Очакват се валежи от дъжд и сняг, АПИ: Бъдете внимателни

Жълт код за валежи са обявени в 20 области в страната
2
Очакват се валежи от дъжд и сняг, АПИ: Бъдете внимателни
Снимка: БГНЕС

Във връзка с метеорологичната прогноза за понижаване на температурите и очаквани снеговалежи над по-голямата част от страната, Агенция “Пътна инфраструктура” апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Заради рязкото влошаване на времето за утре е определен жълт код за потенциално опасно време и снеговалеж в 20 области в Западна, Централна, Северна и Южна България – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Перник, София-град, Софийска, Пловдив, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките срещу хлъзгавост и заледяване. Машините на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за снегопочистване на републиканските пътища. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид, уточняват от АПИ.

За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за почистване и обработване на настилките с химически вещества и инертни материали.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, припомнят от пътната агенция.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
От АПИ ми казват да съм бил внимателен, че щяло да вали дъжд и сняг. Аз пък им казвам - АПИ, вие бъдете внимателни и следете обстановката. Щото като завали дъжд и температурите паднат, вие трябва да обработвате пътищата за да не се заледяват. АКо завали сняг, вие трябва да ги почистите и опесъчите. Така че вие бъдете внимателни, не аз да съм внимателен. Аз съм внимателен когато си плащам пътен данък и винетка. Сега следва вие да сте внимателни. Нещо неясно???
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво лошо може да се случи по тези прекрасни наши пътища?