Доц. Кунчев: Стигнем ли 75% ваксинирани, хвърляме маските

Ще се върнем към нормалния живот, вярва експертът
27 апр 2021 12:54, Красимир Ангелов
180
Доц. Кунчев: Стигнем ли 75% ваксинирани, хвърляме маските
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заветната цел пред държавите в борбата срещу COVID-19 e постигането на 70-75% ваксинирани, към което се стреми и България, заяви  главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Количествата ваксини, които получаваме през месец май, ще бъдат два пъти по-големи в сравнение с април, а през юни са четири пъти по-големи. Това ни дава възможност вече да решим проблемите с количеството и да се насочим към другия проблем, който е желанието за имунизация, посочи експертът.

Още по темата
"Ще хвърлим маските, ще паднат ограничителните мерки и ще се върнем към нормалния начин на живот", увери държавният здравен инспектор по време на традиционната пресконференция по повод Европейската имунизационна седмица.

Кунчев припомни, че след отпадането на ограниченията за ваксината на „Джонсън и Джонсън“ тя ще влезе в употреба, но страната ни чака и втората доставка, тъй като засега количествата са малки.

"Искаме да използваме предимството на тази ваксина, че е еднодозова и да я насочим към контингенти, при които е необходим по-бърз ефект. За момента това е туристическата индустрия. Искаме да уверим всеки, който иска да почива в България, че той ще бъде в една безопасна среда. Заявилите интерес от тази индустрия са 80 хил. души, ние сме в състояние да ги обхванем. При добра организация можем да правим над 20 хил. имунизации дневно", увери доц. Кунчев, цитиран от БГНЕС.

Според него веднага щом страната ни обезпечи всички необходими количества за населението, трябва да помогне на сънародниците ни зад граница.

Пред участниците в дискусията доц. Кунчев подчерта, че заради интерференцията между различните вируси, миналият зимен сезон се е стигнало до безпрецедентна ситуация, в която на практика е нямало грипна епидемия, а мерките и масовото използване на лични предпазни средства са довели до безпрецедентен спад при заразните заболявания като коклюш, морбили, хепатит, менингит.

"Дано да успеем да запазим тези навици за по-нататък, за да държим ниско ниво на заболеваемост от различни заразни болести", посочи още доц. Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
28
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПОДИГРАВА СЕ С НАСЕЛЕНИЕТО!!!!ВЪВ БЪЛГАРИЯ ИМА НАД 1.5 МИЛИОНА НЕПЪЛНОЛЕТНИ!!ЗА ДА ИМА ВАКСИНИРАНЕ НА 75% ТРЯБВА ЦЯЛОТО ПЪЛНОЛЕТНО НАСЕЛЕНИЕ ДА БЪДЕ ВАКСИНИРАНО!!!ОЩЕ НЕ Е ОДОБРЕНО НЕПЪЛНОЛЕТНОТО НАСЕЛЕНИЕ ДА СЕ ВАКСИНИРА И АЗ НЕ БИХ ГО ОДОБРИЛ ЩОТО ПОНЕ ДЕЦАТА ДА ОСТАНАТ ЖИВИ!
37
2
 
1
 
! Отговори
до 38 преди 3 години
Дуло ли имаш предвид или долу? или и двете дуло докато паднат долу
36
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Доц. Кунчев: Стигнем ли 75% ваксинирани, хвърляме маските" Преди месец казвахте 70%.
35
0
 
13
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
''другия проблем, който е желанието за имунизация''-ОПАААА........ТУК ЩЕ Е ИНТЕРЕСНО!
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчйиски доло доло
33
1
 
13
 
! Отговори
голЕм хумористКунчеф преди 3 години
Ха-ха-хааааа...........това са горе-долу около 5 милиона души!С тези темпове и най-важното ЖЕЛАЕЩИ....................след 5-6 годинки!
32
3
 
23
 
! Отговори
мунчо преди 3 години
хвърляйте се от моста. не ви щем нито маските, нито отровите, маскирани под формата на алтруистична евтаназия. когато няколко като теб увиснат, тогава останалите предатели бързо ще отменят всякаквата административна гавра с народа.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До не разбралПо статистика ги водят около 10% ваксинирани, но като ги знам наште какви са лъжци според мен няма и 5% реално ваксинирани, Боки сам си каза - прай са на *** и ги *** господарите с 200
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя, толупа и гологлавия мазник като се разкарат ще дам банкет в кръчмата. Омръзна ми да им гледам грозните мошенически физиономии
29
0
 
21
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
А към момента дали има 10-15% ваксинирани?!
28
1
 
23
 
! Отговори
Доци Мунчев преди 3 години
Доц. Кунчев: Стигнем ли 75% ваксинирани, хвърляме маските.............или с други думи:НИКОГА!
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другия начин да хвърлим маските е да изритаме Мунчев и шайката плазмодии
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде :) Ще стигнем
25
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз маската съм я хвърлил още март миналата година и без да съм ваксиниран.
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Доц. Кунчев: Стигнем ли 75% ваксинирани, хвърляме маските"Нали не беше задължителна ваксинацията? Какво е това извиване на ръцете сега?
23
2
 
16
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Мунчев, ти си отиваш след 2 седмици, млъкни малко и се осъзнай замисли се малко както те чака теб и твоето семейство...
22
2
 
3
 
! Отговори
Sk преди 3 години
Ама как да кажете, като не е имало преброяване на населението. Вие броите само колчетата и е врата в шкафчето си.
21
1
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
А!Кви, бе, маски?
20
0
 
8
 
! Отговори
Sk преди 3 години
Сега на колко процента сме?
19
2
 
17
 
! Отговори
никиии преди 3 години
Интересна логика, ако първите ваксинирани са през Февруари, последните през Декември от тия 75% и ваксината дава сигурност за 3 месеца, а ваксинираните продължават да разпространяват вируса. Как смята Кунчо процентите през Декември?