Д-р Симидчиев: Трябва да убедим хората да се ваксинират

Мерки трябват при задъхване на системата, заяви той
9 апр 2021 12:57, Ния Христова
91
Пулмологът д-р Александър Симидчиев очаква покачване на заболеваемостта от COVID-19 след парламентарните избори у нас. По думите му се е получило екстремно струпване на хора, а покачването ще бъде отразено 4-5 дни след изборния ден.
 
Ваксините и мерките срещу коронавируса
 
"Маските и мерките за ограничаване на близостта не могат да направят друго освен да забавят скоростта на пандемията. Устойчивото решение е масова ваксинация, която трябва да се стане след убеждаване на хората - те трябва да бъдат адекватно информирани", заяви специалистът в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
"Засега данните са, че ваксината дава имунен отговор между 8 и 12 месеца след ваксинация. Израел, Гибралтар, САЩ и Англия са все държави, които ваксинираха масово населението си и вече може да отворят икономиката и туризма", посочи д-р Симидчиев.
 
Той смята, че се нуждаем от устойчиви решения, а спешното въвеждане и отхлабване на мерките крие риск да не сме видели правилната тенденция.
 
Д-р Симидчиев е категоричен, че приоритет в следващите месеци трябва да бъде убеждаването на хората да ваксинират и прилагането на мерки, когато системата започва да се задъхва. Научихме много, лекуваме го по-ефикасно. "Но най-същественото нещо е профилактиката - да не допускаме хора да се заразяват", изтъкна той.
 
Влизането му в политиката
 
"Мотивира ме да вляза в политиката това, че виждам системни проблеми. Чисто системно правилата могат да бъдат подобрени. Важно е да се обърне по-голямо значение на профилактиката и превенцията. Ако искаме здрава нация, трябва да обръщаме много повече внимание на детското и на майчиното здраве. Трябва да имаме ясна представа дали данните отговарят на реалността - това се получава с електронизация и дигитални средства", заяви кандидат-депутатът от "Демократична България".
 
Безопасността на ваксината на AstraZeneca
 
"Базирайки се на данните от регулаторните органи, те твърдят, че ваксината е безопасна. Аз лично им вярвам. Ако имахме сигурни данни, че има връзка между ваксината и тромбозите, ваксината или щеше да бъде сложена на втора линия, или да бъде направена промяна в кратката ѝ характеристика. Нямаме данни, че след ваксиниране този страничен ефект е по-чест", обясни д-р Симидчиев.
 
Масова ваксинация и "зелени коридори" само с РНК ваксини?
 
"Имам доста пациенти, които са ваксинирани с векторни ваксини и не виждам някакъв особен ефект при тях, освен че няколко дни имат температура. Страхът обикновено е свързан с липса на информация. Най-големият риск е оставянето на пандемичния процес да се разразява, без да го контролираме. Всички ваксини, които имаме в момента, предотвратяват почти на 100% тежкото боледуване, хоспитализацията и смъртността", коментира пулмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Какво значи да "убедим", нека всеки човек да реши как да постъпи в ситуацията!"*******Да показваме данните от всички проучвания, от всички фази."Преведени" на общодостъпен език, разбираем за хората.Напр., тези дни сравниха хепарин и АЗ по това, че предизвикват един и същи ефект - тромбози.Знаете ли от колко дълго масово хората си купуват хепарин? С дълго описание на нежелателни реакции. Но го ползват.И аз съм също, някога.Сега дали ще продължат?Вероятно, да. Помага.А аспирина? И т.н
74
3
 
5
 
! Отговори
Елена преди 3 години
Боже, този осъзнава ли колко са компроментирани цялото лекарско и политическо съсловие? Кой ви вярва вече на вас ?
73
3
 
13
 
! Отговори
Люпчо преди 3 години
Тоя говори като рекламен агент и лобист. Никакъв лекар не е !!!
72
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този да не е рекламен агент? Това да не е прахосмукачка или прах за пране? Който иска, нека се ваксинира. Аз не съм убеден в безопасността на ваксините и ще пропусна.
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Коприва"Трябва да убедят хората да поемат риска, за да получат троха от печалбата на голямата фармация."Друго си е 100-кратно по-висок риск, ама да нема за фармацията, ***.
70
3
 
