Всяко второ столче за деца в колите монтирано погрешно

Всяко второ столче за деца в колите монтирано погрешно
28 юни 2021 15:11, Красимир Ангелов
21
Всяко второ столче за деца в колите монтирано погрешно
Снимка: Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата"

Проучвания в различни държави показват, че повече от половината столчета за кола са частично или изцяло неправилно монтирани в автомобилите. В случай на инцидент това означава, че системите за безопасност няма да сработят максимално и животът и здравето на детето са застрашени, алармират от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

От там отчитат, че данните се потвърждават и от статистиката на пътнотранспортния травматизъм в България – повечето деца, пострадали тежко при пътен инцидент, са били пътници в автомобил.

За да се засили общественото внимание към темата, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и фондация "Деца на борда" обединиха усилия и организираха двудневно обучение за бъдещи и настоящи родители. То включваше някои от най-важните съвети за безопасност на децата в автомобилите.

Първата част от него се състоя онлайн, за да достигне до възможно най-много хора. Практическата част се проведе на открито, като на нея родителите имаха възможност да дойдат със собствените си столчета за кола, за да получат насоки как да ги монтират и ползват правилно.

Всеки десети родител признава, че се е случвало детето му да пътува необезопасено в автомобила (в скута на възрастен или седнало само на седалката). Това са данни от проведено национално допитване в страната ни.

Специалистите обаче са категорични, че няма оправдание за такова поведение и с него пряко се застрашава здравето на детето, защото никой никога не знае кога може да попадне в инцидент.

"Изследвания дори показват, че е най-вероятно да попаднете в инцидент в рамките на 40 км от дома си. Оправдания „само за малко“ или „отивам до магазина“ не са причина да рискувате живота на детето си", бе подчертано по време на обучението.

Специалистите отчитат, че столче с монтаж обратно на движението е 5 пъти по-безопасно от такова с монтаж по посока на движението.  

Те предупреждават още, че дори обезопасено в най-доброто столче, детето може да пострада при инцидент, ако в купето на автомобила има необезопасен багаж. Също така, възрастен без колан при катастрофа може да нанесе тежки травми на останалите пътници в автомобила.

Акцент бе поставен и на разсейването, което е сред водещите причини за настъпване на инциденти в световен мащаб. "Дори 3 секунди отклонено внимание са достатъчни да попаднем в пътнотранспортно произшествие. Затова, когато шофирате, се концентрирайте максимално. Ако детето Ви има нужда от нещо, първо спрете автомобила и тогава му обърнете нужното внимание", допълниха още обучителите.

Събитието е част от инициативите за 29 юни – Национален ден на безопасността на движението по пътищата.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Внимавайте със столчетата. В скута и на ръце е най-добре, но в различни посоки.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не им се купуват разтраканите "изо фиксове" и скачат на тия с коланите.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е то ако си *** и обувките няма да си вържиш правилно
18
1
 
3
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Нямам кола, имам деца. Трябва ли да им купувам столчета?
17
1
 
4
 
! Отговори
. преди 2 години
До Анонимен 16Едно време Ладата на дедо ти я вдигаше 80, я не, а Москвча на баща ти трудно поддържаше 70 на магистрала. Няма место за сравнение, типе!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А едно време нямаше столчета и джиджавки. Жените ги държаха и вместо смартфоните сега.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За жалост, верни новини. Столчета използвам само Britax с най-високо ниво на сигурност. Разбира се, купувам от Амазон на тройно по-ниска цена от тук.
14
0
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
От 13 - иначе иаз подкрепям 5 - навремето все на столчета сме се возили навремето. И да, по-добре без столче отколкото лошо поставено столче!!
13
0
 
2
 
! Отговори
. преди 2 години
До Анонимен 1 - Ами например така - 1) слагаш столчето с облекалката в посока въздушнатъа възглавница 2) не натягаш колана при закрапване на столчето или го промушваш не както трябва.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Специалистите обаче са категорични, че няма оправдание за такова поведение"Специалистите да се радват, че живеят в свят, в който се взима от парите ни, за да е хранят и да ни тормозят с глупостите си. Майна им!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уфф ... аман уе!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В случай на инцидент това означава, че системите за безопасност няма да сработят максимално и животът и здравето на детето са застрашени"Ама иначе не са ... смао катастрофа имало, нали?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво ... сега ще проверяват и до милиметър ли ... проверки, проверки, проверки ... затова ли я има тая държава? Да ме проверява? Затова ли се плаща? Много *** услуга, ако трябва да сме честни.
8
0
 
3
 
! Отговори
karagioz преди 2 години
И никъде няма съвет, къде е правилното място за столчето! Според мен трябва да е зад шофьора, защото при инцидент инстинктивно шофьора се опитва да се предпази от неговата страна!
7
1
 
7
 
! Отговори
моля преди 2 години
Едно време баба на село когато тръгваше в 3 часа сутринта смагарешката каручка и ни слагаше 5 си внучета ..! Ние ту дремехме, ту спим, а докато стигнем да царевицата или бустана, времето беше към 6 без 15; ядене на дини, сладки дини и пъпеши. А какви хора станахме ..? Живота е борба! Вчера си идвам с колата от село и изпитвах страх от младите шофьори, тези при които няма никаква ценностна система; карат като луди, нагли, нагли ...!
6
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
"Държавна агенция Безопасност на движението по пътищата и фондация "Деца на борда" обединиха усилия и организираха двудневно обучение за бъдещи и настоящи родители." Очевидно, тези две организацийки дискриминират бившите родители.
5
5
 
7
 
! Отговори
Найс...А ?! преди 2 години
Родителите Ви ....все на столчета са ви возили ....
4
1
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Да мумията тези дето имат коли. Аз нямам и нищо не монтирам.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му мислят тези, дето монтират по две столчета. Аз имам едно столче - първото, а то е монтирано правилно, само вторите столчета са монтирани погрешно.
2
2
 
5
 
! Отговори
й,сз преди 2 години
Щото всяка втора книжка е купена, то си е едно към едно.