Ваксинационни паспорти, значки, права - свобода или нови ограничения?

Адв. Мария Петрова и д-р Момчил Баев пред пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 1 мар 2021 12:49 | 1 мар 2021 12:40, Анисия Иванова
221

След старта на масовата имунизация и преди старта на летния туристически сезон, в Европа усилено се заговори за свободното пътуване. Ще стане ли ваксината пропуск в новата реалност и нарушават ли ваксинационните паспорти човешките права? "Ваксините са нещо изключително полезно и само с тях можем да излезем от настоящата ситуация. Въпросът трябва да бъде насочен към нормативния хаос и недобре мотивирания ваксионационен план. Равнопоставени ли са всички граждани и може ли допълнително да бъдат ограничавани техните права?", коментира специалистът по медицинско право адв. Мария Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че много хора не се ваксинират, защото до тях не е достигнала ваксина или защото здравословното им състояние не позволя. Тук идвало и огромното нарушение на правата на тези хора. "Доброволно даваме лична информация на всякакъв тип технологии, но конспиративните теории, че ще ни чипират, демонстрира ярко невежество и тотален провал на образователната ни система. Ваксинационните паспорти не са нещо лошо, ако имаме ваксини за всички и стане ясно на какъв етап трябва да се подновяват", каза още адв. Петрова.
Още по темата

Тя посочи като голям проблем факта, че личните лекари нямат достъп до ваксините и неправилното разпределение на ресурса. И изтъкна, че имаме голяма нужда от електронно досие, а преди някой да се ваксинира, той трябва да мине пълен медицински преглед. Д-р Момчил Баев, който е специалист по социална медицина и управление на здравеопазването, заяви, че казусът с ваксинационните паспорти ще стои по-остро, когато има достъп до ваксините за абсолютно всички граждани.

"Тази идея е само на ниво обсъждане. Подкрепям идеята хората с поставена ваксина да се ползват с различни права, но само когато са достъпни до всички граждани. Трябва да мислим как да имаме по-висок ваксинационен обхват. Трябва да работим повече за подобряване на общественото мнение за ваксините", категоричен бе д-р Баев в "България сутрин".

По думите му хората трябва да бъдат по-критични към това, което четат в социалните мрежи, защото "те се превърнаха в инкубатор на фалшиви новини и антиваксърски движения - особено Facebook и YouTube".

"Когато се изказват хора, които никой не е чувал и регистрирал, тогава става ясно, че подобни твърдения са неистина. Нека се информират от учените, лекарите и правителствата", препоръча д-р Баев.

Двамата гости в студиото се обединиха около мнението, че електронното здравно досие ще реши много проблеми у нас. Ако имаме такова, което регистрира документа с QR код, това е добър вариант да се следи дали един документ е фалшифициран, стана ясно от думите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
12
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Прав си за торбата с ваксини. Удобно пропускаш "доказани в годините ваксини". Маааалка разлика с огромно значение.За чипиране не ми дреме.Щом имам това нещо, от което пиша, вече съм с чипа.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24В няколко страни в Африка може да прецениш, че не искаш да ходиш. Сега иде реч за цял свят. И ваксината за Африка е, за да се предпазиш ти, а не да пазиш местните, защото ти идваш от държава, където тези болести ги няма.
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живейте си живота и не се занимавайте с глупости. На тези овластените не трябва да им се обръща внимание. Тия все ще измислят нещо. Въпроса е дали има хора които да им се връзват на глупостите?
28
2
 
6
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Сега такава черна борса ще се развърти, че направо не ми се мисли. Едно сертификатче менте и си готов да обикаляш Света и да разнасяш вируса.
27
0
 
