Панайотов: Не става дума за пилотска грешка при разбиването на МиГ-29

Министърът за първи път намекна за грешка при командването
26 юни 2021 11:56, Елка Василева
161
Панайотов: Не става дума за пилотска грешка при разбиването на МиГ-29
Снимка: архив, БГНЕС

"Не става дума за пилотска грешка в никакъв случай. Вчера съобщих, че се провеждат две разследвания. Едното на военна полиция, което се стреми да установи фактите и обстоятелствата, а другото на прокуратурата, което търси вина. Аз боравя с данни на военна полиция, които са на мое подчинение – те вина не търсят и пилотска грешка не е тяхно заключение. Не е и мое заключение, не е и наше заключение“, заяви служебният военен министър Георги Панайотов пред bTV за катастрофата с изтребителя МиГ-29 в Черно море.

„Никой не си е помислял да стоварва вина на майор Терзиев. Предложил съм го за най-високата военна награда“, допълни Панайотов.

Още по темата

Още не установено защо движещата мишена, която е преследвал майор Терзиев е падала по-бързо. Сред възможните причини според Панайотов е проблем с парашута ѝ, дори той да е бил възпламенен и затова да е падала по-бързо.

Мишената е спусната от 7000 метра, както предвиждат нормативните документи, а стрелбите са се провеждали на между 4000 и 7000 метра. Следствието ще установи защо не е било прекратено учението, след като мишената е започнала да пада по-бързо и под определената височина. В тази ситуация учението е можело да бъде прекратено и от пилота, и от неговия командващ, отбеляза Панайотов.

Когато изтребителят изчезва от радарите, е бил на 1200 м височина и се е движел по последни данни, без информация от „черната кутия“ с 950 км/ч. „Не съм пилот, но бях уверен от моите подчинени във ВВС, че не е критично ниска височина. 1200 м е една доста ниска височина и на това учение пределната височина е била 2000 м, но 1200 м е височина, от която пилотът може да се измъкне, може да вземе решение, но все пак става дума за непрогледна нощ и няма хоризонт. Тук идва ролята на тези, които го командват къде се намира над земята“, каза Панайотов.

С тези думи за първи път военният министър намекна за грешка на командването. Панайотов отрече категорично да внушава хипотезата за пилотска грешка. В никакъв случай не става дума за това, категоричен бе той. Но не отговори директно на въпрос тогава за грешка на командването ли става въпрос. Боравя с данните на военна полиция, те не търсят и установяват вина, обясни министърът.

Имената на щурманите, които са направлявали майор Терзиев, са известни, но те са следствена тайна и не могат да бъдат съобщени, каза военният министър.

Последните думи на майор Терзиев са били „Поразих целта, излизам от атаката“, а според неговия командващ е звучал спокойно, разказа служебният военен министър.

Вече е установен контакт с производителя и чакаме отговори дали точно тази черна кутия е правена в Русия, или в Украйна. Този, който я е произвел, може да разчете данните най-добре и с него ще работим, за нас няма по-лесен или труден вариант дали ще е Русия или Украйна. Надяваме се, че изцяло са съхранени данните и ще бъдат снети на 100%, обяви министър Панайотов.

С майката и с брата на загиналия пилот се е видял, тогава съпругата му не е била в къщата и той не е разговарял лично с нея.

"Защо се скатаваме в миши дупки, оставят вас да говорите пред обществото празни приказки, г-н министър", написа му тя снощи във Facebook.

Жена, която скърби и има моето пълно съчувствие, отвърна Панайотов. Но не, не са празни приказки, черната кутия ще отговори предприел ли е нещо майор Терзиев в тези последни 13 секунди.

Да обещае на Димитрина Попова, че вината няма да бъде стоварена върху загиналия й съпруг, призова го водещата.

Майор Валентин Терзиев е герой и съм го предложил за най-високата военна награда, отвърна министърът. Шабла 2021 е учение, което се провежда не за първи път, разследването ще установи дали някой не си е свършил работата и трябва да понесе отговорност, коментира той.

12 часа и 50 минути е нальотът на загиналия пилот от началото на годината. Ако не се беше случил този трагичен инцидент, до края на годината можеше да има към 60 часа нальот, техниката е изправна, МиГ-овете ни са надеждни, посочи Панайотов. Докато през 2024 г. бъдат усвоени новите изтребители, разчитаме на тях, напомни той.

