Скоро ли ще отпадне изискването за носене на маска на закрито?

Проф. Чорбанов: Ще представя българската ваксина срещу коронавирус тази есен
Обновена: 15 май 2021 13:41 | 15 май 2021 09:37, Елка Василева
148
Скоро ли ще отпадне изискването за носене на маска на закрито?
Снимка: архив, БГНЕС

Прекаралите COVID-19 и ваксинираните в огромна степен не разпространяват заразата и не трябва да носят маски. Това каза проф. Андрей Чорбанов от БАН пред БНТ.

В голям процент хората, които са се разболели март-април миналата година все още имат имунитет, смята професорът.

Според него няма нужда прекаралите вируса да се ваксинират. "Все пак не знаем колко дълъг е имунитетът. Трябва да се прави проверка за антитела", добави той.

Още по темата

"Нормално е властите да се страхуват. Няма как да знаем дали ще има четвърта вълна", каза Чорбанов и добави, че очаква скоро да падне забраната за носене на маска на закрито.

"В Европа има големи индийски общности. Малко вероятно е да се предпазим от тази нова мутация. Говорим за 1 млн. ваксинирани у нас плюс 350 000 българи, които официално са прекарали вируса, но реално тази цифра е много по-висока", каза той.

Ще представя българската ваксина срещу коронавирус тази есен на конгрес пред световната научна общественост. Всяка държава, която има своя разработка, може да бъде много по-независима, коментира Чорбанов.

Той допълни, че искат да има 2 форми - инхалационна и имунизационна. По думите му българската наука е свикнала да има неглижиращо отношение към нея. Чужди държави обаче имат интерес към техните разработки, а досега не са имали такъв интерес от нашата държава.

Вирусът на COVID-19 мутира бавно, в много малка степен. Все още обаче не знаем какъв е процентът на хората, които няма да бъдат засегнати от вируса. Никой обаче не е застрахован, това обаче не трябва да променя начина на живот, заяви Чорбанов.

„Имах много слаби симптоми, нищо не ме болеше, нищо видимо от многото неща, за които се писа. Нямах никакъв апетит и тогава усетих, че нещо не е наред. Кръвната картина вече показа, че нещата никак не са добре.  Не редувах подобрение и влошаване, не загубих обоняние, но вкусът ми се промени. Действително имах тежки поражения на дробовете. Сатурацията ми падна доста под границата. Лекуваха ме по стандартна терапия - коктейл от медикаменти. Бях 12 дни в болница", разказа за своята среща с болестта Чорбанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
0
 
! Отговори
до 26 Койчо преди 2 години
И кой ги дава ти ли?Кой????Хайде да ни осветлиш къде го пише това а?
20
3
 
15
 
! Отговори
Курти преди 2 години
Тоя ми е Неприятен защото има натрапчивата физиономия като Мутрата от Банкя, чиято физиономия и алчност е наследил. А също и Нечистоплътното излъчване. Направо Вони. П.С. Пийте си ракията с мезе и Аптеките ще станат пак държавни........
19
4
 
15
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Ако не сте в течение на нещата-дава се награда от 1 500 000 евракис за научно изследване, ДОКАЗВАЩО съществуването на SARS-CoV-2.Не се виждат желаещи на хоризонта. ЩО тЪй??
18
1
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Антителата рано или късно изчезват, защото организма няма нужда от тях, но т-лимфоцитите ги създават много бързо при необходимост. Това е т.нар. клетъчна памет или имунитет, а антителата са вече вторичен продукт на тези клетки. Или по-иначе казано - това, че в даден момент нямаш антитела не означава, че тялото не знае как да се справи с тая нова настинка..
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не им се смейте на заглавието!Тези, които са го сътворили, може да са ваксинирани по два пъти.
16
0
 
1
 
! Отговори
знаещ преди 2 години
До О хо хо Така става при отравяне и вдишване на БОВ!
15
6
 
9
 
! Отговори
АГЕНТ 07 преди 2 години
До ВъпросАМИ В КОНСТИТУЦИЯТА ЯСНО Е ЗАПИСАНО ----ЗАБПАНЕНО Е НОСЕНЕТО НА МАСКИ И ДР МАТЕРИАЛИ ЗАКРИВАЩИ ЛИЦЕВИТЕ ЧАСТИ
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато напрааааави ваксина и ще дойде нов щам дето няма да го бори.Всяка година ще има нов щам и нова ваксина.Това е новият грип свиквайте!
13
3
 
21
 
! Отговори
Дрън дрън преди 2 години
Прекарах Ковид леко началото на миналата есен, Ноември си правих тест за антитела и имах. Миналата седмица си направих пак....НУЛА антитела!!! Да те таковам у професора!!! Предполагал?!?! Стотици хиляди го изкарахме, тествайте бре вашту ***! Какво предполагате
12
2
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
А по какво е профееееесор профеееесорът?Неуважаеми "професоре" Овчаров, откога 1 милион и 350 000 станаха цифри?
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво е лежал в болница?Няма диагноза!!!!!!Настинка!
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя за себе си не позна, тръгнал другите да учи. Дреме му на него, нали неговата рода няма да мре на стълбите. Цялото това цирково представление е за пари, иска финансиране на научен труд, и за една къщичка де. До една година ваксини против covid вече няма да се произвеждат. Ще има лекарства за всеки случай.
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И не пише дали е пребуледувал короната.Пише за симптомите и че е лежал в болница и лекуван с коктеил,както и,че е имал поражения на белия дроб.Диагноза няма!А уж беше ваксиниран!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама тия не си оправят заглавието, обаче...
7
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз нали не вярваше че вируса е опасен. След като се разболя каза че щото английския вариант бил наистина опасен затуй бил болен. Иначе през цялото време разработвал ваксина, пък държавата не му давала пари за нея.
6
0
 
11
 
! Отговори
Не знаех, че е... преди 2 години
...забранено да се носят маски на закрито, но кака *** вече ни осведоми ;)
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"раните в огромна степен не разпространяват заразата"Няма нито едно едничко изследване, което дори отчасти да показва подобно нещо. Ако има - моля, кажете ми.
4
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че кой спазва бе пумпали... тая настинка все ви изпи мозъка
3
1
 
7
 
! Отговори
Хотра преди 2 години
Днес. бг тази сутрин май не са пили кафе...
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си нося в къщи.