Запорират сметки и активи на попадналите под ударите на "Магнитски"

Какви ще се последиците за санкционираните, но и за страната ни?
157

Блокирани сметки, конфискувани активи и забрана да работят с американски банки и системи за разплащания. Това очаква българите, попаднали под ударите на глобалния акт "Магнитски".

Какви ще се последиците за санкционираните, но и за страната ни?

"Задължението на всички субекти, подчинени на американското законодателство, или такива, които попадат под американска юрисдикция, е да нямат трансакции с тези лица", заяви преподавателят по европейско право Христо Христев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Санкциите обхващат също така близки и бизнес партньори на санкционираните. Могат да се разпрострат и до банките, в които имат сметки",

Според Христев финансовите операции на санкционираните български граждани ще бъдат силно ограничени. Ако искат да развиват някаква икономическа дейност зад Океана, ще трябва много внимателно да прикриват самоличността си.

Eкспертът е категоричен, че процедурата е надеждна и не може да бъде политически мотивирана. На същото мнение е и бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

"Не е политически актът, въпреки че са замесени политици. Истината е, че са взети мерки това да бъде изцяло правно действие. То стъпва на закон, на процедура. Очевидно внимателно е премислено да спази процедурата за едно правно действие. Смятам, че той е с отворен край. Ще има продължение", коментира тя.

До момента санкциите срещу тримата български граждани са най-мащабните въз основа на глобалния закон "Магнитски". Така България се нареди до страни като Саудитска Арабия и Китай.

Целта на закона "Магнитски" е противодействие на злоупотребата с човешки права и на корупцията, чието разрастване застрашава стабилността на международната политическа и икономическа система. Той е кръстен на Сергей Магнитски, който умира в руски следствен арест, след като разкрива данъчна измама, чрез която руски държавни служители на практика са откраднали бизнеса на един от неговите клиенти.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Удри мафиотите
78
18
 
4
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
С какво право САЩ се разпорежда в суверенна държава като България?
77
7
 
5
 
! Отговори
Той Спаси Европа преди 2 години
Евреите си правят каквото поискат.Ясно е Шиши, миши, добре.Ама кой е този, който запорира сметки и огромни суми пари, само след някакво писмо на Американците до "суверенна" България ? Той беше прав.
76
0
 
1
 
! Отговори
Имам въпрос: преди 2 години
"Слушам Азазело""Защо нарекохте Симеон 2 нищожество месир? Все пак той геноцитна цял народ,открадна парите за децата им, пласира се на позиция да ч.у.к.а цял живот,уби много свестни хора, европейският съюз и САЩ го пласираха на позиция да не може да бъде пипнат,копилетията му тормозят цяла страна ипо всякакъв начин,построи образование произвеждащо *** - по стандартите на злото,той трябва да е голямата работа тук!""И кой ще е малката работа тук Азазело?""Да го изкараме свестен?""Няма как
75
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шиши е за затвора.Компания ще му прави Толупа.
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на Толупа ли ще му запорират сметките.Той също е в кюпа.
73
3
 
3
 
! Отговори
до 86 преди 2 години
Има техника с която да се разпознаят цифрите на банкнотите.Ако се открият,дори може да се види дали са пипани от Борисов.А тогава както казва подчиненият му гладен прокурор:''Ще светне като елхичка''
72
2
 
1
 
! Отговори
до 86 преди 2 години
Ама ти верно ли мислиш,че са фейк?Леле колко заблудени имало?Е няма да се оправим никога с такива наивници като теб!
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един Пеевски от година време знае , че ще бъде включен в този списък . Оправил си е нещата за токова време
70
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
"... бледоликия брат настъпи мотиката два пъти..."
69
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако шкафчетата не бяха фейк, Борисов отдавна да е излетял с 300.
68
6
 
8
 
! Отговори
дадоха рамо преди 2 години
САЩ дадоха едно рамо на ГЕРБ. Това ще им даде поне няколко процента, и отново ще са първа политическа сила.
67
2
 
5
 
! Отговори
интересно защо преди 2 години
САЩ наложиха тези санкции за корупция точно сега, и точно на тези 4ма? Нали сме партньори от 30 години, едва сега ли се появи корупцията в България и САЩ се затичаха да ни помагат, или и преди това през тези 30 години в България не е имало корупция?
66
2
 
8
 
! Отговори
Швейцария преди 2 години
Какво стана с демократа от ДПС Христо Бисеров, Швейцария даде информация която и поиска българския съд за транзакциите по сметките на демократа Христо Бисеров, или? САЩ ще наложат ли санкции на Швейцария и на швейцарските банки?
65
2
 
4
 
! Отговори
обикновен българин преди 2 години
САЩ са загрижени за обикновените хора в България и взимат парите на българските бизнесмени които те са открандали от обикновения българин и така ни оправят. Мене ми прави кеф САЩ да ме оправят, поклон за САЩ, навеждам се дълбоко!
64
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От къде на къде САЩ ще крадат парите на БЪЛГАРСКИ бизнесмени!? Защо още не е привикан оня посланик техния!?
63
3
 
11
 
! Отговори
мда преди 2 години
Според САЩ да даваш подкупи на държавни чиновници и управници е корупция и се налатат санкции, но за чиновниците които са взимали подкупи не е корупция, те не са корумпирани, няма санкции защото са служили верноподанно на САЩ.
62
6
 
6
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 2 години
Мачкай Джо! ГЕРБ - победа!
61
1
 
5
 
! Отговори
а защо? преди 2 години
А защо САЩ наложи санкции само на тези няколко души, само тези 4ма ли са корумпирани в България, или има и други, и ако има защо САЩ не им наложи санкции и на тях.
60
2
 
0
 
! Отговори
Не бе ... преди 2 години
Едни ще кажат *** като нас, други ще кажат самия Сатана си прибира вересиите, ВОЛАНД КЪДЕ Е ОТРЯЗАНАТА ГЛАВА!Дяволските яйца я изядоха. "Месир къде ви дупките в стените.""Да си чувал за гипсова замазка Азазело.""Обикновено аз я използвам месир""Обикновено да - Азазел, но едни от Асгард за малко да влязат, а нали ги знаеш тях""Тоест наложило се е ....да предотвратите ... ""Те принципно като някой излезе...""Аха""Ама сега искаха да влязат""И затова сте още с глава месир""Май да"