22
 
! Отговори
много въпроси преди 3 години
След като специалисти се изказаха, че вероятно на всеки 2 години ще трябва да се преваксинираме, защо никой не казва БЕЗПЛАТНО ли ще е Или на всеки 2 години ще пълним вече от джоба си "гушите" на фармацевтичната мафия? И защо за доста по-страшни болести са ни ваксинирали ЕДНОКРАТНО в детска възраст, а тук се говори за почти постоянно? И как ще те задължават да плащаш за нещо, което не искаш, а не като при грипните ваксини - по твое желание? Това са важни въпроси !
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво стана? Чипове във ваксините няма, обаче паспорти има. Няма да ви мине номера и този път.
25
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Kolio Ти си невероятно т.п, та чак вдлъбнат!!!!!!! Кой си ти, та да даваш оценка на тази жена, капацитет ли някакаъв се явяваш по темата? Това е един от най-добрите, ако не и най-добрия специалист по медицинско право. Седнал *** Балкански из зад волана на таксито оценки и присъди да дава!!!!!
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази ли говори за права, дето се беше заключила като мишка, когато Мутафчийски заключи цялата държава Де беше тая тогава да говори за права. Правата ще си ги извоюваме с революции адвокатите на дявола са излишното звено
23
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешно е да се пее за ограничения и свободи. Всеки е свободен да ходи, където поиска с отрицателен PCR. От не знам и аз колко години за Африка и екзотични дестинации искат една торба с ваксини. Ама откъде *** да го знае това?! Само си лае наляво-надясно за нов световен ред. ***, от тебе НИКОЙ не се интересува. НИКОЙ няма интерес да те ръководи... Интересни са успелите, заможните, които носят нещо материално на този свят.
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да пътува хахаха тая май не е в час, че ще излиза със разрешение от дома си ако фашистите поискат. Нали видя голото рамо на Ангелов и попа дето беше там, като доказателство че ваксините ще ни излекуват.
21
20
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 години
браво на д-р Баев, ама едва ли ще го чуят.
20
1
 
22
 
! Отговори
kiro преди 3 години
"електронното здравно досие ще реши много проблеми у нас"хаха...Като електронното правителство което Онзи от Банкя и подопечният му вице от Габрово правят вече 10 години! И то ще реши проблеми, ама го няма и няма да го има.Така че споко с тези Вакса паспорти. Поне при нас никога няма да влязат в сила. Както и в по голямата част от света. Дайте една страна в Африка или Южна Америка която говори или планира подобни Вакса паспорти?Няма нали!!? :-)Ако не ви се ваксинира, не го правите.
19
1
 
25
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Този Момчил Баев не е лекар, не е и в регистъра на БФс, завършил е социални дейности! А фашистите няма да могат да си прокарат идеите!
18
0
 
41
 
! Отговори
bam преди 3 години
ПРЕКАЛИХА! Значи не можем да избираме ваксина, не можем да имаме мнение, ще ни ограничават, бием си нещо за КОЕТО МИЛИАРДЕРИТЕ не НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ! Ще има бунтове!
17
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви електронни досиета, какви кодове, какви пет лева!?!?!? Властите се услушват и не оправят списъците за гласуване където е пълно с мъртви души, тия седнали да плямпат общи приказки.
16
1
 
19
 
! Отговори
Някой знае ли преди 3 години
Защо всички гнусари са в ГЕРБ ?
15
2
 
32
 
! Отговори
Kolio преди 3 години
От къде ги намирате такива измити камъни.Ако госпожата чете,да си знае че към сертификата и месечния цикъл ще и свържат.Просто е много невежа.Язък че е адвокат.И ако следеше така наречените конспиративни теории,до сега ще се беше убедила че не е теория вече.
14
2
 
20
 
! Отговори
гост преди 3 години
Адвокатите са гадно племе. Повечето прусти зубрачи, без грам мисла
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая като е адвокат що не знае, че правата ни са гарантирани от Нюрбернските процеси и какво е седнала да обсъжда неща от които не разбира. Не ни трябват нейните услуги шарлатанка да ходи да пасе овцете.
12
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антиваксарските движения, сами ги докарахте с разрешаване на ваксини под въпрос, нали така написахте, клиничните изпитвания на последната фаза всъщност е сегашното ваксиниране, какво ще стане със всички тия набодени, ще се разбере след най малко 5 години. Хората с критично мислене не са много съгласни с това ваксиниране, да не говор и за мантрата който е боледувал и той да се дупчи, ми подозрително!!!!