Проф. Кантарджиев: В топлото време вирусът ще намалее

Точно преди 1 година на 8 март доказахме първите случаи
8 мар 2021 09:30,
119
Проф. Кантарджиев: В топлото време вирусът ще намалее
Снимка: БГНЕС

За 1 година за коронавируса знаем повече, отколкото за повечето вируси. В топлото време вируса ще намалее. При по-топло време мутациите няма да се задържат в обществото. Това каза пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Точно преди 1 година на 8 март доказахме първите случаи на COVID в болницата в Габрово и в болницата в Плевен. Това бяха безсънни нощи за колектива на лабораторията и голямо натоварване за болничните заведения. Цяла нощ на осми получавахме материали от хора. Тогава нещата бяха много по-различни от сега. Тогава имахме 2 работещи лаборатории. Сега има 110", сподели професорът.

"Като грешка отчетох, че лекари създадоха недоверие, оттам идва страха. Не плашим, говорим с цифри, споделяме опит от други държави", каза още той.

"Финансовият въпрос е много важен. Когато някой каже - няма анализ, този човек не очаква ли да му плати министерството да хвали ваксините и не очаква ли пари от МС една програма за промоция? Мога да ви кажа - пари не съм взимал за промоция на ваксини, въпреки че всеки добронамерен човек може да види моите лекции. Не съм взимал пари за тези неща. На сайта на министерството има всичко, което се знае", каза проф. Кантарджиев.

"В нашата страна има британската мутация. Другите мутации ги чакаме с готовност, но трябва да гледаме да не ги допускаме. Нигерийската мутация е описана последна през декември месец. Караш по-леко, но ще имаш температурата, гърлобола за около седмица-10 дни. Ако стане такава мутация, която не се покрива от ваксините, ще ни се наложи есента да правим друга ваксина. Засега такава мутация няма и няма нужда от трета ваксина. Според мен ходът на пандемията е около 2 години, след което има вероятност коронавирусът да придобие сезонен характер", добави още той.

"Засега производителите застават зад 2 дози от 1 ваксина. За мен една доза е напълно достатъчна", добави проф. Кантарджиев.

"Спирането на плановия прием се прави в интерес на здравето. Нашите колеги лекари при най-малката заплаха ще направят операция геройски, както в момента оперират и хора с коронавирус включително", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 3 години
ще намалее, ама друг път...И кога ще е това "топло време"? За юли или август става дума??Празни приказки за успиване
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво като намалее вирусът лятото ?? Хората масово ще напъплят и есента пак ще затваряме поголовно. Този филм сме го играли вече, кажете нещо ново!
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая песен и миналата година я слушахме пък нищо подобно не се случи
104
1
 
1
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Много хубаво е простите безотговорни безсъвестни българи егоисти гнусните алчни бизнесмени рестарантьорчета които твърдят ще няма коронавирус да се заразят с него да го изкарат много тежко за да им дойде акъла в главата им неадекватни празни кухи кратуни.
103
2
 
3
 
! Отговори
Една преди 3 години
година едно и също дрънкате махайте се вече. И без това нищо не правите.
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, ти за една година колко кинти натрупа с лъжите си, че и още продължаваш?
101
1
 
3
 
! Отговори
S преди 3 години
Голямо откритие. Но като го каже професор, по достоверно би трябвало да звучи. Айде живи и здрави!
100
1
 
8
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 3 години
не знам как е станал лекар ,бил е за кръчмар
99
2
 
3
 
! Отговори
lewskar преди 3 години
Докторе , докторе имаш ли хапче виагра , че сега като ме карантинираш с жената пак или трябва да я б_я или да я е_а, а тя от тия карантини е станала по-едра от мене
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПич, влез в сайта на НСИ и стига си писал глупости. Миналата година са починали 126525 човека, с над 15% повече от предходните 5 години. Плюс, че и годишния коефициент на смъртност е доста по-висок от предходните години.Това "Миналата година 2020 са починали 108878" как точно си го измисли???Въпросът е защо е толкова висока смъртността миналата година? Защото по-малко от половината увеличение се дължи на ковид. Останалото не е ясно.Вероятно е от лошо управление на ситуацията...
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Covid-21Слушахме го.И не намаля ли вирусът в топлото време?
96
2
 
11
 
! Отговори
Covid-21 преди 3 години
Това не го ли слушахме миналата година по това време?
95
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Правилно,няма да гласуваме за него.
94
1
 
7
 
! Отговори
Трол преди 3 години
Колкото намаля в Бразилия.
93
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ще да намаля, ако ще да се увеличава ! То с тая настинка, немога да повярвам , че има все още хора в паника ! Спрете силните опиати ей ! Алкохола ! Вие се самоубивате така, после настинката ви е проблем!
92
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И този е един циркаджия. А един познат каза, че имал частна лаборатория, ако е верно значи и там системата е от рода на ден година храни. Сега частните лаборатории на кръгъл час отварят шампанско.
91
4
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 78От тия 10,000 едва ли повече от 1000 души са загинали от ковид. Лично ние имаме двама познати, чиито родители над 75 години получиха инфаркт. Дъщерята заведе майка си в болница и там и казаха "Ама коже да не е инфаркт, ами ковид. Дайте за всеки случай да я вкараме в инфекциозното!" Само дето дъщерята беше лекар и им тегли една... Другия познат заведе баща си в (друга) болница и добре че попаднаха на свестен лекар "По голям шанс да оцелее в къщи, тук кой знае какво ще стане с него
90
1
 
9
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Нали не беше грип, бре, пpодажно природно недоразумение? В коя офшорка си държиш сребърниците?
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И лани така казаха.
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 78 Лъжеш ! Миналата година ,2020 са починали 108 878 българи ,с 2200 по малко от 2019 година !