Балтов убеден: За 2 седмици може да се поставят 300 000 дози от "АстраЗенека"

Това може да стане, ако не се пази втората доза
Обновена: 7 фев 2021 10:38 | 7 фев 2021 10:36, Ния Христова
153
Балтов убеден: За 2 седмици може да се поставят 300 000 дози от "АстраЗенека"
Снимка: БГНЕС
В рамките на две седмици е възможно да се поставят 300 000 дози от ваксината на "АстраЗенека", ако се вземе решение да не се пази втора доза. Това каза директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов след началото на имунизацията с ваксината на "АстраЗенека" в болничното заведение, съобщава Агенция "Фокус". 
 
"Логистично ваксината на "АстраЗенека" е много по-лесна за разпространение и употреба. Разчитаме, че ще се включат и общопрактикуващите лекари. Ваксината изисква обикновен хладилник между 2 и 8 градуса. В един флакон има 10 дози, може да седи и на стайна температура - до 24 часа без да бъде отварян и  до 6 часа, ако е отворен. В рамките на 6 часа трябва да ваксинираме 10 души, за да се употреби изцяло флакона. Това е ефектът на бързо разпространение и ваксиниране на много хора" обясни проф. Балтов. 
 
"В рамките на следващите 4 седмици очакваме да дойдат 300 000 дози. Ако в понеделник се вземе решение, най-вероятно ще започне употреба на всички пристигнали дози. 300 000 ще могат да се направят в рамките на 2 седмици, а следващите, които идват ще са за втора доза, не по-рано от 60 дни", посочи още той. 
 
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обяви, че днес стартира третата фаза от Националния ваксинационен план.
Още по темата
 
"Ще бъдат включени представители на ЦИК, СИК и РИК. Правителството е осигурило дози за всички желаещи от тезиструктури, за да може да бъде гарантиран един безопасен изборен процес", заяви Кирилов. 
 
"Официалната информация в показанието на ваксината на "АстраЗенека" е, че няма ограничение за възрастта. Над 18-годишна възраст може да бъде поставена ваксината. Тъй като в клиничните изпитвания участниците над 55 години са били по-ограничен брой, това не дава възможност да бъде оценена ефикасността. За тях е направено проучване на база безопасност и имунен отговор. Няма никаква разлика спрямо останалите групи. Това дава възможност на експертите от Европейската агенция по лекарствата да дават препоръка за прилагане на ваксината", посощи още Кирилов. 
 
"В рамките на месец февруари се очакват над 360 000 дози. Повече се очакват през месец март. По отношение на ваксината на "АстраЗенека", тъй като има по-голяма гъвкавост за поставянето на втора доза - между 4-та и 12-та седмица, всички дози, които пристигат, ще могат да бъдат прилагани. Това ще ускори значително ваксинационния процес. В следващите седмици значителен брой хора ще могат да бъдат ваксинирани", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
5
 
! Отговори
до 102 преди 3 години
Човече, никой не смята ефикасност въз основа на "години". Смята се въз основа на достигнат брой събития, който брой се достига много бързо в условия на епидемия... Ако разработваш ваксина срещу рядка болест, може да трябва да чакаш и 20 години, за да събереш нужния брой събития за статистически значим резултат, но короната не е такъв случай...
93
5
 
2
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 3 години
Може да изчакаме поне 3 години, както се прави по принцип. Изпитателната фаза на Фицър трябва да приключи на 31 януари 2023. Тогава да говорим за ефективност, ефикасност и безопасност.
92
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
До do 95Благодаря за "разясненията" г-жо Паунова! Виждам, че Вие и Вашите протежета от АстраЗенека България не спите и следите всичко, което се пише за Вашата "качествена" ваксина! С тези ли аргументи убедихте ГЕРБ шайката за закупи милиони дози от точно вашата ваксина или просто депутатката Паунова-Майдел звънна на Бойко да уговори процента от гешефта? Сладък бизнес са фармацефтичните компании, нали?
91
1
 
3
 
! Отговори
Нинова БСП преди 3 години
Тва добре,ама ги ваксинирайте след април щот кой ще гласува като ритнат камбаната?Не гледайте САЩ,там Байдън изкарва и умрелите ама у БГ сме назад с матриала!
90
0
 