Но фокусът дотук е бил върху придобиването на новата техника, сякаш не е мислено после как ще ги поддържаме, коментира служебният министър на отбраната. Даде за пример и "Пилатос".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
9
 
! Отговори
Оставка преди 2 години
Защо няма оставки!
85
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 96 "Аз това казвам - Каракачанов последните години само коментира темата, тоест прави се на разсеян, накрая пак с руснаците подписа. А Радев е извън системата от над 7 години." Мне, не казваш това, явно не знаеш и какво говориш. А Каракачанов не само е коментирал, ами сме водили и дела (включително руснаците са връщали пари). А това, че руския льотчик не си е отварял устата по линията на военните ведомнства е петно върху българското офицерство.Да мълчиш, докато те оставят без оръжие
84
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ли трябва да посочва нещо или Каракачанов и Борисов, които са лично отговорни по въпроса?
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз това казвам - Каракачанов последните години само коментира темата, тоест прави се на разсеян, накрая пак с руснаците подписа. А Радев е извън системата от над 7 години.
82
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 94 Точно Радев не си е мръднал пръста да посочи шикалкавенето на руснаците за лицензите и ремонтите, за разлика от Каракачанов, който многократно е коментирал темата. Буквално Радев го раздаваше старшинка на шофьорите на самальоти. Срам за един Шеф на ВВС.
81
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците не са размотавали Радев, а размотаваха Каракачанов и Борисов. По-точно двамата се правеха на луди и позволяваха да ги размотават. Борисов клинчеше от задълженията си в НАТО, накрая направи една скъпа поръчка, та да го защитават около изборите. А пък със заиграването с руснаците се мазнеше на русофилите.
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 91 Не знам кой какво си харесва, но Ф-ките са свалили един чувал МиГове, а МиГовете досега една Ф-ка не са свалили. Явно нашите пилоти възпитавани в СеСеСеРето са били обучавани да гледат комфорта пред всичко останало. То руснаците точно такива "военни" искат: по-лесно се контролират ако има нещо.
79
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите лъжат като дишат! Истината ще бъде скрита както винаги!
78
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако питате пилотите, ще ви кажат, че си предпочитат МиГ-29, така че всякакви спекулации по темата за избора, са безпредметни. МиГ-29 е тежка бангия с два мощни двигателя, което прави кеф и дава самочувствие - нищо, че като бойни възможности е посредствен, а разхода на гориво е разоряващ. Има такава група хора, които си харесват класически американски автомобили, които безумно много харчат и са абсолютно непрактични във всяко отношение, но правят кеф и... те така.
77
4
 
8
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До АнонименА сега щели да карат черната кутия в Русия за да я разшифровали. И познайте какво ще стане ако ремонта правен от руснаците с части втора употреба се окаже причина за катастрофата. Ще покрият всичко!
76
2
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
"Когато изтребителят изчезва от радарите, е бил на 1200 м. височина" - това изказване пряко доказва факта, че самолетът е бил улучен във въздуха и свален. Жалко, жалко за човека и семейството му..
75
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 85 "Сега ще има рязане на глави, щото некой е сгрешил :)" Никакво рязане на глави няма да има. Ще се пазят един друг, защото всичките са на руски щат.
74
2
 
9
 
! Отговори
До82 преди 2 години
Да ама прави генерали когото си поиска.Аман от адвокати на некадърника радев
73
2
 
10
 
! Отговори
Радевистче преди 2 години
До АнонименНедоразумението от Дондуков 2 носи главната вина. То сега покрива некадърници те защото са му приятели. Ако не беше то сега щяхме да имаме нови изтребители!
72
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 81Може да са комунисти, ама са български такива, не са руски :)) Сега ще има рязане на глави, щото некой е сгрешил :) Дано поне дадът некой лев на жената, щото има две деца.
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Истината Не само това, ами не ми се мисли колко време руснаците ни размотаваха с ремонтите на изтребителите. Преди това пак руснаците ни правиха проблеми с лицензите на тези ремонти. Всичко в сферата на дейността на ведмонството на Радев, обаче Радев за нищо не е виновен, разбираш ли. Той просто си "командва".
70
2
 
10
 
! Отговори
До68 преди 2 години
Нещото командвало полетите е лично издигнато и направено генерал от фигуранта радев въпреки съпротивата на щаба и въпреки некадърността си .това достатъчно ли ти е?В армията се носи персонална отговорност и честа на мундира е свята .или поне така е било .само че при този главнокомандващ е по важно пликове с пари и двойни заплати на любовници
69
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев не е командир от около 6 години, а главнокомандващ е във военно време. Всичко, което се е случило от 2014 насам, е отговорност на други хора
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Иван "Какъв цинизъм,отвратитено- Радевите посредственици и безхаберници убиха майор Терзиев и сега го провъзгласявате за герой" Комунистите винаги правят така: гробищата са пълни с комунистически "герои".
67
9
 
10
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Предишното служебно правителство на руската марионетка Радев од негов натиск и без да има право на това избра Грипен за победител в конкурса за нов боен изтребител и спря обновлението на бойната авиация с цели две години и половина. Така, че Фигуранта е главният виновник пилотите да летят на руските таралясници!

Спонсорирани публикации