Не се ли вземат мерки цял месец, ситуацията ще излезе от контрол

Коронавирусът бил изключително талантлив "артист"
162
Не се ли вземат мерки цял месец, ситуацията ще излезе от контрол
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички параметри растат и ако не се вземат мерки, не виждам тенденция да стигнем до по-добър изход, каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

По думите му ефектът от сегашната ситуация - от нарастване на инфектираните и на хоспитализираните, ще бъде усетен по-осезателно до четири седмици.

Още по темата

„В близкия месец виждам числата в неприятен аспект. Ако не вземем мерки, тази вълна би могла да се задържи по-дълго време“, предупреди той.

Проф. Костов допълни, че няма научни данни, които да доказват, че британския вариант на вируса заразява по-често по-младите хора.

„Това е логиката на епидемичния процес, защото младите са по-активната част от популацията“, обясни той.

Според пулмолога всички гледат на здравната ни система като на дядовата ръкавичка, която е разтегаема до безкрай.

„Ще се направи всичко възможно здравната система да поеме удара. Колкото по-голям е натискът върху здравната система, толкова повече хора ще останат извън, и то хора, при които болестта протича тежко. Вероятно другата седмица болницата, в която работя, ще се запълни напълно. Това ще се случи и с другите болници. По-тежките случаи, които се очакват да постъпят в болниците, няма да могат да постъпят в тях. Новият вариант е по-инфекциозен и по-патогенен“, каза проф. Костов.

Според него вирусът продължава да изненадва с нюансите в клиничното си протичане.

„Не съм виждал досега вирусна инфекция с такова драматично протичане и с толкова симетрично дифузно протичане. Това е болест със собствена картина, със собствена клинична и образна характеристика, със сериозно засягане на белия дроб, на съдовете. Това е вирус, който атакува целия ни организъм. Този вирус е изключително талантлив артист“, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
2
 
! Отговори
баи преди 3 години
яко ходене в мола и хапване в крьчмата му е маиката които има да го хване ще го хване - отваряне затваряне видя се че полза няма
143
3
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Барикади по улиците ще има ли,или това го оставяме за след изборите?
142
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 144Ами по твоята логика хайде да започнем да съдим за предумишлено убийство всички подред? Да започнем от Вълчев, защото през цялото време лъга, че училищата са безопасна среда и изпоразболя народа! А после, дори като се видя, че като се затворят училищата броят заразени намалява, той умникът пак ги отвори! Айде, като ще съдим, да започнем от основните виновници!
141
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В случай , че има трети локдаун, едно е ясно.......................И кога са били предните два?През пролетта беше почти пълен локдаун...но не съвсем.Не ни беше забранено да излизаме по улиците.Не търсехме разрешение за излизане.После, есента нямаше никакъв локдаун - не бяхме под ключ у дома и под забрана за излизане!
140
1
 
7
 
! Отговори
Отваряй-затваряй преди 3 години
Боко ви прай на маймуни, ама народеца ***, не се усеща... Ахахайахахаха
139
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 124И гордееш ли се, че си изкарал на крак вируса и си изпозаразиха всички около теб? Заразявал си по 12 часа на ден и 6 дни в седмицата. Трябва да те съдят и за опит за предумишлено убийство на много хора.
138
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Tonita-7: Налисме с мерки от миналата година още?Отваряне,затваряне,нови щамове,фалшиви ваксини-вече година И повече еднои също се коментира!...________И кога и кои мерки в целия период българите сме спазвали точно и винаги?Само тогава съответните мерки биха работили!Нарушават ли се някъде (често на доста места при нас!), има пробив на тези места т.е. все едно няма мерки! Затова сме все така наникъде!И по-зле ще става, като не се пазим един друг.Самоизтощаваме се като хора, фирми, държава
137
3
 
8
 
! Отговори
Ричард Карабината преди 3 години
Немой да затварят кръчмите, щот ще протестираме. *** щели да се заразяват или да умират, не е важно, трябва да върви оборота ни!!!
136
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Има глави като футболни топки - въздух под налягане , които ни приемат ни предават и не могат да разберат сериозността на проблема , а гой е огромен.
135
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус, мирус, няма такъв филм.Най-талантливият артист е Бацо от Банкя! Няма нужда да си професор за да разбереш това!
134
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 128Топлата вода ли откри с тези клетки от абортирани бебета през 70-те години на миналия век използват се в определен етап при направата на ваксина Използват се и при други болести , генни терапии Отдавна от оригиналните клетки не е останало нищо
133
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАз пък ще поздравя щаба като гласувам за АБВ и Мангъров!!дреме им на щаба за тъпaци като теб.
132
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В случай , че има трети локдаун, едно е ясно- Не си връткайте д.у.п.е.нцето, за да не доставяте удоволствие на управниците . То, че пак сме преееебани, е ясно, но като сме си оФце,да ги търпим, ще получим и офчо заколение!
131
7
 
11
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Ми заслужаваме си го вече. Омръзна ми от отвори, затвори. От 1 година не съм ходил на ресторант. Ми даже и да са на 1000% отворени пак няма да ида. Хигиената е нулева. Да дават да се изпоразболяват всички и тва е. Очевидно в това развито време сме стигнали до момента на естествения подбор и няма връщане назад. После ще се види кой крив, кой прав
130
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ако заплатите бяха по 1500 лева ,нямаше да работя на 2 места ,става въпрос за Пловдив!
129
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече работиш, толкова повече се обезценява труда ти и ще получаваш по-малко. Лошото е, че не само ти, а и другите заради теб.
128
3
 
5
 
! Отговори
До 127 преди 3 години
Аз работя толкова защото е много хубав живота и парите стигат за всичко ! Да не мислиш ,че работя толкова от скука ,какво да правя ,да се самоубивам от безпаричие ли ?
127
10
 
8
 
! Отговори
само да кажа преди 3 години
други толкова важни мерки и решения за обществото политиците не ги вземат с години бездействат с години нищо не правят за хората!!!хайде сега пробно да не вземат мерки поне два месеца да видим какво ще се случи?????...какво ще се случи ли нищо няма да се случи!!!....пропагандата по поръчковите медии е убийствена...но хората не са чак такива *** каквито им се иска на политиците!!!
126
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерки не се взимат вече 46 дни, откакто започна третата вълна и няма и да се вземат, защото няма кадърни хора овластени да вземат решения. Същото беше и през есента, когато пратиха децата на училище.
125
11
 
6
 
! Отговори
До 126 преди 3 години
Ако, ако, ако баща ми беше вуйчо, щеще да ми е баба. Как да ти го гарантирам ли? Една от съставките на ваксината, с която предполагаемо си се ВАКСИНИРАЛ са клетки на абортирани бебета. Можеш направо да прочетеш на гърба на шишенцето ако не си си направил труда все още :)