Скоро ли ще отпадне изискването за носене на маска на закрито?

Проф. Чорбанов: Ще представя българската ваксина срещу коронавирус тази есен
Обновена: 15 май 2021 13:41 | 15 май 2021 09:37, Елка Василева
148
Скоро ли ще отпадне изискването за носене на маска на закрито?
Снимка: архив, БГНЕС

Прекаралите COVID-19 и ваксинираните в огромна степен не разпространяват заразата и не трябва да носят маски. Това каза проф. Андрей Чорбанов от БАН пред БНТ.

В голям процент хората, които са се разболели март-април миналата година все още имат имунитет, смята професорът.

Според него няма нужда прекаралите вируса да се ваксинират. "Все пак не знаем колко дълъг е имунитетът. Трябва да се прави проверка за антитела", добави той.

Още по темата

"Нормално е властите да се страхуват. Няма как да знаем дали ще има четвърта вълна", каза Чорбанов и добави, че очаква скоро да падне забраната за носене на маска на закрито.

"В Европа има големи индийски общности. Малко вероятно е да се предпазим от тази нова мутация. Говорим за 1 млн. ваксинирани у нас плюс 350 000 българи, които официално са прекарали вируса, но реално тази цифра е много по-висока", каза той.

Ще представя българската ваксина срещу коронавирус тази есен на конгрес пред световната научна общественост. Всяка държава, която има своя разработка, може да бъде много по-независима, коментира Чорбанов.

Той допълни, че искат да има 2 форми - инхалационна и имунизационна. По думите му българската наука е свикнала да има неглижиращо отношение към нея. Чужди държави обаче имат интерес към техните разработки, а досега не са имали такъв интерес от нашата държава.

Вирусът на COVID-19 мутира бавно, в много малка степен. Все още обаче не знаем какъв е процентът на хората, които няма да бъдат засегнати от вируса. Никой обаче не е застрахован, това обаче не трябва да променя начина на живот, заяви Чорбанов.

„Имах много слаби симптоми, нищо не ме болеше, нищо видимо от многото неща, за които се писа. Нямах никакъв апетит и тогава усетих, че нещо не е наред. Кръвната картина вече показа, че нещата никак не са добре.  Не редувах подобрение и влошаване, не загубих обоняние, но вкусът ми се промени. Действително имах тежки поражения на дробовете. Сатурацията ми падна доста под границата. Лекуваха ме по стандартна терапия - коктейл от медикаменти. Бях 12 дни в болница", разказа за своята среща с болестта Чорбанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Около мен и мой познати загинаха двайсетина човека от Ковид, а един спихоо по -долу казва, че нямало вирОс! Категорично съм поне още 1 години задължително маски в Лидл, Кауфланд, автобуса, метрото, трамвая, тролея , таксито, аптеката, моловете, киното, театъра, операта и др.
40
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
скоро няма да отпадне носенето на маски. След индийския щам ще дойде още по-заразен и така поне 10 години или колкото им е кеф на правителствата да мачкат хората.
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 52Здраво си се паникьосал от Коронавируса! Дори си стигнало до неговото отричане и несъществуване! Замислил си отивай веднага на лекар!
38
1
 
12
 
! Отговори
Чобанов преди 2 години
Скоро ще отпадне забраната за носене на ***.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Вируса мутира бавно"... каза проф. ЧорбановА щабчето ревеше че мутира бързо и не могат да му хванат спатиите на вируса, затова били и новите щамове, щото бързо мутирал...Загубил апетит и тогава се усетил че нещо не е наред, въпреки че кръвната картина показвала че нещата не са наред....Всеки лангърка нещо и целта е една - дезинформация на обществото, насаждане на страх и паника.Ам... побой де, а?
36
4
 
10
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Само платените вият за маски. Щом им плащат от НПО-та да сеят пропаганда за намордници, замислете се, на кой му трябват тези маски?Маската - бървия белег на звяра, част от дрес кода на сатанистите. Маската означава, че са ви подчинили, че сте никой, че тяхната воля е по- силна от вашата. Бездушните *** подчиняват хората с душа - тъжен свят.
35
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад при цивилизацията носенето на маска и спазването на мерки се счита за признак на цивилизованост и култура, децата от малки се приучват да носят маски и да комуницират през пластмасови прегради, а родителите правят дори секс с маски. Само в диви и изостанали азиатски и африкански страни като Русия и Занзибар не спазват мерките и не носят маски!
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с хипохондриците вървеше преди да има 30 хиляди надвишена смъртност, мангъроиди мръсни.Късайте си дипломите и се връщайте на село.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Категорично НЕ!не излизай от вас тогава, хипохондрик. Няма да лисваш на света.
32
3
 
2
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Ще ще дойдат нови щамове, и намордниците ще останат и хората ще стоят затворени в къщи. Без пазари и суровини икономика не се прави, а Путин показва анимационни филми, така че пригответе се за дълга пандемия.
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорбака трябва да поддържа партийната линия на славуца и тошко сценаристчето.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия строгите мерки са отменени още от миналото лято, дори много преди да се появят ваксините и руснаците пътуват свободно във всичките 22 държави на Русия, докато в ЕС свободното пътуване е отменено а полицията арестува и бие ако си без маска на улицата. При това Русия има много по добри показатели по отношение на вируса отколкото на запад където налагат репресии.
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези маски, тестове и инжекцийки, си ги наврете в ядрения кратер, кафявата база, разпраното отверстия, oпърдянaтa пещера и тнт.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорбанов, ти нали го беше изкарал, пък се оказа, че си ни излъгал? После те тресна Ковида и се озова в болница, иначе го наричаше грипче, безсимптомно и т.н. В главата ти е чорба, направо мътеница!
27
1
 
4
 
! Отговори
Тялото преди 2 години
За едно нещо не е прав. Последното проучване в САЩ доказва, че ако си го прекарал и си сложиш само 1 доза ваксина получаваш повече антитела и клетъчен имунитет от най-тежко прекаралите, както и от всякаква комбинация от ваксини.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАБРАНА? за носене на маски на закрито...що за несериозно отношение!
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моите уважения към учения, но бях разочарован от множеството измислици, пожелания неподплатени с факти и някои откровени неистини, които изрече в предаването на Любенов.
24
2
 
13
 
! Отговори
хирург преди 2 години
Маската за мен е част от задължителното работно облекло и никога не я нося навън. С удоволствие дишам свежия майски въздух след работа без да го прекарвам през един излишен атрибут! Хубав ден ,българи!
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбра Чорбанов, че не само неговата работа е важна, но и хората да се ваксинират на време!
22
7
 
24
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
Напълно е излишно носенето на тези па,рцали по улиците и където и да било!Маската е защитно и предпазно средство при близък контакт на човека с болен при работа в запрашена и опасна среда и то за определено време, а не за постоянно! Другото е терор и пълна глупост и лъжа!