В края на седмицата затягат мерките: Ще има ли локдаун до изборите? (ОБЗОР)

Крайното решение ще бъде обявено на брифинга в четвъртък
Обновена: 17 мар 2021 00:04 | 17 мар 2021 00:01, Красимир Ангелов
132
В края на седмицата затягат мерките: Ще има ли локдаун до изборите? (ОБЗОР)
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сериозни мерки срещу разпространението на коронавируса у нас готвят здравните власти. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг пред журналисти във вторник следобед.

Решението за затягане на мерките срещу коронавируса ще бъде обявено официално на брифинга в четвъртък от здравният министър Костадин Ангелов. "Искаме този път да има малко повече подготовка и предварително да се чуем с всички, така че е най-вероятно мерките да влязат от събота в София и от понеделник, евентуално, в цялата страна, ако се стигне до такова решение, така че да може да овладеем този последен пик, който очакваме в следващите две-три седмици. Вълната засяга вече почти цяла България, така че моето лично мнение е, че е назрял моментът и за национално решение, дори то да е два-три дни след това, което се вземе за София", обяви Кунчев, с което даде да се разбере, че мерките по всяка вероятност ще бъдат национални, а не просто регионални, както е в момента. Една от причините за това е нежеланието на местните власти да се конфронтират с местния бизнес, който на няколко места в страната веднага излезе на протест след локалното затягане на мерките.

Още по темата
Сроковете на рестрикциите ще са минимум 14 дни, което по всяка вероятност значи, че и парламентарните избори ще се проведат в условията на най-строги мерки. Възможно е все пак локдаунът, ако бъде приет такъв, да отпадне непосредствено преди вота на 4 април.

КПП-та обаче категорично няма да има.

"Целта е да се ограничат различни прояви от обществения живот от всякакъв характер на открито и закрито, за да се овладее пика на епидемията, който се очаква в близките две - три седмици", уточни доц. Кунчев. Той увери, че не се обсъжда по никакъв начин ограничаване на движението извън населените места. Цели се да се избегне струпването на хора на едно място.

В магазините и търговските вериги мерките ще станат още по-строги, както и контролът по спазването им. Обмислят се и мерки за пиковите часове за пазаруване, когато по традиция се струпват повече хора.

Какви мерки се обсъждат?

Готвените мерки на първо време се очаква да засегнат София, но не е изключено да бъдат наложени и в цялата страна. В зависимост от създалата се ситуация и тенденция, която се запазва, вероятно ще се затворят молове, ресторанти, кафенета, училища, детски градини, фитнеси, а всички културни мероприятия ще бъдат забранени. В големите търговски центрове се очаква да останат да работят само хранителни вериги, аптеки, дрогерии, банки и оптики.

Почти сигурно от следващата седмица всички ученици ще преминат в дистанционна форма на обучение, която ще продължи до пролетната ваканция, която започва на 3 април. Това би дало почти месец липса на присъствени занимания в училище, което да е важен коз в борбата с пандемията.

Официалните данни сочат, че областта с най-много болни към днешна дата е Бургас – 676 болни на 100 000 души. Във вторник местният щаб отмени всички масови събития край морето. В област Плевен болните са 647 на 100 000, а в столицата София – 638 на 100 000.

Единствената област, която не е оцветена в червено на ковид картата е Търговище, където болните са 79 на 100 000. На фона на останалите области в червено сравнително по-ниска е заболеваемостта и в областите Разград, Кърджали и Видин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нищо случайно. И паниката и объркването, което всяват точно в този момент си има конкретна причина. Ама тя не е коронавируса. Този вирус е само инструмент. Без "мерките+ им положението щеше да е същото, а може би без стреса и много по-оптимистично.
89
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То много хора нямат желание да ходят на избори да избират разни тъпаннари дет си пълнят джобовете
88
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковита няма да се махне след изборите, но ГЕРБ си продължават вместо с ОП са със Слави или ДПС или с ДБ.
87
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще ги отложат изборите, просто сега обмислят как да го съобщат
86
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта е от лагане на изборите, всякакви пикове, болно, статистики са само за сплашване пред 04 април.
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Населението трябва да се върне по селата с ТКЗС и границата да се затвори. От 1999 г. се прави точно обратното и се ликвидира страната..
84
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редно е да отменят изборите за 2022 г. И без това си е все ГЕРП.
83
1
 
19
 
! Отговори
Четене с разбиране преди 3 години
Напротив, целта всъщност е отлагане на изборите, предвид "ситуацията". Така че не се знае до кога ще бъдем затворени... Винаги е само за две седмици първоначално.
82
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
спадат спадат, не виждам причина да затварят заведенията нека бойко добре помисли, да не плаче после на изборите!
81
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 20 дена ще видим кой кого ще затвори!!!
80
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен провал и некадърност от страна на управляващите.
79
2
 
33
 
! Отговори
Един. преди 3 години
Като чуя или прочета, че властите "ГОТВЕЛИ СЕРИОЗНИ МЕРКИ" и падам да се смя! Само преди ДВЕ СЕДМИЦИ, Баш Вожда, понаедрял и поостарял, се кле във всичко най-свято, че повече затвяряне нямало да има! ДВЕ СЕДМИЦИ по-късно, Баш Вожда друга песен запя и вече всичко се затваря, колкото и да страдала икономиката. Това нормални хора ли са? Нещо последователно, нещо предварително премислено? Нищо! Само и единствено ХАОС! Ето това е ГЕРБ. На четвърти да не забравите пак да гласувате за тях!
78
0
 
16
 
! Отговори
От дек на дек бе преди 3 години
От кадя на кадя бе!
77
0
 
14
 
! Отговори
Комунални услуги преди 3 години
Абе тоя и другите не дрънкаха ли ,че до два месеца пандемията ще приключи?!!На нищо не мяза това еййй!!!
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че ще има ... Банкянският Пpacyн го е страх от Бай Ставри ... Ще затвори всичко, за да имаме 99,99% Герб на изборите ... Буци... Запаси ли се с вазелин ... ???
75
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Пусни в търсачката "Млад мъж почина след часове лутане по болници в Бургас"Като прочетеш,ще разбереш,защо са меркитеСлучаят на човека перфектно показва,какво значи хаос и блокирана здравна система"---------------Ами щом здравната система блокира при около 10% натоварване на капацитета и (както легла, така и медицински персонал), да и таковам и таковата на системата! Добре, че този вирус не е наистина толкова опасен, че при това крадене и некадърно управление, не ми се мисли...
74
2
 
0
 
! Отговори
dj dance machine преди 3 години
Да видим кои е нормален и кои е ненормален аз се смятам за такъв и няма да се променя докато съм жив заради приумици и платени слуги в тоя град
73
0
 
0
 
! Отговори
dj dance machine преди 3 години
Това го пиша само заради едно да него смятат за. Герои на социалистическия труд а за земен още помня годините като малък какво отношение имаше към мен същия този човек в Ловеч .От сами я него теглих лично затова не смятам да мълча а да говоря нека обществото знае на какво бях подложен от тоя и някои негови братя да дълги години ми пречеше да се развивам защо ли ще разбере сега
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На него го смятат за герои Ати си за лудница докато това е на власт от това държава няма да стане продадена е
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такова образува локдаун до Нова година а може и след нея ти ходи по банките заради това а то на Занзибар или на бали със съдружника по бизнес на почивка