40% от българите искат ваксина, идват още дози

Ефективността не можела да е 100%, но пазят от тежко боледуване
171
40% от българите искат ваксина, идват още дози
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има положителна тенденция сред населението спрямо ваксините срещу коронавирус.

„Към октомври и ноември желанието за ваксиниране беше около 20%, голям беше делът на колебаещите се. В рамките на няколко месеца виждаме, че тенденцията се обърна и към момента около 40% от хората категорично искат ваксина“, каза директорът на ИАЛ Богдан Кирилов в предаването пред bTV.

Още по темата

Ефективността на ваксините не може да бъде 100%, но най-важното – тези ваксини за коронавирус, първите четири с разрешение, предотвратяват тежките случаи, тежкото протичане на болестта и хоспитализациите“, добави той.

По думите му това е най-важният и основен акцент в настоящата ваксинационна кампания.

Данните за положителни резултати на COVID-19 след ваксина се анализират и от Националния ваксинационен щаб. Това е очаквано, наблюдава се и в клиничните изпитвания“, допълни още Кирилов.

Относно въпросите дали напълно ваксиниран може да пренася заразата, Кирилов коментира, че продължават проучванията в тази посока.

„Вече има данни за няколко ваксини, че намаляват в значителна степен пренасянето на заразата, но към момента няма категоричност. Затова е изключително важно да се постигне процент на ваксинирано население, което да позволи да се ограничи пандемията“, допълни Кирилов.

„Изпълнението на Националния ваксинационен план зависи от доставените количества ваксини. По разчетите на производителите с актуализирани доставки, към края на юни очакваме у нас да са доставени малко над 4,5 млн. дози, което значи, че ще има количества за над 2 млн. население“, каза Богдан Кирилов.

Относно временно спиране на препарата на „АстраЗенека“, Кирилов смята, че това е бил правилният ход.

„Беше важно хората в такъв момент да бъдат спокойни и убедени“, допълни той.

Богдан Кирилов каза, че се надява срещите на европейско ниво на тема ваксините да доведат до резултат.
До края на следващата седмица ще имаме доставки и от трите разрешени препарата – днес трябва да пристигнат 16 375 дози „АстраЗенека, другата седмица – 31 500 от „Пфайзер“ и 51 600 дози от „Модерна“. Очакват се и още 150 хиляди дози от страна на „АстраЗенека“ в рамките на следващата седмица.

„Сумирано – очакваме около 250 хиляди дози в страната до края на месеца“, допълни Кирилов.

Директорът на ИАЛ допълни, че през април очакваме по-големи доставки на иРНК ваксини – „Пфайзер“ и „Модерна“.

„Имаме потвърждение от „Пфайзер“ за 250 хил. дози, които да се доставят през април. Очакваме над 80 хиляди от „Модерна“ и около 300 хил. от „АстраЗенека“. Делът на иРНК ваксините през април ще е по-висок“, допълни Кирилов.

Въпреки това той не се нае да каже със сигурност дали това означава, че хората ще имат избор на ваксина или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
Пак да питам преди 3 години
Защо никоя мисирка не попита има ли друга ваксина,освен противогрипната,която трябва да се слага ежегодно! Ей на тоя простичък въпрос месеци не намирам отговор. Моля,ако някой е сведущ ,да ми обади, благодаря предварително!
142
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40% искат, ще рече че 60% не искат.Докога ще манипулирате със заглавия и статии, а долин гер берасти ?
141
1
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Цялата работа с ваксините ми напомня филма "Хлапето" отпреди 100 години. Хлапето троши с камъни прозорците на хората, след което бяга бързо. След 15 минути са появява Чарли Чаплин със стъкла на гърба - добрият стъклар. И почва да поправя прозорците. Да, ама един пострадал от хлапето са сети за какво става дума и подгони него - стъкларя. Така че и хората трябва да осъзнаят кои играят ролята на "стъкларите" в днешно време и да им потърсят сметка!
140
1
 