4
 
! Отговори
до 97 преди 3 години
Що, ти по-добра идея ли имаш? Да чакаме 100 години да се заразят всичко от контролната група? А кво ще правим, ако умрат от старост междувременно? Не я мисли статистиката, съвсем коректно е сметната и с добра статистическа точност. Апропо, "ефикасност" е термин, който се употребява за резултат в изпитвателни условия. "Ефективността" се уточнява след събиране на данни в диви условия, както правят в момента в Израел...
89
6
 
1
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 3 години
Абе вие нали разбрахте вече, че и със нагласена по документи "ефективност" от 94%, и от 61%, нито една "ваксина" не е ваксина, и нито ще имате имунитет след нея, нито ще има траен ефект? Кажете честно, има ли някой, който не го е осмислил още?
88
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да беше обяснил и другата формула - при първия произволен резултат при 0.3% до 0.5% от тестваните, интерполираш резултата до 100% и обявяваш "ефективност"... Толкова несериозно и неточно, че даже е трагично, как го дъвчат по медиите като някаква фактологична информация...
87
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
До Анонимен 91Всъщност много грешите - изобщо няма да са 150 000 защитените българи, а само 62% от ваксинираните с тази нискокачествена евтина ваксина на AstraZeneca, т.е. само 93 000 от тях ще изградят имунитет! Тази ниска успеваемост на тази ваксина и много ясно видима от многократно увеличения брой на заразените с Ковид във Великобритания през януари, въпреки че там почнаха с масовата ваксинация с тяхната си ваксина в началото на декември и ре-ваксинация след 21 дни! Е, къде е имунитетът?
86
1
 
1
 
! Отговори
do 94 преди 3 години
Ефикасността не е двоична има, няма имунитет. Някакъв имунитет ще проимат почти всички ваксинирани.Ефикасността описва риска от заболяване на ваксиниран сравнен с риска от заболяване на неваксиниран. Формулата е относителен риск = 100 - ефикасност. С други думи, ваксина с 90% ефикасност дава 10% относителен риск за заболяване, сравнено с неваксиниран. С още по-други думи, това означва, че вероятността ваксинираният да се разболеее е 10 пъти по-малка от тази на неваксинирания.
85
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
То хубаво ще поставят AstraZeneca ваксината на 300 000 българи за 2 седмици, но като се знае от лошите клинични тестове /само 62% успеваемост!/, тя евентуално ще създаде имунитет само на 62% от ваксинираните българи! А останалите 38% каръци /т.е. 114 000 ваксинирани/ какво да правят тогава, какъв им е шансът за оцеляване? И всичко това, щото нашите управници пестят пари от закупуване на качествените, но по-скъпи ваксини на Пфайзер и Модерна, които са с 94-95% успеваемост! Браво, г-жо Паунова.
84
1
 
4
 
! Отговори
Reptile преди 3 години
Пфайзер е точно 10 пъти по-скъпа, но определено е по-добрата ваксина.Руската е с няколкото различни вектора и също е по-добра от Астра Зенека. Ако трябва да избирам - избирам Пфайзер и си го плащам!
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конспираторите бъдете спокойни, първо в развитите държави ще си избият населението (защото там са по-прости от нас) и почти ваксинираха 70% а после само ние тарикатите българи, които прозряхме конспирацията, ще останем живи и ще властваме над света. ;)
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дефакто пак няма да имате защитени поне 150 000 до поне 3 месеца. А останалите 4.7 милиона?
81
2
 
5
 
! Отговори
. преди 3 години
Балтов, осъзнаваш ли какво те чака на Божия съд, който не е далече???
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов, имате ли 300 хил. дози в наличност?Или говорите на принципа "Ако баба ми беше мъжка"?
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БалтовИ аз това се питам нямат ли страх от Бога,и човещина тези хора. Не осъзнават ли,какво правят.
78
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Господин докторе, защо натискате за Астра зенека? Защото може би представителя на Астра зенека за България е една дама, която е майка на една евродепутатка с една небългарска фамилия от партия ГЕРБ. Отивам ли към топло?"Ето така се става директор на болница.
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швейцарците се прецакаха, но ние сме хитри и ще вземем техните! Има да ги е яд!
76
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е от бандата на Бил Ваксината.
75
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-смешни са тези, които мислят, че си "избират" ваксина."тази е несигурна, но другата е много хубава, ще си сложа от нея"Кукловодите умират от смях.

Спонсорирани публикации