Внушава се, че България е звяр, който е настръхнал срещу РС Македония.

Сега вече България настоява да бъде обуздан езикът на омразата, ширещ се в съседната ни страна.

За България в РС Македония се говори и с изключително високомерие, което не е ясно откъде идва дори само предвид факта, че РС Македония иска да влезе в ЕС, а не България, която вече отдавна е член. Може би все още действа старият югославски рефлекс, защото в Югославия по онова време, когато все още такава държава съществуваше, гледаха много „отвисоко“ на всичко българско и на българите.

Да добавим и лицемерното отношение от страна на РС Македония, демонстрирано дори на най-високо равнище. Как така премиерът Зоран Заев говори едно в интервю за българска медия, а само миг по-късно говори у дома си точно обратните неща. Така се дава тон.

Вярно е, че РС Македония се базира върху македонизма, който да припомним тръгва като идея от Сърбия и по-специално от сръбския деец и общественик Стоян Новакович, още когато е посланик в Цариград. А тази идея може да съществува само въз основа на антибългаризма. Въпреки всичките абсурди като този, че се опитват да твърдят, че Самуил бил македонски цар, но не се обяснява защо византийският император Василий, ослепил неговите войници, е наричан Българоубиец /от византийските хронисти в края на 12 и началото на 13 век/ . За съжаление идеята за изграждане на нация на основата на омраза срещу България все още е държавна политика в РС Македония.

И какво би станало, ако се допусне този яростен антибългаризъм, демонстриран от РС Македония, да влезе в ЕС? Бедна ни е фантазията тогава как ще бъдат оплювани българите и България под път и над път. А Скопие ще се опитва да налага навсякъде македонизма и антибългаризма си.

Както обаче подчерта наскоро вицепремиерът Красимир Каракачанов,българският народ няма да приеме никакъв компромис нито с историческите факти и с общата история на България и Македония до 1944 година, нито с кръвта на над 200 000 души, загинали не като окупатори, а за свободата на своите братя в Македония.

България сега просто трябва да устои и да устиска.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
2
 
1
 
! Отговори
До 307 преди 3 години
Ти си, който трябва да се събуди ! България през това време не е присъствала като държава, но като народ - да ! Има официални преброявания на населението от края на 19-ти и началото на 20-ти век в тази територия, които показват 2/3 българско население, и за никакъв "македонски" народ или етнос не се споменава ! Когато фактите говорят, и анти-българистите трябва да замълчат !!
280
4
 
1
 
! Отговори
събудете се - 2 преди 3 години
истината е ужасяваща, но я време да излезем от фалшивите ни сънища и да потърсим възмездие! Българската администрация наистина е убила 20 югославски деца през ВСВ там, но те са унищожили 1,2 милиона българи; сравнимо е само с арменския геноцид. Време е да се потърси отговорност в международните съдилища; казвам ви го най-сериозно. Нека обяснят дали са наследник на Югославия (и виновни за геноцида над българите там) или 'нямат нищо общо' -т.е. са държава от 3 години с език и история на 3 години.
279
0
 
2
 
! Отговори
До 305 преди 3 години
Накратко - българите наистина не са живеели бедно, но това е било въпреки, а не "благодарение" на Османската империя ! Арабският пътешественик Абу Хамид Ал Гарнати, който през 12 век посещава волжките българи, пише, че думата "бyлгар" произлиза от "балар", което значи "умен човек" !
278
3
 
1
 
! Отговори
събудете се - 1 преди 3 години
България не присъства във Вардарско от 730 години (изключвайки 6-7 години през 20ти век). Северно-македонският език вече съществува,а северно-македонците няма да станат българи никога! Там беше извършен геноцид на 1,2 милиона българи. Това е най-вражеската на България държава, отричаща дори съществуването на българите въобще и правото на България да съществува като държава! Ние нямаме договор с РСМ, а с БЮРМ, която изчезна. Докога, лицемерно, ще наричаме тези българо-убийци 'приятели' и защо?
277
0
 
2
 
! Отговори
До 305 преди 3 години
Това за Достоевски е вярно - имало е голямо учудване сред руската интелигенция за добрия живот дори под робство на българите ! Но те са недоумявали как е възможно това, само защото не са познавали ума и трудолюбието на българите, и били свикнали с яркото разделение на касти, при което болшинството от селяните и подчинените там са живеели в нищета !
276
3
 
0
 
! Отговори
кой ни "освобож преди 3 години
До БунгарВ армията на Осман паша 1/3 са българи!До като са там Плевен се държи!Но руснаците раздават пари,и то много,нашите престават да се бият,и си отиват по селата!Като гледат нашите селяни с имоти,къщи и стока,руснаците просто не разбират какво правят тук!?Достоевски пита риторично,от какво освобождават българите!?И за всичко това има документи!!!И то много!Аман от *** русофили!!!
275
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така, както северомакедонският президент, премиер, външен министър и всички северомакедонски *** исексисти, обикалят европейските столици да плюят България, трябва и българските политици, да посещават европейските столици, да обясняват, че техните обвинения са неоснователни. Позовавайки се на доказателства.
274
3
 
