Проф. Чорбанов: Мерките твърдо бяха неадекватни, справиха се лекарите

Болните и възрастните да се ваксинират, призова той
20 май 2021 10:50, Красимир Ангелов
172

На фона на затихващата вълна на коронавируса, се надигат притесненията за по-опасни варианти. Гърция въвежда задължителна имунизация за професиите на първа и втора линия. Ще я последва ли България и това ли е начинът за постигане на колективен имунитет?

"Аз съм твърдо "за" задължителната имунизация, когато става дума за особено опасни инфекции с изключително голяма смъртност. Този вирус, както и грипният, има много силен социален ефект. Но в никакъв случай не е от тези, които може да бъдат сложени в тази графа. В този аспект съм против задължителността. За болните и възрастни хора е оправдано да рискуват с ваксината, отколкото да рискуват с вируса", заяви проф. д-р Андрей Чорбанов - директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология към БАН.

Още по темата
В студиото на "България сутрин" той подчерта, че изборът на работа в тези сфери е свободен и хората не са там на робски труд. Всеки лекар и човек, срещащ се ежедневно с много хора, има свободната воля да избере дали да се предпази или не, категоричен е проф. Чорбанов.

"Ваксините са факторът, който прави колективния имунитет за редица заболявания, за които имаме политика ваксините да са задължителни. Тук става дума за съвсем друго нещо. При положение, че много голяма част от населението се е срещала с вируса, колективният имунитет ще бъде сбор между ваксинирани и прекарали заболяването", уточни той.

Специалистът е убеден, че рисковите групи трябва да бъдат имунизирани, както и всеки, който се чувства застрашен. За здравите хора в трудоспособна възраст би следвало да е въпрос на избор, смята имунологът.

"Измерването на антитела не е фактор за защита на населението. Една компонента от защитата е. Огромната част от защитата е от фактори в имунната система, които срещат целия вирус. Това, че един вирус е мутирал, може да заразява повече хора или да стане по-слаб, но не го прави по-малко разпознаваем за имунната система", обясни проф. Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

"Третата вълна с британския щам порази хора, които при първата и втората вълна не бяха заразени. Той заразява в по-голяма множественост. Не можем да гадаем какво би се случило, ако индийският щам се прехвърли в Европа. Той няма как да бъде скрит от Европа. Великобритания ще бъде тест доколко ваксините са ефективни върху този щам", каза още той.

"Мерките твърдо бяха неадекватни, справиха се лекарите. Над година продължават да бъдат страшно натоварени. Впечатлен съм как реагираха медицинските екипи на всичко, което се случва", каза още проф. Чорбанов.

Самият той също пребори коронавируса, но признава, че е останал изненадан, че може да заболее толкова тежко. Здравият организъм не спира вируса. Излязох доста бързо и вече спортувам активно, сподели директорът на департамент "Имунология".

Проф. Чорбанов бе депутат по време на краткия живот на 45-ото Народно събрание. Признава, че парламентът му се е сторил странен и с прекалено много притовоборства.

"Радвам се, че парламентът вече прилича на истински, където хората не са съгласни с една или друга политика и изразяват мнение. Особено съм горд от гласуването на Изборния кодекс, който би дал различни правила за провеждане на избори. Категорично това бе най-същественото, от което трябва да започнат промените", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неадекватен е така нареченият доктор, Чорбанов. Неадекватен е и говорителят на Слави, Тошко Африкански, който вярва, че целият свят не е бил прав в мерките си.
122
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си струва да се обръща внимание на хора като тоя т.н. псевдо учен. У нас мерките бяха най-адекватни и либерални. Малко се позабавихме с ваксините, което е истина. Ако с тях всичко бе наред успоредно с предприетите мерки щяхме да сме отличници. Колкото до Чорбанов да благодари на Господ, че оздравя. Обикновено на такива като него той рядко прощава.
121
4
 
14
 
! Отговори
Чорбанчето преди 2 години
лети на крилете на глупостта. нещо обаче дамските бикини на лицето не го опазиха. И ще си говори глупости до край.
120
2
 
17
 
! Отговори
хард преди 2 години
Повярвайте ми, мерките си бяха най-либерални в БГ. Нямате си представа как е в Азия , Австралия или Америките. За Африка няма да коментирам, там малко ме интересува какво става! Ако всички народи си освиркваха и протестираха срещу правителствата, както Вие , нашето, досега нямаше да има държави, а племена и катуни в пещерите. Мога да кажа, че нашите се справиха БЛЕСТЯЩО! Сега като всичко е минало и почвате реваншиски като някой от СпецНаз , да търсите под вола , теле. Теленцата сте вие, кукундре
119
4
 
16
 
! Отговори
Михайлова преди 2 години
Т. н. професор Чорбанов е корумпирано и нагло човече! Всички в БАН го знаят като псевдо учен и натегач! Интересува се единствено от къде може да паднат малко пари! Мангъров 2!
118
0
 
