Панайотов: Не става дума за пилотска грешка при разбиването на МиГ-29

Министърът за първи път намекна за грешка при командването
26 юни 2021 11:56, Елка Василева
161
Панайотов: Не става дума за пилотска грешка при разбиването на МиГ-29
Снимка: архив, БГНЕС

"Не става дума за пилотска грешка в никакъв случай. Вчера съобщих, че се провеждат две разследвания. Едното на военна полиция, което се стреми да установи фактите и обстоятелствата, а другото на прокуратурата, което търси вина. Аз боравя с данни на военна полиция, които са на мое подчинение – те вина не търсят и пилотска грешка не е тяхно заключение. Не е и мое заключение, не е и наше заключение“, заяви служебният военен министър Георги Панайотов пред bTV за катастрофата с изтребителя МиГ-29 в Черно море.

„Никой не си е помислял да стоварва вина на майор Терзиев. Предложил съм го за най-високата военна награда“, допълни Панайотов.

Още по темата

Още не установено защо движещата мишена, която е преследвал майор Терзиев е падала по-бързо. Сред възможните причини според Панайотов е проблем с парашута ѝ, дори той да е бил възпламенен и затова да е падала по-бързо.

Мишената е спусната от 7000 метра, както предвиждат нормативните документи, а стрелбите са се провеждали на между 4000 и 7000 метра. Следствието ще установи защо не е било прекратено учението, след като мишената е започнала да пада по-бързо и под определената височина. В тази ситуация учението е можело да бъде прекратено и от пилота, и от неговия командващ, отбеляза Панайотов.

Когато изтребителят изчезва от радарите, е бил на 1200 м височина и се е движел по последни данни, без информация от „черната кутия“ с 950 км/ч. „Не съм пилот, но бях уверен от моите подчинени във ВВС, че не е критично ниска височина. 1200 м е една доста ниска височина и на това учение пределната височина е била 2000 м, но 1200 м е височина, от която пилотът може да се измъкне, може да вземе решение, но все пак става дума за непрогледна нощ и няма хоризонт. Тук идва ролята на тези, които го командват къде се намира над земята“, каза Панайотов.

С тези думи за първи път военният министър намекна за грешка на командването. Панайотов отрече категорично да внушава хипотезата за пилотска грешка. В никакъв случай не става дума за това, категоричен бе той. Но не отговори директно на въпрос тогава за грешка на командването ли става въпрос. Боравя с данните на военна полиция, те не търсят и установяват вина, обясни министърът.

Имената на щурманите, които са направлявали майор Терзиев, са известни, но те са следствена тайна и не могат да бъдат съобщени, каза военният министър.

Последните думи на майор Терзиев са били „Поразих целта, излизам от атаката“, а според неговия командващ е звучал спокойно, разказа служебният военен министър.

Вече е установен контакт с производителя и чакаме отговори дали точно тази черна кутия е правена в Русия, или в Украйна. Този, който я е произвел, може да разчете данните най-добре и с него ще работим, за нас няма по-лесен или труден вариант дали ще е Русия или Украйна. Надяваме се, че изцяло са съхранени данните и ще бъдат снети на 100%, обяви министър Панайотов.

С майката и с брата на загиналия пилот се е видял, тогава съпругата му не е била в къщата и той не е разговарял лично с нея.

"Защо се скатаваме в миши дупки, оставят вас да говорите пред обществото празни приказки, г-н министър", написа му тя снощи във Facebook.

Жена, която скърби и има моето пълно съчувствие, отвърна Панайотов. Но не, не са празни приказки, черната кутия ще отговори предприел ли е нещо майор Терзиев в тези последни 13 секунди.

Да обещае на Димитрина Попова, че вината няма да бъде стоварена върху загиналия й съпруг, призова го водещата.

Майор Валентин Терзиев е герой и съм го предложил за най-високата военна награда, отвърна министърът. Шабла 2021 е учение, което се провежда не за първи път, разследването ще установи дали някой не си е свършил работата и трябва да понесе отговорност, коментира той.

12 часа и 50 минути е нальотът на загиналия пилот от началото на годината. Ако не се беше случил този трагичен инцидент, до края на годината можеше да има към 60 часа нальот, техниката е изправна, МиГ-овете ни са надеждни, посочи Панайотов. Докато през 2024 г. бъдат усвоени новите изтребители, разчитаме на тях, напомни той.

