Всяко трето дете е станало жертва на насилие вкъщи

Институциите за преодоляването на последствията са малко
111
Всяко трето дете е станало жертва на насилие вкъщи
Снимка: Pixabay

Всяко трето дете през последната година е било жертва на някакъв вид насилие в рамките на дома, съобщи пред БНР Любомир Крилчев, правен експерт по превенция на насилието над деца в УНИЦЕФ, като се позова на мащабно изследване по темата, което предстои да бъде оповестено. 

Част от предложените промени в Закона за домашното насилие таргетират децата чрез въвеждане на нови мерки и нови услуги.

"Към момента беше дискусионно къде остава детето в случай на домашно насилие. Новите текстове предполагат детето винаги да остава при родителя ненасилник, което е положителна промяна“, заяви Крилчев.

Като втора съществена промяна той открои насочването на децата към специализирани услуги за преодоляване на последиците от насилието. Такива услуги обаче сега са много малко у нас, допълни експертът.

УНИЦЕФ подкрепя от 2015 година три такива услуги – в София, Шумен и Монтана, в партньорство с неправителствения сектор. С предвидените промени се създава законодателна основа това да се случи и в други градове, изтъкна Крилчев.

"Виждаме колко е трудно, колко е мъчна работата с деца жертви на насилие. Понякога отнема много време травмата да бъде преодоляна. В тези центрове следва да работят много и различни специалисти, да бъде предоставяна различен тип помощ – психологическа, социална, медицинска, правна помощ", коментира Любомир Крилчев.

"В голяма степен държавните органи са осъзнали, че добри модели, пилотирани от неправителствения сектор, без сериозни финансови ресурси и административен капацитет, няма как да предоставят качествена услуга. Това е ключът", подчерта юристът в анализа си по темата.

По думите му насилието над жени и деца е проблем, който обхваща много сфери и не е на едно или друго министерство – то е здравен, социален, икономически проблем.

"Тоест ние не можем да търсим решение през едно министерство или през едно ведомство. Трябва да го търсим цялостно. Предлаганите промени с въвеждането на координационен механизъм, с въвеждането на регистър, на национална комисия ще допринесе в значителна степен за подобряване на общата реакция, национална обща реакция спрямо феномена насилие“, каза той.

Първичната, кризисна интервенция е много важна, но тя касае кратък период от време – до 6 месеца. Законопроектът предвижда т.нар. шелтъри, защитени жилища, които да осигуряват по-дългосрочна подкрепа на жертвите на домашно насилие, което е много добър подход, който отговаря на получените от страната ни препоръки и на най-високите стандарти в глобален мащаб, поясни още Любомир Крилчев.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
жужу преди 3 години
Аз и брат ми бяхме 2 от 2. Съседчетата всички бяха като нас. Айде на 100 да е имало 3-4, дето не са яли пердах, ама то нямаше и за какво.
68
2
 
6
 
! Отговори
Студента99 преди 3 години
Щях да съм шокиран от статистиката, ако не бях прочел коментарите. Едни бойни чичаци на по 60, страшно доволни от това, че са ги били като деца, че и те сега, за да си върнат, бият я жена си, я детето. Ами евала пичове. Бийте си жените и децата, мислете си, че най-страшното нещо на света е Истанбулската конвенция (когато в продължение на десетки години ви се подиграха и използваха доста управляващи). Аз ще си ги спестя тия екзотики, и ще гледам да уча, за да не стана като вас. Поздрави !😊
67
1
 
3
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
Когато бяхме малки,се катерихме по водосточна тръба и гръмоотвод разположен успоредно до нея до покрива на пет етажен блок,като за удостоворяване на постежението изписвахме инициалите си.С тренировки,стигнахме до стрехата на блока.Там гръмотвода и водосточната тръба се отдалечаваха от фасадата,за да преодолеят стрехата и водосточната тръба с едно коляно се вслючваше в улука. На стрехата също се пишехме от долната страна.Разбира се баба ни изпортваше и боя наставаше.Това не е насилие,а възпитание
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е част от мракобесната Промяна на президент румен радев, която със свирепа ярост ни донесе криза, мизерия, глад, нищета, безработица, безпаричие, безпътица, метежи, грабежи, кражби, убийства, самоубийства, наркомани, алкохолици, кибици, проституция, морален срив, ментална разруха, пълна деградация на моралните и семейно патриархалните ценности, *** идеология, корупция, суша, студ, урагани, измами, инфлация! Оставка на тиранина и криптокомуне румен радев ветото ВЕДНАГА!
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не можеш да се развиеш като нормален човек, ако си бил малтретиран като малък! Може някои хора да имат различна представа за нормалното, те просто не са имали нормални отношения в семейството и смятат, че боят е нещо естествено като средство за възпитание. Това е стандартът им. Без значение от възрастта! Насилие има и в сегашните семейства, не само преди 30 год.Последиците са едни и същи.
64
3
 
