Заведенията не искат да затварят: Повече не заменяме свободата си!

Ние вече дадохме нашата лепта, се чете в позиция
163
Заведенията не искат да затварят: Повече не заменяме свободата си!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) излязоха със специална декларация, в която се противопоставят на всякакви идеи, „прокрадващи се сред членовете на НОЩ, РЗИ, министъра на здравеопазването и всякакви знайни и незнайни математици и вирусолози“.

Според тях е абсолютно неприемливо каквото и да е затягане на мерки, свързано със заведенията!

"Отварянето на дневните заведения на 1 март беше най-логичното нещо, което можеше и се очакваше да се случи. Дали е било закъсняло действие? Според нас - ДА! Но то вече е факт и заведенията набират скорост. Клиентите ни също започват да се чувстват все по-сигурни, посещавайки нашите обекти, защото виждат, че всички противоепидемични мерки се спазват и обстановката не е по-различна или рискова в сравнение с пазаруването в магазин или посещаването, на който и да е друг търговски обект.

Още по темата
Данните за развитието на пандемията през последните дни са и поредното доказателство, че не заведенията са виновни за увеличаващите се случаи на Covid-19, защото затворени или работещи само от седмица, ние няма как да носим тази вина и отговорност“, се чете в позицията на заведенията.

От там отбелязват, че събитията от последните дни ни връщат към месец октомври 2020 г. „Когато на среща с министъра на здравеопазването получихме уверение, че няма да бъдем затворени, часове по-късно се започна с регионалните мерки, а скоро след това и с пълното ни затваряне!!!

Сега проф. Костадин Ангелов първо обяви как мерките със затварянето не работят, а Европа говори за "българския модел". Вече обаче се говори за регионални мерки, в които сме споменавани директно, от което нашият опит сочи, че се мисли и за по-драстични рестрикции“, смятат от СЗБ и БАЗ.

"Ние вече дадохме нашата лепта с цената на над 5 месеца затворени дневни и над 9 месеца затворени нощни заведения от началото на истерията. Нямаме нужда от забрани, а от правила! Измислете ги! Защото забраните в световен и европейски мащаб не работят! Говорим го от 1 година! Здравният министър също го призна!", сече в позицията.

Собствениците на заведенията предупреждават, че няма да приемат нищо друго освен вече разписаните мерки и дати. „И използваме случая отново да настояваме за незабавно изплащане на обещаните 20% от оборота за месеците, в които сме затворени. Защото множеството наши колеги все още не са получили тази жизненоважна за оцеляването им подкрепа. Настояваме за навременна подкрепа за нашите служители, много от които вече търсят препитание в други сектори.“

"И призоваваме - ако някой иска да затрие българските заведения, нека излезе и да го заяви директно! И да си носи последствията от това…

Нека да е ясно - ние искаме само да работим! На жълтите павета вече пяхме и танцувахме! Явно сме останали неразбрани с това си послание, но сме готови да бъдем и по-директни в отстояване на правата си", приключва позицията на СЗБ и БАЗ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
15
 
! Отговори
ПРАВИ СА ХОРАТА преди 3 години
2 ЧЕКМЕДЖЕТА с дарове са пратили в БАНКЯ, а сега искат да ги затварят. Хайде де
22
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче в градския транспорт и магазините е безопасно. Борисов като се прегръщаше с гербаджията и му подари сакото си беше безопасно.
21
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът със заведенията е - че хората/клиентите в тях са без маски. Забравихте ли, че маските не са задължителни в ресторантите и дискотеките.
20
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редник Мутафа да го смуче!
19
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мафията на властта първо да си свери часовника и когато разбере какви точно пари дават в нормалните демократични европейски държави и когато започне да дава, ама реално, същите пари на бизнесите, тогава да затваря!
18
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заведенията кво общо имат бе? Те са от една седмица отворени! Толкова ли са ни като мухи без глави политиците и тия от НОЩ, та не могат да схванат от къде им дойде сегашната вълна! Вълчев някога ще си подаде ли оставката за това, че вече два пъти разболява народа и толкова починали има на неговата съвест?
17
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е Алибегов. Никакво затваряне повече. Що за цинизъм?
16
0
 
24
 
! Отговори
Факт преди 3 години
От 1 март задължително отваряме ресторантите, а от утре пускаме учениците от всички паралелки в малките населени места да учат присъствено. Повече по тая тема няма да се говори. Отваряме, дотогава трябва да е минала вълната, да се минали двете седмици - Бойко Методиев Борисов, 14.02.21
15
12
 
28
 
! Отговори
Балкански Селяндури преди 3 години
Долнопробни тарикати не внасящи нищо в хазната с далавери и не отчитане на оборот.Кви помощи искате като повечето чукате 10 лева месечен оборот.25 процента на 10 лева са 2.50.Ценита са двойни, качество като в крайните квартали на някоя бананова република.ПРекратяват планови животоспасяващи операции а тези ги тъпчат по 10 човека на маса за 4.Вчера на Витошка беше панаир г..з до г.ззз.
14
5
 
23
 
! Отговори
Не съм фен преди 3 години
На кръчмарите,ама с тая имислена пандемия или по-с паниката,която целенасочено се всява са затрити много повече животи от колкотм от т.нар зараза ковид!
13
11
 
32
 
! Отговори
Караибрахим преди 3 години
Че те по цял свят са затворени, като едно от доказаните огнища на заразяване. Друг е въпроса, че държавата не им помогна много..Още по-друг е въпроса, че нямаше и как да им помогне адекватно, след като масово те криеха обороти и плащаха в пъти по-малко данъци и осигуровки и сега не могат да докажат приходи. Честно казано предпочитам болниците да работят нормално и без натиск и училищата също, отколкото работещи заведения...а и да фалират не е кой знае какво.
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарят премиер е прав. Наистина се справяме блестящо с пандемията. И със сигурност ни дават за пример, но не за положителен, а за това какво не трябва да се прави.
11
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво за позицията!Точно, ясно и адекватно!Подкрепям!
10
2
 
37
 
! Отговори
ПанеленЧовек преди 3 години
Ане не знам какво спазват, но вчера двете заведения срещу нас бяха пълни не на 50%, с на 150%, жива музика, кючеци и хора до полунощ.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След всичките пропаганди и стресиране хората не ги е страх много.
8
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В крайна сметка никой не ви задължава да ходите на заведение.
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може 2 седмици да се работи и след това 2 месеца да се затваряТова не е рентабилно
6
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искате или не никой не ви пита. От средата на април всичко ще бъде затворено отново. Това отваряне е предизборно и факта че броят на заразените расте е показателен. Съжалявам но на никой не му пука за вашия бизнес, важното е изборите да се спечелят
5
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде хайде, вчера на 8 март беше фулл навсякъде. На 3 март също. За два дни навъртяха приличен оборот. Сега, че един месец се очертава нова почивка какво ги бърка. Нали за Великден ще отворят с нови завишени цени.
4
12
 
20
 
! Отговори
КОМУНИСТИ преди 3 години
аааа, значи вие сте били стипендиантите на Черепа, да сваляте правителството, да хвърляте камъни, яйца и домати, да затваряте улици и кръстовища ееееее няма да ви стъпя повече в заведенията да ми сервирате студена тлъста пържола с препържени картофи

Спонсорирани публикации