В РС Македония: Цар Самуил за политиците един, а за учениците друг

Доц. Наум Койчев за постигнатото от историците на двете държави
20 юни 2021 14:10, Ния Христова
229
"Пет исторически личности в действителност сме уточнили през февруари 2019 г. и от тогава общо взето няма никакъв прогрес". 
 
Това каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Наум Кайчев, съпредседател от българска страна на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси между София и Скопие в коментар на отново повторената теза от премиера Зоран Заев по време на посещението му в София за постигнато съгласие от историците за 5 исторически личности.
 
"И за съжаление все още тези решения (б.р. - за петте личности) не са публикувани, не са изпълнени и нещо повече – видяхме от страна на колегите от Скопие регрес дори по отношение на цар Самуил, за когото иначе сме приели решение за съвместното му честване като владетел на средновековната българска държава и оттогава всъщност колегите отказват същата формулировка да бъде вписана в препоръките по отношение учебниците в Република Северна Македония. Те твърдят, че един бил цар Самуил за политиците и за обществото, а друг трябвало да бъде за учениците. Тоест по някакъв различен начин трябва да се представя за различни прослойки на обществото," коментира Кайчев пред водещата Милена Милотинова.
 
На въпрос съществува ли такова двойнствено разбиране в други държави по отношение на историята, историкът отговори: "Ами не мога да видя подобен паралел."
 
Целият разговор - вижте във видеото.
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самуил е убил брат си, заедно с целия му род. Синът на Самуил измолва пощада само за братовчед си. След години именно пощадения братовчед пък убива синът на Самуил. Какво да правиш, роднински отношения
150
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
166 Да, България има вина и я прие мълчаливо, плати я твърде скъпо, в пари, животни, машини, жито...Въпросът е, че само тя бе наказана и то твърде много, останалите балкански страни, които заграбиха повече територии, отколкото великите сили им бяха отредил, извършиха нечувани кланета, грабеж и депортация, а в Македония и асимилация, това са сърби, гърци и турци. Одринска Тракия, Егейска Македония, Вардарсща Македония, са пропити със страданието и кръвта на невинни българи, пред очите на великите
149
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
164 До анонимнияглепак. Първо, научи откога тези земи/на днешна РСМ/, се наричат Македония. През Ранното Средновековие, територията на днешна РСМ, която е била част от България, не се е наричали "Македония", /в извори от това време се споменава Долна земя/, древна Македония се е простирала върху днешните: Северна Гърция, Южна България, част от Турция.
148
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради алчността на Фердинанд загубихне половината изконно български земи през 1913г.Ок. С това съм съгласен.По негова заповед нападнахме съюзниците си, бяхме наказани и загубихме всичко. Непоправима щета. Но не разбирам защо за нашата глупост и алчност тогава, сега обвиняваме Гърция, Сърбия, Румъния, Русия, и марсианците, а не самите нас? След победата ни над Турция 1912 ние държим 170хил.км2,с цялото Беломорие и Тракия, но това не ни стига, искаме и Солун и Истанбул. И се бием за тях!
147
1
 