9
 
! Отговори
Коприва преди 3 години
Трябва да убедят хората да поемат риска, за да получат троха от печалбата на голямата фармация.Пък ние си мислехме, че превенция означава да се погрижат хората да бъдат здрави. Ужасно болна и застаряваща нация сме не без активното съдействи на всички тия дето сега убеждават и спасяват.
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мнение"Той и нашия личен "лекар" има диплома ама всички знаем как завърши медицина"Тук проблема си е във вас, че сте се записали при него.
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Смъртността при този вирус е много висока и ако всички се заразят, един бог зннае колко стотици хиляди ще умрат в България от този вирус"Само 30-ина хиляди ще фъллят топа, не плаши хората. Е, и 100-ина хиляди инвалидизирани.
67
1
 
7
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Епа това е добре! Но коя ваксина и коя ваксина ще ме убие и коя не! И дали тази ваксина дето може и да не ме убие та дали тя ще ме предпази от африканския тип на вируса! А ще ме предпази ли от бразилкия! А ако се ваксинирам и не ме предпази!? А ако, не дай Боже, след васинацията има странични ефекти които са постоянни! Некак си що не решите първо тез въпросни проблеми и после а ми говорите за всеобща ваксинация!!!!!!!!!!
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АйМислиш си, че това, че си учил медицина е достатъчно да вадиш високомерен и назидателен тон?!Трябва да си специализирал ВИРУСОЛОГИЯ и тогава да се изказваш неподготвенико.
65
2
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Все се питам, защо фармацевтичните фирми не се интересуват от лекарство срещу ковид-а.Разболелите се са малко.Кандидатите за ваксина - безбрежен океан, от който може да се черпи до пълно и окончателно забогатяване.По време на епидемия не се правело ваксиниране - още по-добре ще се появят нови варианти.
64
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Всички т.нар.ваксини са с временни разрешителни поради т.нар. обсоятелство "форс мажор"! Всички имат някакви "странични" ефекти, за които се разбира сега при последната масова доброволна фаза на тестовете! Затова всеки който подлага оголено рамо вече е дал подписана декларация за информирано съгласие!
63
1
 
13
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До МАЙМУНСКИ ГРИПКунчев също иска такива паспорти/сертификати..., но и от СЗО също казаха, че са дискриминационни! А тия нашите просто не са разбрали за новините! Едно време на това му викаха албански реотан!
62
2
 
3
 
! Отговори
Коки преди 3 години
Стига трихте, бо.клуци. Ковида да ви хване и ваксина да си сложитеахах
61
2
 
6
 
! Отговори
Байчо преди 3 години
Ама и този ли влезе в политиката????
60
3
 
9
 
! Отговори
До 61 преди 3 години
Нито ти или някой друг може да ме накара да се ваксинирам!!! Това си е ЛИЧЕН избор! Ти ако искаш се ваксинирай 29 пъти. Пак повтарям,това ЛИЧЕН избор и никой не може да кара другите на сила! Нито с паспорти, нито с привилегии нито с нищо. АКО се стигне до там, че някак си стигне до задължителна ваксина, предпочитам да се РАЗБОЛЕЯ!
59
2
 
5
 
! Отговори
! преди 3 години
Здравните комунисти да внимават!
58
3
 
14
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 3 години
До Анонимен 61Вируса вече го изкарахме. Не ни плаши. Пробвай с нещо друго!О, да! И ваксинационните паспорти отиват по дяволите като средство за принуда. Щатите ги обявиха за антидемократични и ЕС няма да им противоречат за това.
57
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОФцете, които се страхуват от ваксината и не искат да се ваксинират, един по един отиват на заколение под ножа на вируса.
56
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямаме избор. Смъртността при този вирус е много висока и ако всички се заразят, един бог зннае колко стотици хиляди ще умрат в България от този вирус. Примерно при хората на над 90 години умира всеки трети заразен, а при тези на 80-89 години умира всеки пети заразен, но при хората на 30-39 години умира един на всеки 937 заразени. Заради тази разлика в смъртността според възрастта, младите не схващат, че има огромен проблем.