Продават фалшиви сертификати за ваксинация в нета, цената - 340 лв.

Желаещите трябва да заплатят 200 лева капаро
14 юли 2021 16:38, Нели Христова
235
Продават фалшиви сертификати за ваксинация в нета, цената - 340 лв.
Снимка: БГНЕС

Предлагат фалшиви сертификати за ваксинация в интернет. Измамници предлагат сертификати за ваксинация, след като твърдят, че имат доверен лекар, който може да издаде документа срещу заплащане без да постави ваксина. Лекари сигнализират, че много неимунизирани се обръщат директно към тях с искане да получат сертификат без да им бъде поставена инжекция, предава БНТ.

Обява в социалните мрежи предлага всякакъв вид документи. При запитване мъж уточнява, че може да даде сертификат без реална ваксинация.

"Само на групи от пет човека стават. По 340 лв е бройката. Може да заплатите повече и да направят само за Вас. Сега говорих с тях - 460 лв., но 200 лева капаро. Ние оправяме нещата с нашия доктор в София и го изпращаме по куриер с наложен платеж, вие взимате сертификата и доплащате. За 200 лева няма кой да Ви излъже и да му имате имената и т. н. Ще бъдете вписани с "Пфайзер", като ще попълним, че първата ваксина е била преди определен период, а втората е била преди седмица", казва мъжът. Потърсен при втори контакт, вече е неоткриваем.

"Ако обаче съвсем обикновен човек като мен и като вас предлага издаване на фалшиви сертификати в този случай ще бъде класически пример за измама, която там наказанието е до 6 години лишаване от свобода", обяснява адвокат Силвия Петкова.

От здравното министерство отговарят, че нямат постъпили подобни сигнали.

Лекари обаче разказват за тревожна тенденция - неваксинирани хора търсят сертификат директно от тях.

"Към нас се обърнаха и такива с висок социален статус и с много добро образование и това вече е изключително тревожен факт. Налагало им се често да пътуват и искали сертификат, за да не си плащат за PCR. Ирационално нелогично обяснение, аз не го приемам. При нас такава практика няма. Ние ги отпращаме, но дали при другите колеги е така?", казва д-р Елиза Георгиева, управител на болница.

В социалните мрежи открито се търсят контакти с лекари, склонни да заобиколят правилата.

"Ако ние си потърсим сами сертификат срещу някакво заплащане от лекар, тогава ние ще се подбудители на самия лекар към извършване на длъжностно престъпление. Тогава е възможно да се получи наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода в по-тежките случаи", казва още адвокат Силвия Петкова.

Според лекари фиктивната имунизация е рискова за здравето на този, който си е поръчал сертификата. Опасна е и за системата, в която може да влязат заразени, но фигуриращи като ваксинирани по документи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с ваксините е същото като да произведа един хранителен изкуствен продукт, да го обява за супер полезен, да задължа всички да го ядат за неопределен период от време като за плучилите се смъртни случаи и вредни ефекти съм освободен от отговорност.Е бихте ли яли от моя продукт?
58
1
 
8
 
! Отговори
айде бе преди 2 години
кое е нелогичното... да думкам 6*120 лв за псри или да дам 300лв за фалшив кетап ? Ми на второто пътуване още съм го избил :D
57
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Seth Всъщност, който сериозно не се е заканил на българите, той не ни е надул шушоните. Това, че оцелявате 500 години без държава не ви прави дръжава на 1300 години. Това само *** червени мозъци могат да го измислят. :))))
56
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох, защо просто не се ваксинират като им трябва сертификат? Егати племето.!
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я, минали сме метър. Никой не ми е искал пари.
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете къде издават сертификат за непорочност - че не са те боднали.
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 59 "Можеш да си намериш фалшив сертификат и за 100 лв. До няколко месеца сигорно ще са по-евтини от PCR тест дори." СигОрно, сигОрно. СигОрно си прав! :))))
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можеш да си намериш фалшив сертификат и за 100 лв. До няколко месеца сигорно ще са по-евтини от PCR тест дори.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българските фашисти са едни от най лоялните , сър....
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Seth Всъщност, това, че пишат всякакви само прави извадката по-достоверна.
49
2
 
11
 
! Отговори
79 преди 2 години
Розовите фашисти и бялата мафия до къде ни докараха, после да не кажете "аз не бях, то шефа ми нареди иначе аз бях против";)Фашизмът винаги е свършвал зле и ще свършва зле?
48
16
 
7
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Антиваксърите и тук ще ги брулят както гладен *** брули джанка. После на границата с Гърция ще има "Ама аз това, ъъъъ, незнаех, ъъъъъ. Дай да видим, ъъъъ, ко шъ праим". Комедия в реално време играят тия клоуни :)
47
0
 
9
 
! Отговори
Antvx преди 2 години
39 ъъъ:Абсолютно вярно, заставам зад тази теза!На отделни групи ще имат по-голям шанс да прокарат нещо.Както досега е оказван отпор, така трябва и да бъде. Ако платите за сертификат, за статистиката сте ваксиниран, следователно % набодени се качва и ги стимулира за по-голям натиск.Отделно, че след 6 месеца пак ще трябва да платите, за новата игла.Решението е: НИКОГА, НИТО ВЕДНЪЖ!Ако веднъж извадите портфейла за сертификат, все едно сте навили ръкава!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50 "Почти всички лекари влизат в положение и не ти бият ваксината .. " А също така Дядо Коледа съществува и Путин е най-красивия мъж в Русия :)))))))
45
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Seth 95% от народа. Виждам, че си сериозно неадекватен. В момента в който го пишеш това не са останали 95% от народа неваксинирани, тъй че не позна. Да не говорим, че скоро ще разбереш колко сте наистина. Що се отнася до "бой са хамали" няма нужда, Глок върши много по-добра работа ако някои търси да си премерим силите :)))))
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости е тая статия. Почти всички лекари влизат в положение и не ти бият ваксината, нито ти искат пари за тая работа. Аз поне за върнат, или за някой да са му искани пари, не знам. Ако ти решиш да почерпиш кутия бонбони или нещо - това е.
43
1
 
18
 
! Отговори
Чипа иде преди 2 години
Наесен ще кажат - "много фалшиви сертификати има, трябва да направим по-сигурен сертификата за пробождането с експерименталната псевдовацина". И после - как, ама как, и ще го измислят някак, не се притеснявайте. Чипа иде. А преболедуваните продължават да са с невалиден имунитет. Безплатното и естественото е гадно.
42
0
 
1
 
! Отговори
Реакцията преди 2 години
До Seth И кой ще тръгне да "манипулира" с НЕГАТИВЕН вот на мнение за търсене на отговорност?
41
0
 
8
 
! Отговори
Seth преди 2 години
До 44 // 95% от народа. Ще се биеш ли с хамалите?
40
0
 
4
 
! Отговори
Seth преди 2 години
До Реакцията // Много "представителна" извадка. Манипулираните лайкове и дислайкове в коментарите.