18
 
! Отговори
никакво отказване преди 2 години
Клекнем ли сега, осъмваме без история, език, фолклор, традиции, без Вапцаров, Димитър Талев от по-нова време. Всичко било тяхно - Ботевата чета и тя била тяхна, заради перо Македонеца, светла му памет! Моментът е исторически и изключително определящ. Не искам ние и децата ни и внуците ни да се червят и да гледат в земята заради едни нагли грандомани! Най-голямо е задължението на нашите политици, които досега, за 30 години, нищичко не са направили за националната ни кауза! Дойде времето!
146
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
151 Какво предлагаш? Да наречем цар Самуил "македонски цар", ами къде му е царството? Няма такова известно, по това време. Да наречем Гоце Делчев "македонец", когато самият той и роднините му, са се определяли като българи и не само той Г.Пърличев, братя Миладинови...Климент Охридси ,Наум, са били на служба при българския цар, в държавата България, по неговата воля са били изпратени в Българската архиепископия, в Долните земи, днешна РСМ...Това е гавра със световните исторически правила.
145
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв Цар Самуил бълнуват тези. Тяхната история няма 70 г.
144
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
148 Заради алчността на Фердинанд, България бе несправедливо наказана от нея бяха отнети територии населени с българи. Великите сили си зотвориха очите пред кланетата на българи, извършени от сърби гърци и турци. Днес, фашистите на 20 век са сърбите, които стъписаха света със зверствата си,във войната в Югославия. Белград и Москва,подклаждат макидонизма в РСМ. Затова, не вървят преговорите с нашите западни съседи, защото не искат, да се разделят с титовизма и македжнизма, с омразата.
143
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
151 Да, Русия има полза от раздорите между балканските държави, тя ги предизвиква. България е помагала много на РСМ, по пътя й към ЕС, иска да я види в ЕС, първа я призна, като държава. Но да приеме, кражбата на българска история и език да пусне РСМ за отваряне на преговорната рамка с ЕС, без от другата страна, да се прави нещо, без да се приложи договора от 2017, не може.
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дума "зачин" в българският език НЯМА. Нито в разговорния, нито в писмения литературен език. Никога не е имало. Това е *** и леснопроверим ФАКТ, не знам защо трябва да го отричате и да ми триете постовете.
141
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактът, че Русия има интерес ние да сме разделени трябва още повече да ни сплотява!------//////------ Тиквения гьс защо не реши въпроса, а избяга от отговорност?
140
3
 
14
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
Да видим с паметта на Гоце Делчев опитът за гавра докъде ще стигне! Ако им позволим, разбира се!
139
4
 
12
 
! Отговори
България над всичко преди 2 години
Мизия, Тракия и Македония.................за истинските българи са само географски понятия!!Македонците да спрат да крадат БГ-история.............иначе ще гледат ЕС през крив макарон!!!
138
0
 
15
 
! Отговори
Самуил преди 2 години
Великият български цар Самуил предизвика в 21-и век истинско раздвоение в мозъците на днешните северномакедонци. Сигурно неспокойният му дух броди и витае над главите ни в тия негови земи и е силно смутен какво става - накрая сигурно е избухнал в неудържим смях! Чуди се и се смее - как така за пред учениците да е един, за останалите да е друг! Вече е ядосан! Не на нас, а на тия които посмяват да опитват гавра с паметта му, с името му и с името на държавата му!
137
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си даваме история, език, род и родина, пък ти с който искаш се обединявай. И НЕ, НЕ НИ Е СРАМ!
136
27
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
Българи, не ви ли е срам? Вместо да работим в насока за обединение на балканските държави, ние се дъpляме като кpacтави кyчета и един друг се хапем! Срамота! България само ще спечели от една съседна държава член на ЕС! Фактът, че Русия има интерес ние да сме разделени трябва още повече да ни сплотява!Да, вярно! Самуил е български цар и винаги е бил. Но това не трябва да е пречка за съюза на нашите две държави! Македонските националисти трябва да бъдат "изчегъртани" както се изразява Слави.
135
2
 
7
 
! Отговори
до 148 преди 2 години
Абе, Анонимен, ние се пеним, а ти от кои си?
134
2
 
16
 
! Отговори
Заев преди 2 години
Заев го видях на една снимка как е вперил поглед в Курц - във Виена на някаква конференция. Ама поглед ви казвам. Добре, че нямаше как да се разбере какво му говори - впрочем, то е ясно - лъжи, че България има териториални претенции и иска промени в прочутия им идентитет. Но пък и ЕС вероятно не е очаквал от България такава твърдост. Нали досега все викахме Йес.
133
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде стига се пенихте бе, и през 1913 така се пенихте срещу всички, безкомпромисно,арогантно,отказвайки всякакви преговори. Искахте целия Балкански п-ов да вземето, Цариград, Солун атакувахте, но много бързо ви приземиха всички околни държави. В междусъюзническата война-1913г.Първа Национална катастрофа. И после какво? Сто години реваншизъм. Ама каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи
132
3
 
5
 
! Отговори
А Х преди 2 години
Ония правешки селянин не трябваше да гони българските мохамедани,а да спретне едно гонение на лъже българите,уж македонци.Ония хорица бяха такива работливи и добри,а Ролката точно тях погна,а не тия диваци и измамници.Конунистите я започнаха тая свинщина,и те ще я довършат.Помнете ми думата.