Доц. Кунчев: Стигнем ли 75% ваксинирани, хвърляме маските

Ще се върнем към нормалния живот, вярва експертът
27 апр 2021 12:54, Красимир Ангелов
180
Доц. Кунчев: Стигнем ли 75% ваксинирани, хвърляме маските
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заветната цел пред държавите в борбата срещу COVID-19 e постигането на 70-75% ваксинирани, към което се стреми и България, заяви  главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Количествата ваксини, които получаваме през месец май, ще бъдат два пъти по-големи в сравнение с април, а през юни са четири пъти по-големи. Това ни дава възможност вече да решим проблемите с количеството и да се насочим към другия проблем, който е желанието за имунизация, посочи експертът.

Още по темата
"Ще хвърлим маските, ще паднат ограничителните мерки и ще се върнем към нормалния начин на живот", увери държавният здравен инспектор по време на традиционната пресконференция по повод Европейската имунизационна седмица.

Кунчев припомни, че след отпадането на ограниченията за ваксината на „Джонсън и Джонсън“ тя ще влезе в употреба, но страната ни чака и втората доставка, тъй като засега количествата са малки.

"Искаме да използваме предимството на тази ваксина, че е еднодозова и да я насочим към контингенти, при които е необходим по-бърз ефект. За момента това е туристическата индустрия. Искаме да уверим всеки, който иска да почива в България, че той ще бъде в една безопасна среда. Заявилите интерес от тази индустрия са 80 хил. души, ние сме в състояние да ги обхванем. При добра организация можем да правим над 20 хил. имунизации дневно", увери доц. Кунчев, цитиран от БГНЕС.

Според него веднага щом страната ни обезпечи всички необходими количества за населението, трябва да помогне на сънародниците ни зад граница.

Пред участниците в дискусията доц. Кунчев подчерта, че заради интерференцията между различните вируси, миналият зимен сезон се е стигнало до безпрецедентна ситуация, в която на практика е нямало грипна епидемия, а мерките и масовото използване на лични предпазни средства са довели до безпрецедентен спад при заразните заболявания като коклюш, морбили, хепатит, менингит.

"Дано да успеем да запазим тези навици за по-нататък, за да държим ниско ниво на заболеваемост от различни заразни болести", посочи още доц. Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Главния Инспектор на Всичко може да каже какво,къде и кога.Кунчев се изказва без разрешение а дори не е и по къси ***.Лошо Кунчев.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога сме водили нормален живот доценте, питам само ? :))) Отидох с един стар авер на гости при едни женици (милфчета), та те почнаха да се карат кой първо да ги боцне.... :)) Всеки да го разбира според какво си мисли, мейби ваксинка, мейби кожена ваксинка, требва да се чувстват сигурни, иначе на околовръстното :))
16
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще стигнем 70-75 % ваксинирани на кукуво лято . Ако сме 7 млн , това са над 5.2 млн души. Ако не стане задължителна ваксинацията , няма как да се ваксинират толкова души .
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При 2 млн деца как ще стане номера бе, некадърници ?
14
2
 
26
 
! Отговори
Оффф преди 3 години
Тия маски се оказаха изумителна глупотевина, но пък адвоката ми дръпна напред с парите. От шест дела на мен и познати, точно шест дела спечели в съда за актове за неносене на маска. Едни 1800 лева му дойдоха от небето.
13
3
 
15
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Няма ли оставка за този корифей на мисълта. Неговия гуру си я подаде но този продължава да ни облъчва с негативизъм. Освен това всяка глоба за носене на маски пада в съда така, че можеш да го дух*аш.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей не го е срам как лъже! Нали и ваксинираните боледуват и разнасят вируса! Докато СЗО не разреши махането на маски, всичко е мечти на министър.
11
1
 
24
 
! Отговори
Маймунизация преди 3 години
По тежки работи ще хвърлят по тебе, не само маски.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новородените и тях ли? И за тях също сте приготвили игли душегубци!
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекрасно ще бъде ако си върнем нормалността, но не вярвам, че ще се случи скоро. Всичко, което се случва с ваксините по света е доста хаотично.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ромите с какво ще ги ваксинираме? Кунчев нали вчера каза Джонсъна за ромите, а Модерна за членовете на БСП+ГЕРБ= БКП щото са за Модерна лява България. Нали така каза?
7
2
 
37
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
И защо трябва да се ваксинирам след като съм преболедувал ? Защо сертификата за преболедували е 6 месеца а за ваксинирани безсрочен. Вие как установихте продължителността на имунитета при ваксинираните ? Може би е доживотен. А защо в такъв случай имунитета на преболедувалите да е 6 месеца? зАЩО ТРЯБВА ДА ОТИДА ПРИ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР И ДА ГО ПОМОЛЯ ДА ЛИСНЕ ВАКСИНАТА В МИВКАТА И ДА МИ ИЗДАДЕ СЕРТИФИКАТ ?
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А маските като предпазват що умираме сега и се налага да се ваксинираме.
5
0
 
16
 
! Отговори
ЕГАТИ преди 3 години
тея маски са ненужни очите с а най голямата врата за зарази..а митовете че кат си пипнеш устата с замърсена ръка и тутакси лягаш болен с а тъпня..в слюнката има доста защита..в очите Няма.и кат ти се изкащля някой няма спасение с маскаей мара отварчакат нее болна що сфирки дялна у холивуда..а подмазвачите искарайа че бах брат я хвалел а то тънко я подигра.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
75процента къде?В света,в Европа или в България?Има разлика, нали?Защото и 100пр. да имаме тук -все тая.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Oф сега па маска трябва са си купя че да я хвърлям
2
1
 
20
 
! Отговори
KALki4 преди 3 години
Ваксинирай бабатето с Астра Зенека...@Кунчев, пътя, чантата и бегом марш!
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хуморески разправя бай Ангел.

Спонсорирани публикации