Българи купуват продаваните от руснаци имоти по Черноморието

Впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция
4 май 2021 14:08, Елка Василева
257
Българи купуват продаваните от руснаци имоти по Черноморието
Снимка: архив, БГНЕС

Руснаците с имоти по българското Черноморието масово ги продават. Оттеглянето им от пазара не е заради коронавируса, а заради поевтиняването на руската рубла, смятат брокери. Има някои, които са теглили кредити в евро в родината си, за да купят имот тук. И като преценят кредита през обменния курс на рублата спрямо еврото, вече им излиза неизгодно да имат имот в България, пише „Труд“.

90% от апартаментите на руснаци край морето в момента са заключени и се продават. „Над 5 хил. апартамента са закупени от руски граждани, но при така създалата се ситуация започна отлив и те вече обявяват апартаментите си за продажба. Но по-важното е, че се проявява интерес от българи, които искат да купят имот в Поморие, защото градът освен море, слънце и пясък има нещо друго, което го няма никъде другаде, това е лечебната кал“, казват брокери на имоти.

Докато руснаците се оттеглят от пазара на недвижими имоти обаче, българи със спестявания инвестират смело в къщи и апартаменти. В бранша отчитат сериозен интерес за купуване на просторни жилища, както и на терени край морето в близост до голям град. „По Черноморието бих казала, че най-много търсят имоти в Бургас. Това е градът, в който е концентрирано търсенето почти отвсякъде. Може да са чужденци, може да са от Хасково, от Ямбол... Градът е хубав, добре е разположен между южното и северно Черноморие“, казва брокерът Велина Василева.

Очакваното влизане на страната ни в еврозоната кара много българи да инвестират в имоти, макар че 80% от покупките на жилища са с ипотечен кредит, отчитат брокери. „Голяма част от търсенето е насочено към Созопол, без да изключваме сделките в Поморие и Несебър“, казват брокери.

Мнозина от българите, които се тревожат от обезценяване на парите им, предпочитат да вложат спестяванията си в недвижим имот. „Другата цел е закупуването на жилище с инвестиционна цел, тъй като имотът е стока, която никога не губи цената си, както златото“, казват от бранша.

Брокери отчитат и липсата на англичани, които традиционно купуваха селски имоти в Странджа. През последните месеци само един германски гражданин е купил къща в Созопол. Но впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция, чието желание за покупка на имот в Европа е свързано най-вече с възможност за правене на бизнес.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"В България продължителността на живота расте също"За това ли България е първа по смъртност в света и най-бързо намаляваща нация?
157
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, така е когато те обявят официално за нерприятелска държава... Ами няма луди да рискуват парите си.Да живее ББ и неговия голям приятел Ердо. И само УСА ...
156
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Я па я..!Особено ако тия 13 хил. лева са само във фантазиите на русофилите.:)))
155
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците са "Свободни", но не могат да идват да си ползват имотите.Имат щедри финансови стимули за деца, но прираста им продължава да пада.Имат изобилие на газ, но студуват.Живеят "добре", но продължителността на живота им е по-ниска от България.Странна работа.
154
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо несебърския още не е осъден? Щото в един момент ТУРСКА ТИКВА получи обаждане от ТУРСКАТА агентура. Доган, Пеевски, Тиква, Костов - едни и същи турски агенти под една шапка, дето всяка година по 5 милиарда турски преводи.Ония апартамент с железните решетки на ДПС? Там държат близо 20 милиарда. Като дойде време и тероризъм спретват.Кой уби евреите с автобуса преди години по времето на главния апартаменчик?
153
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми така е ,като Путин унищожи долара и руснаците останаха сал с рублая, а тя взе ,че потънаааа. и сейчас кричать:Денги неть !
152
6
 
16
 
! Отговори
да си отиват преди 2 години
Руснаците си изядоха хляба при Американците и сега ще страдат.То си беше несправедливо когато Клинтън загърби Источна Европа и най-вече България и Румъния като даде тлъсти сделки на Русия за ядрено гориво и ракетни двигатели.Награди ги за престъпленията които извършиха в Источна Европа.И докато Вишеградската четворка имаше отношения с Захарна Европа, а Румъния в сферата на влияние на Франция, ние увиснахме в ръцете на мутрите които и днес искат да жертват родината в интерес на Русия.
151
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 153"Ами тогава защо ходи министърката в САЩ да проси за богати американски туристи, като те няма да дойдат защото им е далече. Виждам, че българите са много интелигентни, като управниците си."Сам си задаваш тъъпи върпоси и сам се чудиш, защо няма отговори на тъъъпите ти въпроси. Няма отговори именно защото са тъъпи.
150
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете една институция във България, където да няма тайни турски агенти? Америка дори ни натресоха, кой? На Херо Мустаците. Оная чорла дето всяка година ходи с джипа по два пъти в Несебър. Познайте защо? Щото Несебърския кмет, жена му е турски агент. Пере пари с диаманти. Българските шпиони спят
149
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 152"В грешка си. Русия от няколко години вече има положителен прираст, и продължителността на живота се увеличава, докато българите след 30 години в ЕС и НАТО са първи по смъртност в света и най бързо намаляващо население."Я дай прираста на Русия за последните 5 години, да видим дали съм в грешка.В България продължителността на живота расте също, с тази разлика, че е по-висока от тази в Русия.
148
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От цялата статия разбрах, че брокерите са се набълбукали с имоти за продажба и раздуват как нашенецът се скъсвал да ги купува.Гладна кокошка - евро сънува...
147
1
 
9
 
! Отговори
болен русофоб преди 2 години
Ама как така ще ги продават . Нали ще се отцепват , ще обявяват автономия и Путин ще ни окупира Черноморието
146
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАми тогава защо ходи министърката в САЩ да проси за богати американски туристи, като те няма да дойдат защото им е далече. Виждам, че българите са много интелигентни, като управниците си.
145
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВ грешка си. Русия от няколко години вече има положителен прираст, и продължителността на живота се увеличава, докато българите след 30 години в ЕС и НАТО са първи по смъртност в света и най бързо намаляващо население.
144
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименА като ходи министърката да проси освен в Русия, и в САЩ за богати американски туристи, защо не идват богати американски туристи по черноморието?
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 147Намаляваш, но ние нямаме щедри "бонуси" за деца.Чудното е защо в страна с обявени от вас такива няма положителен прираст.Някакви идеи?
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 145Ходи.
141
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименА как е прираста на населението в членката на ЕС и НАТО американската партньорка България?
140
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 132/143"Предпочитам бояришник пред шербет..."Я кажи какво руско ползваш ..... и какво турско, да видим какво "предпочиташ".
139
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАми що не ходи министърката в Америка да си върши работата да проси за богати американски туристи от Флорида и Калифорния, ами ходи да проси за турсти в Москва за руснаци с 250 лева заплата?