Но фокусът дотук е бил върху придобиването на новата техника, сякаш не е мислено после как ще ги поддържаме, коментира служебният министър на отбраната. Даде за пример и "Пилатос".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
20
 
! Отговори
Последователност преди 2 години
Значи пускат мишената от 7000 метра. И тя свети, за да се вижда, и евентуално да могат ракетите да я намерят по топлината. На какво разстояние от мишената започва стрелбата и с какво се извършва - ракети "Въздух-въздух", или картечница? И задължително ли трябва да я атакува на една и съща височина, ако поради бързото падане се е снишил много. След поразяването пилотът излиза от атака и се очаква да набере височина. Дори и да няма хоризонт, нали има уреди? Едва ли се е забил в морето.
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
uuuuuu, ortodoksalni komunisticheski offshorni teroristi!
104
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умишлена грешка на наземното командване, състоящо се от русофили , червенифатмаци, целяща дискредитиране на Българската Армия и съвместните ученияс нашите партньори. Грозен престъпен сценарий, равен на терористична акция срещубългарската армия, както взривяването на оръжейни складове. Същият замисъл имашеи уж погрешното насочване на военни да влязат в частна фирма край Чешнигирово.Всичко това се случва след като руският Резидент Радев превзе цялата власт.
103
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на Фигурантите от жълтите павета !
102
4
 
28
 
! Отговори
Минавам оттук преди 2 години
Само да упомена на пишещите, че нашето МО, бивше МНО, има в момента генералски състав надвишаващ в пъти генералитета на Дъ Пентагона. За дядо-полковниците да не думам, че ше требе да се пише до Книгата на Рекордите - ГИНЕС. Даже сме изпреварили и джуджетата. Ако не вервате, питайте Чорапа - он знае всьо.
101
5
 
26
 
! Отговори
999 преди 2 години
Е щом не става въпрос за пилотска грешка, кой тогава е сгрешил, че да загине човек при учение? Още повече - сте предложили пилота посмъртно за награда - значи знаете, че Не той е сгрешил. Но явно Някой Някъде е сгрешил. Не го прикривайте!!!
100
3
 
24
 
! Отговори
Кой преди 2 години
КОЙ Е ЩУРМАНА, РЪКОВОДИЛ ПОЛЕТА И ЗАЩО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МУ ЗАДАВА ВЪПРОСИ????
99
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Руской копторКой ще посмее да ни напада, знаят какъв крив народ сме :)) Станала е некаква грешка, къде видя руснаци да ни нападат :) Ще кажа на Севда да те уволни, прекалено си т*п за *** :))
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитваш се да ме блокираш ли *** ? :)))) Нема да стане твойта :) Отивай при Доган, той ще ти обясни как работи за ДС :))
97
1
 
12
 
! Отговори
стар пожарникар преди 2 години
До Висш пилотажАбе Висш пилотаж! Взрив във въздуха, не може да остане незабелязан от техниката
96
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО си трае, гледа сеир между братски държави.
95
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напредак е все пак, че признават грешка, не се оплаквайте :)) Жената на Терзиев ги е посолила доста явно.
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна ли, Русия ли, ....ние сме смеха на смехът., на цялата трагедия.
93
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че е грешка на командването. Хайде сега всички "многознаещи" българи, които смятаха, че е свален от "приятелски", или обратното - от "руски" огън, да се извинят и да си кажат, че са зле с акъла! И да спрат да гласуват, защото такива хора решават съдбата на народа! Точно такива хора слушат чалга и си преизбират ГРОБ за N-ти път! И си стоят на дъното на ЕС, но продължават да се радват на мазохизма си!!!
92
1
 
16
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Няма пилотска грешка, самолета е бил изправен - министре, значи някой от командването нещо май ....или пък НЛО ?
91
1
 
13
 
! Отговори
Виновен преди 2 години
В България никога не е имало виновни. Вината винаги е била колективна, а оправданието - генното инДженерство.
90
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тези руснаци и американци! Вижте ВРЪЗКАРИТЕ, назначени да командват полета и да получават огромните заплати! Разбира се, че няма да има наказани! Всеки от тях е човек на неслучаен човек и ...така. Вижте на бг летището, вижте по митниците...НЯМА СЛУЧАЙНИ хора!
89
1
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Уставите и Правилниците в БА са написани с...кръв и за това трябва да се спазват...стриктно и безприкословно.В Сухопътните Войски казвахме,че там където...започва Авиацията,уставите не важат.Очевидно е от разказа на министъра,че е нарушена точката в Правикника за стрелба по падаща мишена и че това трябва да става от 7000 до 4000 метра височина.Кой е разрешил на пилота да преследва и стреля по мишената извън тези граници,трябва да се разбере.Това е причината за трагедията.
88
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оставка "Защо няма оставки!" Защото само ОФто и Комунистите зад него могат да искат оставки.
87
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 97 "Радев ли трябва да посочва нещо или Каракачанов и Борисов, които са лично отговорни по въпроса?" И двете страни и докато Каракачанов и Борисов са правили много по въпроса, включително да си търсим правата по съдебен път, руския льотчик мълчеше като партизанин на разпит. Точно както с аферата с руските шпиони. Руския льотчик не смее да говори директно срещу шефовете си , че току виж го почерпили чай ...

Спонсорирани публикации