Божков от Дубай: Активи в САЩ нямам, личният ми бизнес е унищожен

Според американските власти той е подкупвал държавни служители
170

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След налагането на санкции срещу шестима българи заради корупция от страна на Съединените щати, българската прокуратура обяви, че ще предприеме действия срещу всички посочени. От държавното обвинение припомниха, че срещу четирима от шестимата вече има дела. Как реагираха Божков, Пеевски, Желязков и останалите трима на обвиненията?

Прокуратурата подкрепи позицията на САЩ, че "върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава", призовавайки за единни действия против организираната престъпност и корупцията.

Още по темата
От държавното обвинение посочиха, че клиенти на прокуратурата са четирима от шестимата в списъка. Сред тях е бизнесменът Васил Божков с повдигнати задочно 18 обвинения. Според американските власти той нееднократно е подкупвал държавни служители, сред тях "настоящ политически лидер".

От Дубай Божков коментира твърденията на САЩ.

"Кой друг е бил рекетиран? Естествено, че съм плащал и съм дал доказателства, иначе нямаше да съществувам отдавна. Видях, когато плащам - какво се случва. Какво да ме притеснява? Личният ми бизнес е унищожен. Активи в Щатите нямам. Аз, който съм страдал от рекет, отнемане на имущество, съм подложен на санкции, а тези, които го осъществиха, като Борисов, имат чадър", заяви Божков.

Сред вече разследваните от прокуратурата са още - бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев и бившите служители на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов. През целия ден те не отговаряха на обажданията ни.

В писмена позиция обаче Манолев заяви, че няма обяснение за случващото се. С писмена позиция още снощи излезе и бившият депутат от ДПС Делян Пеевски. Според САЩ той "редовно е бил замесен в корупция, използвайки влиянието си и подкупи, за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори от българското общество. Пеевски отрече корупционни действия и предупреди, че адвокатите му зад океана ще предприемат мерки.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Защото ги прехвърли преди две години и сега ох горкия, помощи ще му събираме. То била да си опериран от срам, но това вече надхвърля границите.
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този човечец се помисли за някакъв дон, кръстник - дълга маса, пури, али бали. като го измъкнаха на светло, се оказа тъжна история...
130
0
 
2
 
! Отговори
R преди 2 години
Пиши и скимти те арабухите които са до теб ще се събудят скоро ще си персона нон грата в uae
129
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твърди, че не му пука! А ДАЛИ е така кой ,кой ще ти каже......и подсвирквам си даже..... Дано имаш сметки в РУСКИТЕ Банки!МУТРИТЕ НА БКП ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ! ЗАЕДНО С АГЕНТИ И ЦЯЛАТА МРЕЖА ОТ ПАЯЦИ ОПЛИТАЩИ УМОВЕТЕ НА ХОРАТА ДА ВЯРВАТ НА ПРЕСТЪПНИЦИ!СЪСИПАХТЕ ХИЛЯДИ ХОРА, ПРОГОНИХТЕ НАРОДА ДА СЛУГУВА РО СВЕТА
128
0
 
3
 
! Отговори
еее преди 2 години
е 20лв за интернет абонамент . все ще има небойте се и 300лв за един таблет да поства от дубай
127
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той активи в щатите няма, ама щатите се разполагат с всеки техен партньор както си пожелаят, включително обединените емирства. Да не стане така да остане без средства дори за достъп до интернет и социалните мрежи, където се подвизава.
126
3
 
10
 
! Отговори
Арменския отец преди 2 години
Разплакаф са.Каква несправедливост,каква съдба?!
125
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" личният ми бизнед унищожен"....Още мноого тиня има около тебе.Колко семейства почерни,колко майки разплака,бе педофил.
124
0
 
3
 
! Отговори
хаха преди 2 години
До АнонименБих добавил към "два вола отпред" и по едно магаре отзад.
123
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави,ДБ,БСП и ДПС най-много пищяха срещу Гешев,че разсипвал бизнеса на Черепа!А сега мушмороците църкат нежно,колко правилни са санкциите!
122
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За празника -6 септември искам Чорапа,Чалгаря,Черепа,Лодкаря,Шопара,Цецо мустакя,Сокола и Мая Въртоглавата в една талига с решетки...два вола отпред и от град на град да ги разкарват за радост на целия български народ!
121
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя само руснаците ще го оправят.Като шиши.
120
18
 
1
 
! Отговори
Бай 100ян преди 2 години
Ще гласувам за Божков защото имам точно 50 000 малки причини да го направя. Вие тук нямате и 1 причина да гласувате за който и да е !!! Само когато заработи Националната Лотария ще може да си получим парите !
119
24
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Най-накрая Българско Лято е в медийте. На изборите след месец ще получат най-малко 7% . Само Божков е в състояние да смаже Тиквата , Пеевски ,Гешев и сие !!Никой не иска от Божков да управлява държавата . Искаме от него реваншизъм и точно заради това Българския народ ще му даде достойна подкрепа !
118
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха ха Божков се хвали, че първи информирал САЩ за корупцията в България. И какво се получи ? Оглави този списък т.е. крадеца вика дръжте крадеца.
117
2
 
14
 
! Отговори
Колов. преди 2 години
Пеевски и Божков си ритат здравните книжки...
116
2
 
13
 
! Отговори
DMS Божково лято преди 2 години
Моля който има възможност да донесе по едно яйце или част от риба може и недоядена пред министерството че май ще има протест а организаторите не си вдигат телефона благодаря от сърце!!!
115
4
 
19
 
! Отговори
Гледащ преди 2 години
Едни не спят защото се чудят как да си запазят парите, а други не спят защото не знаят как ще прекарат следващия ден. В България - работиш цял живот и не можеш да се класираш за пенсиониране...В Германия - работиш 5 години за минималната пенсия. На това ли казват ,, В България е добре"
114
17
 
1
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Унизително е да се поддавате на идьотските внушения на САЩ. Ако имаме проблеми в семейството, ние трябва да се оправяме сами. Намесата на САЩ и особено взимането нс страна от Държавния департамент трябва да се санкционира.
113
3
 
20
 
! Отговори
DMS Божково лято преди 2 години
Днеска протести нема ли бре че надникна кой ще плаща майче къде си организирай ни моля те !!!