Божков от Дубай: Активи в САЩ нямам, личният ми бизнес е унищожен

Според американските власти той е подкупвал държавни служители
170

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След налагането на санкции срещу шестима българи заради корупция от страна на Съединените щати, българската прокуратура обяви, че ще предприеме действия срещу всички посочени. От държавното обвинение припомниха, че срещу четирима от шестимата вече има дела. Как реагираха Божков, Пеевски, Желязков и останалите трима на обвиненията?

Прокуратурата подкрепи позицията на САЩ, че "върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава", призовавайки за единни действия против организираната престъпност и корупцията.

Още по темата
От държавното обвинение посочиха, че клиенти на прокуратурата са четирима от шестимата в списъка. Сред тях е бизнесменът Васил Божков с повдигнати задочно 18 обвинения. Според американските власти той нееднократно е подкупвал държавни служители, сред тях "настоящ политически лидер".

От Дубай Божков коментира твърденията на САЩ.

"Кой друг е бил рекетиран? Естествено, че съм плащал и съм дал доказателства, иначе нямаше да съществувам отдавна. Видях, когато плащам - какво се случва. Какво да ме притеснява? Личният ми бизнес е унищожен. Активи в Щатите нямам. Аз, който съм страдал от рекет, отнемане на имущество, съм подложен на санкции, а тези, които го осъществиха, като Борисов, имат чадър", заяви Божков.

Сред вече разследваните от прокуратурата са още - бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев и бившите служители на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов. През целия ден те не отговаряха на обажданията ни.

В писмена позиция обаче Манолев заяви, че няма обяснение за случващото се. С писмена позиция още снощи излезе и бившият депутат от ДПС Делян Пеевски. Според САЩ той "редовно е бил замесен в корупция, използвайки влиянието си и подкупи, за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори от българското общество. Пеевски отрече корупционни действия и предупреди, че адвокатите му зад океана ще предприемат мерки.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
3
 
! Отговори
Министърът преди 2 години
Съобщение за МВР ЕЛИН ПЕЛИН Някой от бившите началници ще влязат във затвора взимали са подкуп и са превишавали правомощията си и са окривали улики за дадено престъпление 4 души им се разказва играта от всякъде Петко Костов нови хан Богдан Филов от Мусачево и Янко Янков дознателя от Елин Пелин МВР И ДРУГИЯТ Е ОТ ЛЕСНОВО РАБОТИ ВЪВ МЕБЕЛИ ЯВОР
91
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПомнещНа Бойко вече му е писано да умира много бавно, малко се стреснах като го прочетох,но това са му приготвили за дяволиите и страданието,което причини на хората.
90
11
 
8
 
! Отговори
Българско Лято преди 2 години
Който застане на пътя на г-н Васил Божков (Аллах да му наспори години) ще страда много!!Абе глупави чавета изобщо ли не се замислихте защо прякора на г-н Божков (Да се свети името му) е "Черепа"??Който е препречил пътя му бял ден не е видял. И рода му до 9то коляно!!
89
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков искаше да направи музей ,съвсем законен и за всички българи и туристи в България, а сега къде колекцията ,бе хаймани? Къде е ? Защо не я изложите на показ в някой музей? Това е собственост на цяла България.
88
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков: Ходих до Белград, не ме пуснаха в затвора да говоря със Сретан ЙосичХазартният бос към САЩ: Ако Бойко е Ваш *** син, вземете си го!
87
10
 
5
 
! Отговори
до 86 преди 2 години
Най-вероятно отдавна е разпродадена или дадена за фалшифициране. Ако си мислиш, че ще прибере колекцията си - лъжеш се. Отдавна некой друг, удобен, зад граница, колекционер или колекционери са платили една торба пари и са я изнесли. За това е и целия тоя театър.
86
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПомнещДори и ген. Атансов каза,че Божков е малък престъпник, а Бойко е голям престъпник, нямам повече коментари! Отначало застанах на страната на Бойко,но след тези думи и след като се разрових,разбрах,че Атанасов е прав. ....Нямал бил "за пенсии" Бойко,хахахахаааааааа,просто ще се разплача, а за пачки,кюлчета,луксозни имоти за много милиони и милиарди евро откраднати има!
85
11
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 години
Черепа се оказа голяма хапка за алчните устен а на Буци и Шиши, свали единия от власт и съсипа бизнеса на другия, а дори и не успяха да го арестуват.
84
10
 
22
 
! Отговори
въпросче преди 2 години
мая общата нема ли да се изкаже в защита на шефа и , или ше го направи когато изтрезнее ? !
83
11
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Пари с САЩ няма, в ългария съдът му върна всичко без колекцията и отмени запора на сметките му. Е загуби си бизнеса, но успя да бутне Тиквата от власт,та въпроса е кой от двамата е по-прецакан
82
11
 
10
 
! Отговори
София преди 2 години
Шкембе воевода купи на Боци протекции като заръча изтърбушените F-16'ки. Разбраха се под масата да скалъпят некакво смешно обвинение и айде - пускаме по медиите. Боци чист като сълза. Дума нема за некадърните ремонти, дума нема за търговията с влияние, дума нема за рекетираните бизнесмени от високопоставени лица във властта. Циркова трупа САЩ. Жалка история, типично краварска.
81
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А къде е колекцията на Божков, защо не я изложите в музей? Къде е ?
80
7
 
18
 
! Отговори
Кольо преди 2 години
Абе Василе, нали щеше да показваш някакви документи за Борисов и Горанов за корупция какво става 1 година мина нищо няма и ли твоите докоменти са като Рашковите а!?Подхвърли за наивниците,Борисов имал 4 милиарда и до там.
79
15
 
6
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Грешката на Борисов ,беше че се заигра с Божков! И 2 Мата се помнят и познават,от едни други времена! Мутренските! Децата не знаят,но аз помня! Борисов успя скачайки от пост на пост в държавата,да се " облече" в държавна " власт"! Божков не успя ,защото не му е било цел!-:( А явно е трябвало а? Борисов от тук на татък,ще получи СРЕДЕН ПРЪСТ на мераците си за каквато и да било ВЛАСТ за в бъдеще НА ГРУПИРОВКАТА МУ ГЕРБ! Свършен Е ВСЯКАК ВЕЧЕ!-:)
78
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този череп се оказа яко просто парче. Цялата световна банкова система оперира с Щатите и само да мернат някъде твоя сума, веднага ще я приберат. Без въпроси.И този се оказа нечии бушон, получил червено куфарче в зората на прехода.
77
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и ЕС са знаели но си траеха ,но иначе тоя Пеевски си открадне на милиони ,че как става без подкрепа от герба ,същото е при Божков ,кой го пусна да излети ,тоест коридор са самолета му ,и на другия ден го търсе ли ,цирк
76
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божко що не нарисуваш пак некой комикс ве, че да се посмеем, ами си тръгнал да се оплакваш - колко милиона имаш скрити по целия свят
75
6
 
16
 
! Отговори
до 62 преди 2 години
Кюстендилската слива може да е при земевладелеца Илчовски да копае кукуруз или да търси под вола теле
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега прочетох,че и този Христосков е от фондацията "Тракия" , по принцип в тази фондация са патриоти, наследници са на българи избягали от кланетата от териториите на днешна северна Гърция и Одринска Тракия, там са събрани хора патриоти.
73
2
 
14
 
! Отговори
www преди 2 години
Ако имаше нощо да казваша и да доказваш. Като е толкова ербап що не отиде в щатите и да говори тогава под клетва в някой съд...