Премиерът обсъди сътрудничеството в ЕС и НАТО с испанския посланик

Кои са предизвикателствата пред двете страни?
10
Премиерът обсъди сътрудничеството в ЕС и НАТО с испанския посланик
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Стефан Янев разговаря с посланика на Кралство Испания в София Алехандро Поланко Мата за възможностите за задълбочаване на двустранните отношения във всички области от взаимен интерес и конструктивното сътрудничество в рамките на ЕС и НАТО.

Премиерът Янев изрази увереност в по-нататъшното успешно развитие на приятелските връзки и ползотворното партньорство между България и Испания въпреки предизвикателствата, породени от разпространението на COVID-19. Българският министър-председател очерта положителна перспектива за надграждане на отношенията както на двустранна основа, така и в рамките на участието на двете страни в различни международни формати, съобщиха от правителствената пресслужба.

В рамките на разговора бяха обсъдени възможности за задълбочаване на сътрудничеството в областта на вътрешните работи, икономиката, транспорта, образованието, културата, както и по отношение на военната сфера. Основен акцент бе поставен върху потенциала за по-ефективно взаимодействие по въпросите на миграцията и охраната на границите.

В хода на разговора бе потвърден интересът на двете страни към търсене на нови форми на сътрудничество, организиране на бизнес форуми в приоритетни сектори за установяване на контакт между представители на бизнеса, осъществяване на визити на политическо ниво.

Във военната сфера фокусът бе насочен към споделянето на опит, включително по отношение на развитието на военните способности. Подчертана бе необходимостта от повече съвместни тренировки. Акцент бе поставен върху перспективите за по-ефективно взаимодействие в контекста на възможностите, които предоставят Европейският фонд за отбрана и Постоянното структурирано сътрудничество (ПЕСКО).

Специално внимание бе обърнато на предизвикателствата, свързани със „Зелената сделка“ и  работата по Плана за възстановяване и устойчивост. В тази връзка бяха обсъдени възможностите за обмен на информация и опит.

Относно актуалните въпроси, касаещи разширяването на Европейския съюз и присъединяването на страните от Западните Балкани, бе изразена принципна подкрепа и от двете страни. Министър-председателят Стефан Янев препотвърди българската теза по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония и акцентира върху необходимостта от прагматичен подход, така че да не се допускат противоречия на двустранна основа да бъдат пренесени в европейското семейство.

Посланикът на Кралство Испания изрази разбиране по отношение на националната ни позиция.

В рамките на срещата между министър-председателя Стефан Янев и посланик Алехандро Поланко Мата бе обсъдено също предстоящото провеждане на парламентарните избори на 11 юли и предизвикателствата пред двете страни в това отношение.

 


10
Още по темата: ИспанияНАТОЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Радев за смях... преди 1 месец
Само в банановите републики в мирно време избират генерали за президенти и министър председатели.
8
2
 
1
 
! Отговори
помнещ преди 1 месец
до 7 Аз да те попитам тебе "бако" па даже и да си "кюсе" още.Ако знаеш какво значи това! А твоят "лщбимец" мутрата бивша комунистическа др Борисов.Нима Имаше "министри" за нещо? Нима лично ТОЙ Не се появяваше и "коментираше" неща които Изобщо Не му бяха работа? Ма то не спираше с пиарите си бе човек! Някакви цифри говореше,от които и хабер си нямаше бившето борче! Това и Живков НЕ ГО ПРАВЕШЕ ПРЕЗ СОЦА БРЕ МОМЧЕ! Едва ли разбираш,до къде беше СТИГНАЛ С ПИАРИТЕ СИ др Борисов!?-:( Беше нищожен!-:(
7
1
 
2
 
! Отговори
Вуте пита преди 1 месец
Тоя Стефчо Янев нема ли си външен министър, че само с посланици се среща? А в Брюксел дали ако отиде някой ще го забележи?
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
bravo, satrudnichestvo na kvartal nadejda, garmen, blok karmen i na faculteto ! ;)))
5
3
 
2
 
! Отговори
помнещ преди 1 месец
Браво господинПРЕМИЕР! -:) Невероятно е това което виждам! И то не заради друго,а защото Бившата МУТРА,Освен с "посланничкта" на САЩ,с друг НИЩО НЕ " ОБСЪЦДАШЕ" на всеслушаниед!!! Ще се радвам,ако бъдещ ДЕЙСТВАЩ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ! Не знам от къде те изрови Радев! Но ми харесваш! Не ме натоварваш ПО НИКАКЪВ НАЧИН! И най важното.Си ерудиран и зрял мъж! И никога с РЪЦЕ В ДЖОБОВЕТЕ! Ще вършипш работа! Убеден съм! И вярвай ми! ХАРЕСВАМ НОВИНИТЕ И ГИ ГЛЕДАМ.ОТКАКТО СТЕ УПРАВЛЯВАЩИ!!! -:)
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво може да каже или направи тоя мун....ьо-аватар, без да направи поредната пакост? Всяко гномче в служебното правителство опъва жили да се докара на Грипчо, ама то кражби, банки, язовири, касови апарати, правителствени болници, хазната - в Боковото чекмедже, леле - ужас! И какво стана? Пари в държавата има, и откъде са тия пари? Ами мунь...те си спестяват от закуската - да им имам "закуската4!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки път когато прочета "премиер" се сещам за Борисов. Другите са бледа имитация, демек менте.
2
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
червените атлантици много обичат натото... още патриархът на атлантизЪма у нас соломон паси спаси БКП-то, защото атлантикът по дефиниция е безроден комунист.
1
3
 
7
 
! Отговори
Е преди 1 месец
Как иначе, нали са все червени зад ници, народът даже поговорка е измислил за деветте баира и мага ретата !