10
 
! Отговори
юруш на доматите преди 3 години
Няма държава Македония.Има географска област.Така,че какво влизане в ЕС??Превръщаме ги в резерват за почивка,сирене,кашкавал.За друго не стават
273
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросът трябва да е следният: Ще устои ли Скопие на македонисткия си инат?
272
0
 
7
 
! Отговори
Смешен сте ! преди 3 години
Г-н Заев, С поредните си декламации (не декларации а декламации) стават вде по-забавен и смешен
271
3
 
24
 
! Отговори
Айде стига! преди 3 години
1300 годишна България да отстъпва на 20 годишна просръбска държавица с имперски амбиции ??? Как ви се струва това????
270
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България задължително трябва най - после да защити историята си своите достояния и достойнството си. Ако не можем да го направим и се огънем пред тази нищожна измислена държавичка няма за какво повече да говорим. по отношение на измислените от СССР и Сърбия македонци мога само да кажа: никакъв ЕС докато не признаят истината и не си тръгнат най - после по пътя такива каквито действително са. Защото са най - голямата измишльотина и това че съществуват абсолютно трябва да им стига.
269
4
 
31
 
! Отговори
Alex2 преди 3 години
В македония ковид19 се нарича МАКЕДОНСКИО ВИРУС щото е тръгнал от Прилеп е сега остава и албанците да им сменят името ! Е това може ли да е античка държава хо хо хо
268
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зад всичко това седи Белград от край време. Заради дивия си национализъм и подмолни политики като тази срещу България, държавата им се сви като най-малката на Балканите. И още има да се свива - всичко се връща.
267
29
 
5
 
! Отговори
шмети капели преди 3 години
ако правителството се клати и идват избори какво се прави , измисля се стихиино бедствие , епидемия , проблем националистичен със съседи , шишкото иска повече гласове , проблемът не е от тези дни с македония къде беше досега всичко ще допуснат
266
7
 
45
 
! Отговори
МАКЕДОНИЯ ЛИ! преди 3 години
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНИЯ КЪМ ЕС МИНАВА ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ. С ВРЪЩАНЕТО НА ГЕОГРАФСКАТА ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ПРИ НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД, АВТОМАТИЧНО ПРАВИ МАКЕДОНИЯ ЧЛЕН НА ЕС. А СРЪБСКИТЕ МАКЕДОНИСТИ ДА ЗАМИНАВАТ ЗА АМАЗОНИЯ, АКО НЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ СЪДЕНИ... бг
265
41
 
13
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
,,Русия освобождавава Балканския полуостров от Отоманската империя,,. Пълни глупости.Русия освобождава само България.Всички останали 20 държави се освобождават много преди това самостоятелно ,без Македониа,която в последствие пак сама.Големи капацитети тук..Единствената държава освободила се с чужда помощ/Русия/ ,това е България.Великите българи....
264
22
 
9
 
! Отговори
Накратко: преди 3 години
На простия главата му е празна.Достатъчни са 2-3 капки шовинизъм,за да започне да скандира и да хвърля камъни по прозорците.Това умело се използва и оттатък и отсам границата.Но от това нямат полза нито българите,нито македонците.Ако след Втората СВ европейските народи бяха почнали да ревизират историята и границите ЕС нямаше да го има.Тези които ни агитират да напуснем ЕС,сега ни внушават да не пускаме македонците.Полза от това имат само Сърбия и Русия.
263
5
 
40
 
! Отговори
Мечтатели преди 3 години
Сърбоманите от повардарието няма да намерят българска партия,която да ги пуснат е ЕС. Първо такава партия не може да влезе в Парламента, камо ли да определя външната ни политика, че да има възможността да си направи публично харакири и да изчезне в небитието,само заради болната вардарска привързаност към измискщците в историята си! След Г.Димитров втори такъв предател България няма да роди!Ей за това комунисти никога вече не трябва да управляват България.Не знаеш какво ще им заповядат от Кремъл!
262
3
 
40
 
! Отговори
Греда преди 3 години
Сърбоманите от Скопие и шефовете им в Белград търсят под дърво и камък някой треторазреден европейски чиновник да се изкаже срещу позицията на Българи за да си дават вътрешен кураж.Голям си го нахендрих - колкото повече бавят изпълнението на договора с България,толкова българите ще са по консолидирани и безкомпромисни за условията им за влизане в ЕС.Изпуснаха момента да минат с частично изпълнениие+голи обещания.Българите вече сме наясно,че си имаме работа с изпечрни лъжци,крадци,българомразци!