11
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Въпреки това той не се нае да каже със сигурност дали това означава, че хората ще имат избор на ваксина или не..Как така хората не могат да имат избор за ваксина? Това са пълни глупости!Или, защото предварително е платена сумата за огромен брой от ваксината Астра Зенека, и сега не знаете какво да я правите?Вие с каква ваксина сте ваксиниран, г-н Кирилов?Ние всички искаме да живеем и не искаме за нас, нашите родители, нашите деца...Астра Зенека!
139
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден, звездите им казват различни проценти на журналястите!Вчера бяха 60+ сега са 40 , утре може да са 90!
138
2
 
17
 
! Отговори
факт преди 3 години
Познавам само един мъж на около 50 години, който се ваксинира с първата доза на АстраЗенека, защото ще ходи да работи в Гърция лятото. Втората доза ще му я сложат другия месец. Каза, че имал главоболие и общо неразположение за един ден и една нощ след ваксината. Аз съм против тези отровни химикали и тези експериментални вещества. Не вярвам на производителите, на нито един политик, на повечето лекари..
137
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идват още дози , но от Астра Зенека. Хората правят "екскурзии" до Сърбия за да се ваксинират.
136
0
 
10
 
! Отговори
Ваксини няма преди 3 години
Eврокомисар Тиери Бретон информира, че Европейският съюз не се нуждае от руската ваксина за коронавирус Спутник-V. Така, че ваксинирайте се с Астрата и не мрънкайте!
135
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продължават да лъжат, че народът се натиска като луд да си бие ваксината и да напусне този свят ваксиниран и щастлив.
134
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво правим с останалите 60%, които не искат? За тях няма ли да махнеш мерките вече и спреш да извършваш незаконни действия?
133
1
 
8
 
! Отговори
насам преди 3 години
народе, който избира тук се спира.
132
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РНК ваксини няма да има, защото всичките ще са за отбраните хора на властта. Астра Зенека пък ще стои по рафтовете. Ваксинацията ще се провали и за това Бойко ще обвини Брюксел, защото светци като него не грешат. Ние пък ще си тънем в локдауни и ако пак ГЕРБ спечели ни чака тежко лято.
131
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този фейк,едва ли ще сработи.Но имадруго.Отиваш искаш Модена ,а полупаваш астрата.Повръщаш кръв.Дано оцелееш... Ваксините не работят.Тогава да ги спрат.Да започнат производството наБиопарокса и въпросът е решен.Де топки,де.
130
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи 40% ваксърБалъци може да ги отпишеме в близко време.
129
6
 
32
 
! Отговори
Е, па... преди 3 години
Това, което казват, че имало голям интерес към ваксините отново, представлява евтин пазарен/търговски /трик. Насочен е към не толкова компетентни, уплашени хора. Когато на такъв човек кажеш, че другите нямат търпение да се ваксинират, той си казва - е, аз по-глупав ли съм, ето, хората се ваксинират! И така и той отива. Елементарно, но вероятно работи. Хората са като зомбирани, лесно се лъжат, лесно се манипулират. По принцип, не съм антиваксър, напротив. Обаче, нещо, което ти го хвалят много...
128
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да искат,но не Астра Зенека,а Спутник5 и Пфайзер.Знаете ли,че българи ходят в Сърбия да се ваксинират,защото там има избор?
127
5
 
25
 
! Отговори
мак преди 3 години
Акцент, бум на желаещи доброволно да се ваксинират, таратанци. Може и наистина все повече хора искат да се ваксинират, но не защото вярват в тази ваксина, а защото се задават онези прословути паспорти и ограничения за тези, които не са ваксинирани. Така че т.лупа и шайката да не се хвалят, как народа се юрна за ваксини доброволно и с ентузиазъм.
126
8
 
5
 
! Отговори
loves2drive преди 3 години
*** вика, нека си седим първи по смъртност и последни по ваксинации, то връзка между двете нЕма.
125
1
 
16
 
! Отговори
до 125 преди 3 години
И аз искам да разбера успяла ли е да умори дъртите?!"Сега е момента за апартамента..":)Астра Зенека - ваксина номер 1 за свекървища.
124
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да погледнем статистиката за ЕС на Европейската Агенция по Лекарствата.До 13 Март 2021:Починали вследствие странични реакции към ваксините(вкл. са всички) - 3964Пострадали от странични ефекти, недовели до смърт - 162 610.<br>Уебсайта на агенцията е adrreports.eu , всеки може да провери.