5
 
! Отговори
Оффф преди 3 години
Като прочета как ги биели някога редовно в къщи, пък станали хора и започва да ми се гади. Какви хора сте станали бре? Я се погледнете в огледалото. На 50 години нямате един здрав зъб в устата защото нямате пари за зъболекар. На почивка не сте ходили от 10 години. Работите за подигравателни стотинки заплата. После младите им били наркомани. Да де, ама Мъск, който си пафка мери-джейна е най богатия човек в слънчевата система.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срещу България има кампания за клеветене и омаскаряване, защото отхвърлихме ИКИ плуващите тонове боклууук в българските реки е чиста клевета и омаскаряване!:)))))))))))Истината е че вятъра го докарва от Африка и Азия, нали.:))))))
62
5
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Пълна ЛЪЖА !!!С измененията на Закона за домашното насилие, отново прокарват идеите на Истанбулската конвенция, за еднополови двойки.От изследване направено по поръчка на социалното министерство от Алфа рисърч, на 1000 запитани дали са били жертва на домашно насилие, едва 1% са отговорили, че са били жертва на физическо домашно насилие, т.е. 10 човека на 1000, като не се знае в кои населени места живеят запитаните.Срещу България има кампания за клеветене и омаскаряване, защото отхвърлихме ИК
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една новина за ковид (ваксини) и една за насилие (истамбулска конвенция)Мога да предвидя за какво ще е следващата.Кажете нещо за Норвегия, там масово си изнасилват бебетата, спасила ли ги е конвенцията? Не беше ли написана там?
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни брзкрайни глупости! Аман от НПО шамани! Искат да прокарат закони, с които да получат власт и финансиране! Гнусно е!
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 57Повръща ми се от комплекси рани "деца" на комплекси рани родители.. ЮюПо времето на великия вожд и учител Тошко децата на неговите "червени придворни" носеха само маркови дънки, джинси, якета, часовници, слънчеви очила и пушеха западно- корекомски цигари от сравнително ранна възраст. Много от тях никой не виждаше да ги изпитват като на края на срока минаваха я с шестица или 5ца! Предполагам че в момента една огромна част от тях са депутати, крупни бизнесмени и както ти ги нарече-особени!
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГарабедМен баща ми ме шляпваше редовно зад врата, но поне човек стана от мен :)И от Киркор стана човек.:))))))))
57
4
 
8
 
! Отговори
Гарабед преди 3 години
Мен баща ми ме шляпваше редовно зад врата, но поне човек стана от мен :)
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми га не слуша...
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са пак измислени постановки на НПО-та!
54
1
 
15
 
! Отговори
123 преди 3 години
Б***си времената... Всички деца около нашето семейство и близки и далечни познати са яко обгрижвани, обичани и презадоволени, от всичко, не само материално... Моят син на 13 е, непрекъснато се дразни от повечето си съученици, защото от тази невъзможност вече да си особено интересен /всички имат всичко, от айфон до екзотични почивки/, негова съученичка се хвали, че била лизбийка, друга би и т. н..... Повръща ми се от комплекси рани "деца" на комплекси рани родители.. Юю
53
1
 
10
 
! Отговори
бай Спиро преди 3 години
Тя, коленичила раболепно пред 12 годишния си "принц" и му вързва обувките. След има - няма 6 години ще реве, че сина и не е станал мъж, понеже вече няма "казарма" ?!?
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И съвсем очаквано отново започнаха с опитите да прокарат джендърската конвенция, маскирайки я като мерки против насилието над жени и деца.Ти да видиш като чипират бабите и дядовците какъв джендъризъм ще настъпи та чак животните ще загазят!:)))))))))
51
6
 
3
 
! Отговори
до 52 преди 3 години
Драги ми смехурко, поколението на соц-а до скоро възпитаваше деца. Виждаме нагледно какво е възпитало. Демек, нищо не каза.
50
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поколението което е родено и отгледано по време на пикливата демокрация не може да се намаже на малкия пръст на децато отраснали през соца.....Сегашните и едно дете не могат да направят.камо ли свястна работа да свършат...Времената са скапани.Либерастия и *** навсякъде.Светът е бил винаги причинено-следствен! Причината - тошковото общество! Следствието - съвремието! Виждам че се мъчиш, от червеното ЕГН се получават забежки!:))))))))