Скокът на болните заради разхлабването на мерките и британския вариант

Най-засегнати са хората на 40 – 50 години
180
Скокът на болните заради разхлабването на мерките и британския вариант
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

50% от капацитета на "Пирогов" вече е отделен за болни от коронавируса, може да се преобразуват още легла, но капацитетът ни не е безкраен.

"Някои обаче явно си мислят, че щом са пуснати ресторантите, всичко е позволено, мерките се забравят, инфекция няма", коментира директорът на болницата проф. Асен Балтов пред bTV.

Още по темата
"Пирогов" опустя точно преди година, когато бе открит първия случай. 4 дни никой не смееше да влезе в болницата. А сега сме много смели, да не би да има лекарство, което лекува вируса?!", попита той с възмущение.

Според него разхлабването на мерките и британският вариант са причината за растящият ръст на болните у нас.

"Прави се оказаха колегите от Великобритания, че и протича по-тежко при пациентите в млада възраст“, обясни проф. Балтов. По думите му категорично има и подмладяване.

"Имахме миналата седмица 40-дневно бебе, вече за радост е изписано", посочи той.

Най-засегнати са активните, млади хора между 40 и 50 години.

"40-50-годишни идват в много тежко състояние и буквално биват интубирани на входа. Това се получава, защото чакат да им мине вкъщи, лекуват се по схеми, примерно дадени от джипито и чак когато нямат наистина сили и виждат, се са в тежко състояние, се обаждат на Бърза помощ", описа ситуацията директорът на "Пирогов".

Проф. Балтов уточни, че не нарича погрешно лечението, изписвано от джипитата, а това, че хората чакат до последно.

"Ако имаш симптоми, не си купувай бърз антигенен тест от аптеката, а отиди на тест в болницата. Нека се направи преглед и скенер", призова той.

"Постоянно имам обаждания от хора с тестове от къщи и въпроси "Какво да правя". Казвал им да дойдат в болницата. Има и много отговорни хора, които се изолират, но има и такива, които разнасят“, добави професорът.

Според него няма да има повече "зелени коридори" за ваксинации в смисъла, в който бяха преди.

"Информационната система за записване реално ще са "зелените коридори" - дават ти се час и пункт, такива опашки повече няма да има. В момента приключваме - утре е крайният срок, поне в "Пирогов", пожелалите членове на секционните комисии да бъдат ваксинирани и от 11 март продължаваме с хората от първа до трета фаза“, обясни Балтов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Тоя Балтов го качиха на жипката като фльорца от околовръстното и изведнъж стана топ пиар на мутрата!
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как го разбрахте, че в британския вариант, като имаше лекар, който казва, че не знаят кой щам, вариант лекуват? Това значи, че няма нито един лабораторен лекар, който да погледне и изолира вируса. Да докаже кое какво е. Какво лекувате, Балтов? Какви мерки, какви щамеве, варианти като не знете какво вършите. Резил и некомпетентност!
20
1
 
9
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
и ниската култура на Българина ! Най-вече тя
19
16
 
8
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Май е много хубаво простите безсъвестни безотговорни българи егоисти гнусните алчни бизнесмени рестарантьорчета които твърдят ще няма коронавирус да се заразят с него да го изкарат много тежко за да им дойде акъла в безмозъщните им неадекватни празни кухи кратуни.
18
1
 
15
 
! Отговори
Бочко преди 3 години
Изборите са по-важни. От властта и кокала по-важно няма. И не, няма да затварям, щото губя поне 500,000 гласа, туй са кръчмари, фитнеси, БГ *** - всички ще скочат срещу мен.Ще пожертвам пенсионери (електоратът на БСП) и хронично болните. Да ***!Всяка победа иска жертви, нали така?!
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И преди една година имаше лекарства, които лекуват. И сега има. Но са ЕВТИНИ и се ползват ПРИ НЕОБХОДИМОСТ, за разлика от псевдоваксините, които трябва да се наврат на всички, и то ежегодно. Така че, никой от продажниците никога няма да спомене за лекарства и лечения.
16
8
 
8
 
! Отговори
Вирусолог преди 3 години
Основната зараза тръгва от "Позитано" 20 ! Ликвидирайте това гнездо на зараза и България няма да има кьорав вирус ! Как не разбира този народ толкова години ????
15
16
 
9
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Нищо хубаво не можем да очакваме от простите безмозъчни безсъвестни безотговорни българи егоисти гнусни алчни рестарантьорчета бизнесмени всички те мислят само за своята печалба и удоволствие за живота на другите българи въобще не им пука.Заради лекомислените българи които не спазват предпазните мерки и си правят каквото си искат нашата родина България никога няма да се оправи като държава горчиви думи но за съжаление това е самата истина.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този го виждам в парламента скоро. така се прави кариера!
13
2
 
10
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
А разбрах сега кой е виновен - хората, че не спазват мерките, а не Балтов и вожда му дето ги разхлабват. Добре, че беше Балтов да ми го разясни.
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинират ги а те повече се разболяват, странно. От какво ли?
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
демек ситуацията е манджа с грозде !
10
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кръчмарите: "Доказано е, че ковида не се разпространява в кръчмите"Фитнесите: "Доказано е, че ковида не се разпространява по фитнесите".БГ мамите: "Доказано е, че ковида не се разпространява в училищата."Всичкото народ много знае, накрая *** като мухи по стълбищата на болниците!
9
8
 
17
 
! Отговори
Балтов, млъкни преди 3 години
Балтов, млъкни ! Всички нормални хора разбраха, че си платено плашило! Само параноичните хипохондрици все още ти вярват!
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре спокойно, всяка година грипа повтаря края на зимата. Всички страдат от някаква шантава амнезия явно!
7
1
 
21
 
! Отговори
рекордьори по-лошото преди 3 години
А дали не се лекуват в къщи, защото никой не желае да ги приеме докато не са много зле. Както е и с останалите заболявания в БГ. Иначе мерките са закъсняли отдавна, а това е благодарение на "работа, работа работа и компания!!!
6
4
 
4
 
! Отговори
до 1 правете Добро преди 3 години
ТИ направи добро на себе си, че като гледам си пътник
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първата мярка в такива случаи е спиране на вноса на заразата от чужбина. Е, не го направиха вече повече от година. Мутренска му работа.
4
8
 
22
 
! Отговори
x преди 3 години
Мерки за справяне:- Забранява се да се говори за вирус по медиите- Падат всички забраниИ истерията изчезва.Който има симптоми се лекува у дома както всяка година при грипа. Ако си мега зле - личен лекар, болница...Иконимиката и обществения живот работи. Който чак толкова се кефи на мерки, да си ги спазва и да си носи маска, свободен свят сме.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***! Всички признават, че не е от мерките, тоя пак си бае глупостите