Проф. Богов: Неспазването на мерките ще ни изиграе лоша шега

Очаква се да има ръст на заболелите от COVID-19 у нас
7 фев 2021 13:30, Ния Христова
142
Проф. Богов: Неспазването на мерките ще ни изиграе лоша шега
Снимка: БГНЕС
"Очаквано е две до три седмици да има ръст на заболелите от COVID-19 у нас". Това каза пред БНР проф. Борис Богов, директор на МБАЛ "Александровска", където днес започва ваксинация с ваксината на "АстраЗенека".
 
По думите на проф. Богов в "Александровска" болница все още не е отчетено покачване на броя на хоспитализираните пациенти с усложнения от коронавируса. 
 
"Не ми се ще да бъдем изненадани, ако има покачване на броя на заразените", заяви той и добави, че е подготвена апаратурата за болнично лечение, както и апаратите за телемедицина, т.е. за наблюдение на лекуващите се в домовете им пациенти.
 
С мутиралия щам на COVID-19 се заразяват сравнително по-млади хора - около 50-годишна възраст, подчерта проф. Богов:
 
"Този вирус е по-прилепчив, което го прави много по-заразен, но пациентите, които се заразят, го преболедуват по-леко".
 
Директора на "Александровска" е на мнение, че мерките срещу епидемията не се спазват и "това ще ни изиграе лоша шега":
Още по темата
 
"Ако вълната от Западна Европа дойде със същата сила в България, ние отново няма да сме подготвени, защото болниците няма да могат да поемат този огромен поток от пациенти".
 
Той отправи призив да се спазват изискванията за носене на маски, за спазване на дистанция и дезинфекция и напомни, че ваксинираните хора също трябва да се съобразяват с противоепидемичните мерки, тъй като те са предпазени от заболяване, но могат да са носители на вируса и да го разпространяват сред околните.
 
Проф. Богов сподели, че вероятно недоверието на българите във ваксините е предимно заради бързото им разработване.
 
"Риск за ваксинираните няма, дали сме достигнали 70% ваксинация - това няма значение. Те са предпазени от боледуване или боледуват по-леко. До края на годината броят на ваксините ще е достатъчен за населението на страната, друг е въпросът колко хора ще изберат да се имунизират, но дори 50% да е покритието, има и преболедували - надявам се да се достигне общо около 65-70% до началото на следващата година".
 
Проф. Борис Богов, че не трябва да се смесват ваксини и призова да не се прави първа доза от една и втора - от друга ваксина. 
 
Той напомни, че от понеделник в "Александровска" болница започва програмата за постковид рехабилитация, която включва безплатни прегледи и консултации за пациенти, прекарали инфекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките е невъзможно да се спазват в градския транспорт. И какво правиме?
94
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, защо писачите тук се пеняват само от в къщи пред телевизора и лаптопа? Хем заплашвате и глад уж ви гони, ама си седите по диваните.На мен тези доста леки мерки не ми пречат, приспособявам се и си продължавам живота, такъв, какъвто е.
93
5
 
18
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Господин "професорът" трябва да си заработи държавната заплатка, като "рекламира" планираната пандемия, но за хората, които занят за какво става дума, а не за тези като жалък индивид, който е "зомбиран" от "държавната машина" ......
92
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Наблюдател 99А случайно да знаеш , че в Западна Европа има наложени доста сериозни ограничения от доста време насам
91
6
 
18
 
! Отговори
Аки преди 3 години
Професоре, да ти се изакам на измислените мерки! Без извинение!
90
5
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Ах, още един професор се изказа! Каква "вълна от Западна Европа" го гони този службогонец? В цяла Западна Европа броят на новозаразените спада, дори и във Великобритания намаляват спрямо Декември. В Германия дори вчера обявиха, че в петък броят на новозаразените е спаднал до 8 616 души на ден в сравнение с 32 000 души на ден през Декември /справка Роберт Кох Институт от вчера/. Нещо да каже Професора???
89
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде още един професор изникна. Сички професори стаха. Как един арматурист не се изказа по темата, един шлосер, един заварчик? Се професори. Тая държава пълна с професори.:D :D
88
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До професораМалко е защото мисля че трябва първо да се разбере вируса от къде де се взе и кой и защо убива хора а на живите отнема права и после да се понесе отговорността и от слугинажа на тая злина.
87
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките се спазват но може да няма ефект, защото това са политически ограничения а не епидемиологични като например изолиране на болните хора и такива със симптоми, но не и тормоз и произвол на д здравите и потресаващ терор, но рано или късно ще си платите.
86
15
 
15
 
! Отговори
555 преди 3 години
Съжалявам , че живея в тази страна, единствено защото не мога да понасям *** , безотговорни , не съобразяващи се с правилата въведени от много по-умни , отговорни и загрижени за здравето ни хора . Не е за вярване , че има такава ***!!!!
85
10
 
14
 
! Отговори
Виждаме преди 3 години
Виждаме, че не се спазват с пълното отваряне на моловете. Виждаме го и в хранителните вериги и навсякъде. *** си маха маската и си бърка в носа с ръцете, с които бута пазарската количка и после пак слага маската и започва да опипва плодовете. И ред други изцепки... Кой да инвестира в охрана? Кой да вземе малко да затегне контрола?
84
6
 
11
 
! Отговори
славно бъдеще преди 3 години
Разни креатури,подобни на този примитивен човек може да си набият ваксините от страх,материална изгода или пълна духовна тъпота.
83
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам Богов какво е казал,но Дяволов е на друго мнение.
82
0
 
22
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
Много професор в нашата медицина, много нещо. А медицинските сестри все не достигат. Много вожд, малко индианец.
81
0
 
19
 
! Отговори
До професора преди 3 години
Ако ти спрат тлъстите заплати за една година.Пак ли ще говориш същото ?!
80
4
 
14
 
! Отговори
Бактън преди 3 години
Б'актън от вашите мерки. Само за мерки можете да приказвате и забрани да налагате, а масовата ваксинация къде е? Пак сме на последно място в ЕС.
79
6
 
10
 
! Отговори
Жулвио Текилас преди 3 години
Няма да си направя ваксина, не защото не вярвам на науката, а напротив. Алкохолик съм и за разлика от повечето анонимни мои колеги по съдба, си го признавам. Мнозина експерти твърдят, че след ваксинация употребата на алкохол е противопоказна. А, аз не мога да спра да пия ! Дали ще умра от скапан черен дроб или от колабирал бял дроб е общо взето все едно !
78
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навремето децата носихме връзки, сега като възрастни маски, еволюция ))))
77
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие ни играете лоша шега. И баш вожда, дето се снима, прегърнал млади симпатизантки без маски
76
20
 
19
 
! Отговори
Кукловодител преди 3 години
Поредния примитиив, дето вместо да бачка като общ работник съдбата ни се е изсмяла и сега още едно недуруазумение с професорска титла.