4
 
! Отговори
??? преди 2 години
В България при хората над 80 години вкл., умира един на всеки пет заразени с с вируса. Трябва ли да се ваксинират или не?
117
1
 
15
 
! Отговори
wer преди 2 години
Напоследък се нагледахме и наслушахме на професори. Явно трябва да се промени нещо, не би трябвало титлата професор да няма покритие в татковината ни.
116
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До дддд до 10480% от хората го карат леко, нема кво да те мислиме, че едва си оцелял. А и да не беше - пак нема проблеми. Хора умират всеки ден.Да живее Мангъров.
115
2
 
6
 
! Отговори
славянин преди 2 години
''Болните и възрастните да се ваксинират, призова той''Не мога да се начудя що за ''лекари'' са тези и що за медицина са учили, след като точно по медицинските канони ваксина се слага на ЗДРАВИ ХОРА!? А имам и друг въпрос - ако кандидатът за ваксина откаже да подпише декларацията за информирано съгласие за рисковете от ваксината и да освободи от отговорност безотговорните, дали ще му сложат ваксината!?
114
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Като разбрах,че е бил депутат от ИТН,падна в очите ми по-низко от дъното.Освен с кариеризъм и желание да получаваш прилична запалата без да се напрягаш не мога да намеря друга причина един професор да се присъедини към тази сбирщина п р о с т а ц и.И само между другото да кажа на професора-щом лекарите се справиха,значи системата се пак е работила,може не идеално или много добре,но все пак е осигурила на медиците условия да се се справят.
113
1
 
13
 
! Отговори
срам и позор преди 2 години
г-н Чорба се обявява срещу всички български медици съветвали Национолния Щаб и Световната Здравна Организация за мерките взети от бившото правителство
112
0
 
8
 
! Отговори
До 120 на тоя ... преди 2 години
Защо още не си разбрал, че за овладяване на епидемията повечето неща са преди да се включат лекарите? Например карантина за всички идващи от чужбина - това лекарски проблем ли е или на държавата? Изолирането на огнищата на зараза е също задължение на държавата, а не на лекарите и т.н.
111
7
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Още от февруари-март 2020 за всеки мислещ човек беше ясно, че мерките да неадекватни. Останалите говореха за строги мерки, за меки мерки, но не и за адекватни мерки. Първата мярка трябваше да бъде спиране на вноса на заразата от чужбина, което важи и до днес, но вноса на заразата така и не беше спрян. Други елементарни мерки като дистанция и маски ги имаше на хартия в ограничен вариант, но държавата не налагаше спазването им. При констатирането на заразен не се проследяват контактите му и зараза
110
4
 
0
 
! Отговори
Уте отвори устичка преди 2 години
Я ми кажете не на шега, гълта ли много тази мома? Тра ла лаллалалалалалал
109
3
 
18
 
! Отговори
Кучето Бах'ти преди 2 години
Бе то и Славуца не верваше в К-19, *** се разболе резко и неочаквано.Ба'хти смешниците!
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хем говорят за първа,втора линия за ваксиниране заради инфектирането като застрашаващо персонала и увеличаващо заплащането,хем говорят за повсеместно ваксиниране на населението заради инфектирането застрашаващо населението и увеличаващо заплащането,че искат да го ваксинират,но без следващите линии да споменават щом и те участват в борбата с заразата всячески инак на кого му се заискало да се разболее от заразата освен на някой симулант симулиращ заразата заради облага от различен вид.
107
2
 
9
 
! Отговори
На тоя .. преди 2 години
..нещо не мога да му хвана аршина, много заболели (но не цялото население) - мерките тотал щета, много починали и оздравели - лекарите се справили.
106
0
 
10
 
! Отговори
дддд до 104 преди 2 години
До Ми, де да знамДа така е,само че има нещо друго,всеки го изкарва индивидуално по тежест на заболяването.Аз бях 26 дена на кислород,буквално едва оцелях,Удари ме в краката и сега вървя трудно.Племенницата ми го изкара нещо като твоето семейство,сестра ми го изкара в къщи, на лигли,с кашлица,температура и продължава вече с трети антибиотик.Загубих и майка и в борбата с КОВДИ19.Така че,може само да се радвате че сте го изкарали по най лесния начин.
105
2
 
12
 
! Отговори
дддд преди 2 години
До онзи ден същия този разправяше съвсем други неща за КОВДИ 19.Днес е на друго мнение,кога да му вярва човек не знам!
104
4
 
9
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
Другари,сега след като премине пандемията, Ние, отявлените критикари, ще кандидатстваме за званието АКТИВЕН БОРЕЦ СРЕЩУ КОВИД -19За справки и подаване на молби - Дондуков 2